[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
多謝樓主推介Andrew啲片
對我新手好有幫助
好多年前有支1855 之後冇乜玩
不過嚟緊行高山影景想買多支Sharp少少
應該買1655 定係買支定焦好?
謝謝!
新手入手左部xs10
想問可唔可以用平時叉電話個種插頭嚟叉電
定係要跟說明書買個BC-W126S好啲
本身有部xt20 最近想換Xt5
主要都係用 50140
同埋23.4

想問下d鏡會唔會太舊 用係Xt5無咁好? 定係建議upgrade其他機
唔好意思,想伸手問一下
背景︰而家手上有部xt30ii 18-55kit
想買多一部x100v 做副機

見到x100v 係2020 年出,今年大唔大機會出更新?係咪通常會係4月果個fuji event 公佈?
另外,如果影風景 / 大景+人,無防手震會唔會好大問題? (小弟手殘,都幾易震)

唔好意思
唔好意思見巴打同防手震都想搭單問埋
都係打算旅行行山影景
用開1855 係咪轉1680同樣防手震好過1655冇?
麻煩哂
有新買新
今年大唔大機會出更新你問富士社長......
焦距啱咪換...
行山一定係變焦 同埋55唔夠tele 一定要揀 tele >wide
俾咁大舊錢買部仲貴過「主機」嘅「副機」
不如買支27/2.8玩下先好過啦
係wor
你突破左我既盲點
你咩原因想買先

冇防震既話揸機姿勢好同留意下安全快門都唔會係問題
其實部xt30ii 就係我女朋友既,所以唔係成日係我手 (不過都係我用多 )
但都諗緊買多枝鏡俾佢,而家都仲諗緊買咩
我自己就想買多部自己keep 既機,但係就想輕便為主,一來唔會同xt30 果邊重疊,二來到要拎既時候又唔會兩部都重疊疊咁

頭先巴打建議我買支27/2.8,我見係xe4 kit 黎,諗諗下會唔會買部xe3 / xe4 好過,可以換鏡咁就兩部機可以互通
1855行山影風景識收光圈嘅話冇咩可能會有sharpness問題,好大機會係拍攝者問題多啲,換鏡都未必會對sharpness有幫助
可以,usb輸出夠力就得
1. 如果你用枝餅鏡兩部機size其實差唔多
2. Source from rumors 好似今年會出xs20先
3. 無防震就要多啲注意安全快門,可能要推iso, x100v 最大光圈到2我覺得ok ge
另外就係x100v 而家炒到好貴
我覺得係
如果你部機本身冇防震嘅話,有防震實用過一級光圈
仲要1680有去到80行山實用
岩啦 買多部可以換鏡機仲好
thanks 巴打
咁我望下餅鏡先
你自己有相機
揾日熄咗防震影一日相睇下有幾多張用得,咪知防震緊唔緊要

xe4同xt30ii其實都係重疊晒
但基本上你想share啲鏡用就預咗重疊

唔係趕住買就等到4月睇下部傳聞新機xs20係咩料先決定
多謝巴打提議,我搵日笠左佢部機試下先
唔該
35.4 同 35/2 點揀好
影人帶景 多

定係50/2

機身xt4 求教學
人帶景就23/2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞