[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike

頭十一卷睇老翻,對唔治
thorfinn大可以走
但佢今次係為咗唔想失去重要既人而出手
同埋徒手作戰係嘗試不殺人下以達到目的

務農務咁耐先表達到依個選擇其實意義好深遠
更加令讀者會肯定佢以後都赤手空拳解決暴力
同更期待佢點樣打造一個無戰爭既樂土
屌你停起呢到
好抵死
次次都篤Thorfinn痛處
You are home
岩岩追post 條撚樣煩到癲
唔中意又要彈 同佢講事實又要包咬頸咁
你收收皮算啦 好肉酸
自己代入唔到就話人唔合理 沖出黎7
唔洗話代入 但要明有幾難

而且呢套邏輯完全無問題 咁有深度佢focus係d on9位度
講真合唔合理幾時輪到你講
惡過共產黨
唔鐘意都要唱好農場故事
收刀入鞘吧!凡動刀的,必死在刀下。
馬太福音 26:52
唔鍾意唔係問題
唔鍾意既理由justify唔到又柒先係問題
d配樂同個畫面襯撚到一絕
睇返你之前既reply
又同普京類比又話人不殺主義太聖人
其實你真係唔明套野講乜

果個係一個殺戮無度既世界
先講講北歐神話起源係島國政治
蓄牧同農耕都發展慢,地緣關系政治控制力弱
所以誕生左北歐神話,而北歐神話又催生出維京人

一個以殺戮搶奪為主既人文概念,與現代戰爭概念大大不同,現代戰爭本質係講緊政治對立,同經濟差異

北歐神話點解有其需要?
島國政治最明顯既弱勢就係政治控制力弱,王,領主,貴族既私兵就係佢地既權力,由於島同島之間隔住海,延伸力有限,所以治安問題一直存在,北歐神話鼓吹人與人私了,但北歐神話比純粹既私了,有一套更接近公平既法則,就係決鬥與榮譽,公平既決鬥死左可以入英靈殿,即使條友犯錯,做左偷野搶掠殺人等背德行為,只要佢通過正義既決鬥,即使死左都可以入英靈殿,咁樣逃亡既人會少,依靠群體勢力做惡事既人,都會接受決鬥,而接受決鬥,受害者為報復而發起決鬥,都係榮譽,政府管唔到就神黎管,神既果套就係公平正義既決鬥,全民都接受呢種私了,咁確實治安得到大程度既改善,係一種普遍被接受既生活形式,做壞事既人擔心報復而少做左壞事,社會認同為報仇而殺人並提供報仇場合令受害者感到保障,所以toolfinn會話唔為父報仇係屈辱,佢當時認為正當既報仇方法要通過決鬥,呢條底線就係北歐當代既人文風氣

而地處極北島國係會好窮,蓄牧講緊牧草有限並唔係所有人都可以通過蓄牧過冬,農耕技術低落土壤貧瘠亦唔係人人都可以務農,打獵依靠有限既森林與及過冬困難,所以當代既北歐人比較易既出路就係出海掠奪

掠奪本來就係背德既行為,為左要衝破心理關口,所以北歐神話大行其道,戰鬥係男兒本份,只要手握武器於戰鬥中死亡,就可以入英靈殿,奧丁既要求係你要成為一位了不起既戰士,你既私德如何無所謂,你去掠奪都冇所謂,只要夠好揪就得,被掠奪既係佢地弱小,係佢地唔好,受害者們大可以報復,前題係你有能力報復,被報復既人依然可以入英靈殿,有呢個信仰,北歐好容易就組織到大量維京人,橫掃豐饒既英國

北歐神話為北歐人帶黎財富,長足發展既航海技術,鑄造技術同武器軍事技術,你都咪話唔勁

但北歐神話有個好大既缺點,就係無道,人性既喪失,弱者得唔到保障,但呢度既弱者只係戰鬥中既弱者,並唔代表佢地係生存既弱者,所以當北歐文明發展到一定程度,就停滯不前,只有打交勁既可以留低,佢地日諗夜諗既都係打交,從農牧技商旅發展既人都係袋底泥,而偏偏呢d人先係發展文明既強者,所以響thors眼中,真正既戰士,係唔需要劍

響王子角度,代位作者講出左佢見到既問題,就係失去左愛,呢種大愛並唔係左膠大愛,不殺,扶持弱勢等等,而係好普遍,好純粹既平等,佢認為造物主既愛普及自然每一個角落每一物種身上,但人類此刻失去左愛,只見到眼前既殺戮同掠奪,除此之外當時既北歐人乜都冇,所以佢地唔快樂,唔喜樂,即使係維京人,都得不到平等,佢地既武力冇得到正確既運用,佢地既人生被戰鬥脅持,維京人同時都係王子拯救既對像

王子要透過普及王權,將王既力量展現到所見及既地方,黎普及愛,令北歐人發展殺戮以外既野,維京人既武力用於征服並維持國土,並唔係單單既搶掠,在國土內“弱者”得到保障,並得以發展,佢認為咁就係樂園

但要做到呢樣野係非常困難,之前都講過島國地緣就係先天有政治控制力弱既問,王子既行為講明d就係增加政治控制力,所以佢要非常強大既軍事力,令維京人貼服既非常強大既財力,變相佢要有非常多既豐饒土力,向國內大農主開刀都係為左維持軍事力量,但確實同佢理念相勃,所以佢父王既陰霾不斷出現,直到toolfinn響農場遇見佢

要解決北歐失去人性
並唔係只有王權普及既方法
toolfinn提出一個極為重要,令王子安心做佢既事,亦係北歐人遺忘左佢地之所以係北歐既概念

就係逃亡,亦即係遷徙
呢度講一講遷徙既概念,與北歐人對英國做緊既或者歷史上既殖民唔完全相同,殖民要壓逼原住民,搶奪原住民既權利黎達成,遷徙係講緊搵一個冇其他人既豐饒地方,或者同原住民達成互利關系咁共同生活

遷徙並唔係唔現實,係非常實際既發展方法,人類既歷史就係遷徙既歷史,唔係我地先祖偉人搵到好既定居地,我地都唔會有今日,時至今日人口膨脹,70幾億人但遷徙仍然係一個好既,可行既,好多國家及地區既人進行緊既方案,填海造地,開發荒嶺,甚至外星移民,依一刻人類都做緊,在座相信有唔少上輩都係避共產黨走難落黎先有自己

冇錯toolfinn既核心理念並唔係不殺,佢既理想並唔係不殺,不殺只係佢個人既戒律,見到戰爭,逃亡,見到天險,逃亡,見到貧瘠既地方,逃亡

逃離一切不利生活既因素,係人類既本能,反而戰鬥,並非人類既本能
bb出世,並唔識握拳打人,但遇到危險,佢係識得爬走,大喊要人帶佢走

故事後期,toolfinn有三類方案,都係逃避用既
上策係對話,通過對話達成共識,互利互存

中策係談判,通過讓利黎達成共識,後期亦達到互利互存

下策就係逃走,乜計都冇就走,死左就乜都冇,最緊要生存落黎

3種都係從根本解決問題既方案,用武力使人屈服,並唔係從根本解決問題

所以到後期亦都唔會有toolfinn明明好好打,即使佢不殺,都大可以用武力壓制唔聽話有敵意既人,先打低佢慢慢講呢d橋段,係唔會有,toolfinn由農場戰記之後起,都唔係靠不殺而服人,而係靠同自然搏鬥,同人心搏鬥,從根本解決問題既方案而行,再大既問題解決唔到,佢都會簡逃走

有d人認為逃走最後都會蝕,都係會有逃無可逃既境地,其實人類既歷史已經講出作者觀點,逃走係生存率最大,即使toolfinn最後唔能夠成功打造新樂園,即使歷史上toolfinn冇成功移民到文蘭,但逃走,遷徙既概念係最成功既方案之一,作者係想帶出呢樣野,到左現代,我地只要有呢個概念,就可以迴避,解決絕大部份問題與紛爭,唔會跌入無道冇人性既世界,你沒有敵人,作者係要透過帶出呢個被我地遺忘左既概念,逃走,遠離爭鬥,開拓足夠生活既地方,係需要有極大既勇氣,放棄擁有之物既勇氣,向未知冒險既勇氣,同自然搏鬥既勇氣,同人心搏鬥既勇氣,並唔係一個左膠大愛可以解釋

而歷史上,王子即使可以算係成功,但佢既樂園本身並唔完美,呢個王權亦都唔係千秋萬世,好快歐洲又陷入大規模戰爭之中,呢個後期作者都有個概念,就係時間會解決一切,呢一代唔能夠完全根除問題,但只要抱持理念,向好既方向行,時間會令d難題慢慢消失,令好既變得容易

結果論上王子雖然根除唔到戰爭,但失去人性既戰鬥確實少左,王子確立左政治力量一定要夠大呢樣野之後,世上確實係少左野蠻而純粹為左搶掠失去人性既戰鬥,維京人亦從此式微,北歐神話由生活態度慢慢正式成為神話,佢最少都救左維京人吧
哥達條線係咪終於完 感覺有少少拖太長
第12集高潮後 用左5集分支講呢個新角色 令人感覺有d失焦
加上我對呢個新角色都唔太同情/care 除左develop時間短之外 咎由自取 單純一個臨死先識反思既暴戾維京莽夫 又一直plot armor死唔去咁款
希望後續會更好 其實第1-12集我都好鍾意
其實係借哥達去帶出番個靚女奴隸既無奈
前幾集又話幫場主生B,當老公已死
但知老公未死又走去幫老公想點,黑人問號

不能認同更多既正評下都有人俾負評
都知邊個負評架喇
thx bro
高質回覆
今集好撚好睇
我諗起道德經一句話: 夫唯不爭 故天下莫能與之爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞