[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
你接受唔到
我地接受到喎
https://www.youtube.com/watch?v=vlBRLg6yrZw

其實佢都幾講中
漫畫可以睇完一chapter睇落去再睇落去再睇落去直到終於做完個Farmland Saga
但動畫被迫食一星期斬樹一星期種田下一星期都係種田下星期仲係種田
漫畫當初咪又係連載個個禮拜出
公平啲啦 呢度有幾多個人「當初」live咁追佢Farmland Saga呀?
咁你動畫都可以等佢出晒先睇

公平啲啦
條片佢咪講左囉
咁何來唔公平?
但你睇下d comment
個個都讚season 2 個節奏ok
但同第一季入坑既人一定有好大落差
咁所以呢
你解釋一大輪務農戰記既缺點
個pace慢又覺得Thorfinn離地左膠
但有勁多人欣賞依兩點喎
會唔會係你個觀點太主觀咋
咁評論緊係主觀架啦
咁乜嘢叫客觀評論呀
主觀係個人意見
如果一個影評唔係主觀
果篇野唔係影評
係電影既新聞稿
痴撚線講卡通片都可以咁樣講落去

你一直用歷史世界觀去主觀評論一套架空歷史番已經帶有強烈錯覺,先會去論斷劇本Thorfinn既動機唔符合史實

大佬呀樓上d 巴打同我都一早默認咗Vinland Saga係架空歷史番,所以先人性化地去分析嗰個年代既Thorfinn同其他角度既心路歷程,而唔似得你勁唔啱channel咁無啦啦講唔符合史實又咩信教先justify到Thorfinn左膠化 作者作到又解釋到唔駁故呀你吹咩

話之下集Thorfinn大戰外星人總之作者作得出你最多只可以講劇本戇鳩,而無資格講唔符合史實

另外就係pace既問題,ok呀你同個youtuber覺得太慢無問題,但唔該唔好講漫畫可以儲埋一次過睇務農篇就變快, netflix追務農篇就唔可以儲埋追? 咁樣雙標法去討論係無point
點解要矮化人地卡通片 就唔可以認真評論?
我主觀咁認為呢個劇情係無咩可以將一個人做成咁大既變化係我既個人意見
你覺得可以 過得去 係你既個人意見
呢度無對與錯架喎

係 我係覺得暫時個劇本唔店 應該都bluray炒大獲
或者至少呢part Farmland Saga 炒大獲

如果你真想推套作品既 就好似啲鬼佬講 之後有好野睇架啦 挨埋佢
而唔係係度 好多人覺得OK喎 你唔OK姐嘛

到時睇下Bluray sale count 幾多人覺得OK囉
同埋講真句
套野第八集啦 都只得300幾個reply
都知幾多人覺得OK唔OK啦
第一季果陣點會咁呀
嗯,你說的沒錯🙏🏻
嗯,佢講得啱
先唔談論reply數同作品ok與否有咩關係

其實當時第一季完哂連後續討論都係得十幾頁
你應該冇試過懷疑自己所獲所得係唔係應然

你冇嗰種認知其實冇得討論

唔知你有冇睇過fate/zero同violet evergarden,而兩套嘢令角色明白自己罪孽深重嘅方法都係必先要對自己有犯錯而件事產生認知後先會明白

唔知你覺得以上兩套作品入面角色(切嗣、violet)心境嘅轉折又會唔會好突兀?
係個個月
兩套都有
但Thornfinn既改變太過突兀
其實你覺得托爾芬變咗啲乜
係比報仇沖昏頭腦之前佢就只係一個天真無邪既細路黎
當年做完24話得18頁400幾個comment

家陣得1/3話數有75%reply數 計返比例係兩倍以上嘅觀眾

[7月新番] ヴィンランド・サガ 海盜戰記
https://lih.kg/1287921
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞