[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (84)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
其實個動態取景器係咩嚟
我見佢同機械快門一齊用會有1.25 crop factor
可唔可以當50*1.25=62.5mm
用嚟提高evf個refreash rate
如果你唔係拎部機打飛影賽車都唔洗點理

佢要crop相係因為要釋放效能俾相機boost個evf
但平時自己都可以crop相,你鐘意嘅話crop到變300mm都得

btw
唔建議換
反正apsc 50mm/f2.8都冇散景可言
要大一級光圈不如留返啲錢買Topaz Denoise AI好過
邊d 鏡頭調整 睇下先
係,諗住下個月去日本big cam 買多粒
我最主要concern係1680好大舊

1850長76.5mm ,大約去到1680對焦環嗰個位置

仲有諗緊大一級光圈對手持相機影夜景個快門時間的影響

BTW thx
btw今日去咗試70300同55230
發現同一個光圈焦距iso(F8 70mm 1600iso)
對同一樣嘢的焦 影同一樣的景
70300個快門時間係1/350
但55230係1/250
其實係咪有咩袐密
我仲以為同一個曝光公式係枝枝鏡一樣

咁係咪即係有可能大一級光圈鏡頭個快門時間仲長過細一級光圈的?
唔記得問埋有冇咩NPW126S代用電推薦 定都係原廠好?
有冇啲叉電器可以一次叉2舊電的推薦?最好用USBC頭
你要細size 既話其實唔使點諗 可以去馬
電可以買Nitcore 代用,差機就BattPro USB-C 可以一次過差兩粒電
新手請教
最近想買部xs10玩下
但有消息講今年4月左右會出xs20
應唔應該等埋先?
(聽聞xs20個價格都會升接近xt5, 新手既我黎講 接近xt5就勾筆直)

2個月啫 唔急咪等等
睇真啲冇壞 out咗咪買返xs10
唔知會唔會到時收返哂xs10, 谷xs20
我真係唔熟呢個brand, 唔知佢點玩
由佢公佈新機到店舖賣晒舊機存貨都仲有段時間吧
原來係會有buffer zone
我以為一公布就收起所有機回收
我估咋 咁你整咗堆機出嚟唔賣咪蝕
之前用xpro3 送粒原裝電,依家轉咗xh2
粒電你要唔要,$100 賣俾你
想排隊

pmed
btw粒電用咗幾耐?半年一年?
F Stop同T Stop
已經有35的話 不如直接買23 除非想要餅鏡
想問下支1855日本製嘅係未真係好過菲律賓製好多,上網見好多人咁講
聽聞係
但日本製個啲可能已經係好多年前了
支鏡都出咗好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞