[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想問下有冇清用過龍仔支18300
想知有咩評價同質素如何
你低光環境影咩題材先
如果本身影嘅嘢對快門速度都有要求, 例如當影人/影小朋友之類唔會用太慢快門, 咁嗰一級光圈幫到你降iso

其餘情況xt30冇ibis + 支sigma 1850冇ois鏡身未必著數左

舉個例可能本身用1855響55mm用1/15s都影到
轉咗sigma 1850 響50mm要用1/60s, 明明支鏡大一級光圈都反而要再推多級iso
無咩唔好
所有嘢都中規中矩
主要我自己想要大啲光圈
Kit lens嚟講幾好,假如你未買1855,可以考慮下sigma 1850
仲輕少少
唔好意思,如果唔zoom 的話其實兩枝係18mm 係咪無太大分別
就係影小朋友/屋企小動物
就係因為4代CMOS追焦唔快,仲要低光環境
所以其實現時喺屋企都係用A74搭枝龍仔2875影多
但始終色彩上都係富士直出開心啲
所以先想搵枝standard zoom俾富士日常輕鬆用
(PS 輕鬆用意思唔係指要輕,只係唔洗去到開工質素,重啲都冇所謂
x100v有on9係tictok吹到a camera changed my life嘛,咁d人覺得炒到on9咪退一步買xe4囉,再上一代個d二手價都升哂
XH2
我旅行用,焦段優先,本身諗過1680 但係1770 畫汁好d

如果你有1855 唔洗特登買支1850 啦
對拍片要求唔高
所以有考慮過同XH2差唔多spec但拍片性能低啲嘅XT5
但考慮咗枝standard zoom先
f4 vs f2.8淨係差1級光圈,對快門幫助不大
你用返23.4已經差3級,最多咪事後crop少少
唔夠wide就買原廠副廠16.4/18.4

再退一步,想用返變焦嘅話,xf1855用18mm@2.8開防震影完再crop都好過1850
我都諗緊1770比1855焦段闊啲
但睇相tele 70mm同50mm/55mm又好似放大率唔差太遠
要大光圈同光學質素一定係定焦,但用耐咗龍仔2875真係覺得zoom lens幾方便
由其影小朋友/小動物呢啲會郁嘅主體
龍仔1770都好似有鏡頭防震
sigma 1850就無
唔關質素事,純粹講緊快門速度
或者你試下熄咗a74個防震,睇下要用幾高iso去keep返平時影相嘅成功率,再睇下同一iso擺落fuji你接唔接受到先
部xt30我推到3200已經覺得盡
有時迫於無奈先推到上4000
所以都有諗新sensor, XH2/XT5會唔會高iso表現好啲

如果xf1855換1770,就純粹係size/價錢比較姐,冇咩downside
不過1770同2875好似都差唔多重變咗淨係輕咗body

我怕頭重尾輕得好緊要
換埋xh2
加少少系列
前排入左xt5 想入支大光圈喺室內影貓
掙扎緊xf33 定 xf35 好 見35平啲又輕啲
想問有無40mp xf35用家 覺得夠唔夠用

利申宜家用緊支手動菲林鏡影
唔好買55200,太舊
33.4
新啲,對焦快啲
35.4平,但成日拉風箱
Xc50230平但光學質素一般
xf50140頂級價錢但質素唔頂級,焦段亦都無乜優勢
仲有支70300喎
係喎,忘記咗佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞