[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
咁係唔係姐係買機身再買其他鏡,想問下師兄有咩好介紹唔想要枝鏡太重,影景多
新鏡
33.4
23.4

zoom就唔知
唔該師兄
Sigma1850 開心使用中

又細又輕
咁多位ching
小弟最近買左X-E4+原廠27mm餅鏡覺得唔係好夠廣自拍
想問如果想手持自拍又輕便應該買邊支鏡好?
新手唔係好識
iPhone 最好
xf16 f2.8
ching sick ball
呢支真心好野
但最大缺點係得F2.8,仲要賣成3千,真係用錢買個size
隔離sigma同樣價錢大兩級光圈

或者xc1545/xc1650都諗得過

Xe4/ xt30 ii全線買唔到
已經問咗好多間
一開關
買部機都難
我屋企仲有D canon舊鏡頭
canon ef 70-300mm f/4-5.6 is usm

今日用百幾蚊買左支無自動對焦既轉接環駁上去富士機度

但開機發覺光圈F係0,而支鏡頭又無光圈環
咁係咪即係無得較光圈?
佢好似default左開最大光圈,即係一定要玩淺景深?無得玩深景深?
thanks ching 我去試試先
係方便d但如果有相機係手唔用相機自拍好d有d浪費咁
我都係打去皇室堡訂先有
訂得黎不如等埋四月睇下點
pasm有個好處係 xt入preset記唔到wb xh c1~c7係記到
有得獨立set WB好似幾吸引
我用xt30ii都記到啵
唔好意思,想問16-55 f2.8 同16 f2.8 兩枝,如果都係用16 果邊既話,分別大唔大?
如果淨講相
1655靚d

但你要諗埋價錢 size 重量
本身有枝18-55 kit,用緊xt30ii,想買多枝鏡
主要用途係想影風景
之前去旅行借過個friend 枝14 2.8 影大景闊d 覺得好impressive
但睇完月巴良月巴個review 又想買枝50/2 影女朋友
睇睇下見到枝1655
想問下巴打覺得我應該買一枝廣角,再學好d 點用1855 影人像
定索性買1655 好似可以一步到位?
以前用XT3,4都記到wb

反而轉左XH2之後有樣野好麻煩
例如我用開M mode set好左光圈快門
一轉C就夾硬跳左C入面嘅參數
唔似以前有實體轉盤
set好左參數就算轉C都只係改個recipe
唔會郁到其他野
你用返部canon機
校返好想用幾多光圈
㩒預覽景深
然後拆返隻鏡上返部富士
咁咪得
新手想入坑 暫時喺街見低階xs10 同xt30ii
依個價位係咪二揀一都ok ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞