[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
庫奴特王出嚟就開始好睇
重有屠村嗰集覺得係文戲做得最好既一集

個女仔偷戒指,認為自己犯咗罪,所以擔驚受怕比上帝懲罰
但巨大既罪惡-維京人屠村就咩事都冇,一直遵守天父教誨既屋企人就得到咁既下場
最後個女仔問 父母係咪已經去到你既身邊? 完全反諷返上帝轉頭
下集阿伯又搵返thorfinn
呢part唔使講都夠proof

呢part我都好撚鍾意,有「罪」嘅人反而得救
根本就係講人類係上帝手中攞返權力之後所以先有尼采上帝已死,因為人類已經覺得自己超越到上帝
雷夫個種永不放棄嘅精神真係幾癲
搵左十幾年
究竟呢條友係搵加拿大定搵芬仔架?
今集又名為 丹麥王之堀起

型撚到
過咗幾年時間王子已經由青靚白淨嘅後生仔變咗做個中坑啊叔
如果阿謝拉德冇死主角依家幾多歲

而家應該廿歲左右?
廿歲都咁矮

難為佢老竇咁高大
文戲都可以無悶場真心神作
但神作永遠係少人討論同欣賞...
托爾芬跟阿謝拉德嗰十年都冇啖好食,邊有營養
有啲人一冇打戲就話悶明明啲文戲咁順暢

文戲犀利既位係唔會突然間有大量資訊一次過比觀眾 而係逐步滲出唔同資訊 讀者唔洗自己再梳理都會知道個世界觀係點

另外 我幾鍾意文蘭戰記呢個譯名 主角老豆一直尋找緊文蘭呢個冇戰亂既豐饒之地 影響到主角係冇得復仇之後都想去尋找 除咗主角之外 王子 阿謝拉特直頭想創造屬於自己既「文蘭 」感覺劇中人物都係為自己心目中既文蘭而戰 係呢個殘酷既世界到掙扎

近排一次過追到live 真心好好睇鍾意睇歷史劇既人更加唔可以錯過
用中世紀嘅背景嚟表達 殘酷同掙扎
真係好有feel
呢套係少有睇完漫畫
但仲想追動畫嘅神作
Cnut the Great打完英格蘭返去對面海打Denmark
會唔會打到去果個農場?
但成身肌肉
想問漫畫
係唔係去到199就停左
上季單眼佬同托爾芬打果陣唔係好似比人斬左手指咩?
點解第5集見到佢有返手指
定係我記錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞