[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
好似係24集, 斷估會去到呢個位再多一兩集完
因為之後就準備開下章
即係24集會做到好後下
第三部左右?
Btw 個大王子去咗邊?
巴打無睇上集?
睇到了 原來今集講
活係果個時代但有接近現代人既思想真係會好撚痛苦
你要去做好人就會比人睇低
最諷刺係條女係佢奴隸起點已經錯晒

條女咁嘅樣其實佢都唔enjoy 現況
人同人相處究竟係平等、追求平等,定一開始已經唔平等。

條女身份都唔難估,但鐵拳真係又震撼咗,佢真係一個好人,而唔係有咩陰暗面

掠奪vs建立
好嘅作品就係睇文戲

巨人
無職
海盗
啲文戲癲撚到
學點做人,廿歲人重新撥動返個齒輪,人獸之別

咩係文明
笑咗
見到托爾芬做鳩嘢有啲感動
動畫做到一個打杖打到傻L左既人比人賣豬仔除左斬樹乜都唔識

我完全唔明點解呢篇野係咁講斬樹種田
如果講佢信左耶穌仲合理啲

無咩可能一個暴力至上既狂犬變到比人搓圓撳扁任人擠壓都仲係死狗咁樣
好出戲呀
對呢一集有啲怪既地方係
偷野係果個年代係死罪黎 (打杖明搶又唔計喎 吹脹)
唔駛問咁多野 即係搵條繩搵棵樹係禁先 幾歳都無情講
直到16世紀先正從輕發落到放低幾隻手指

咁Q暴力既維京佬只係歐佢幾棍真係好怪
大仔先正係正常
日耳曼人嘅習慣法,就算係國王都冇權要求莊園主處死偷自己嘢嘅小偷
但莊園主絕對有權唔要佢既「property」
係Trial by Ordeal / Combat既年代
除非疑犯係邊個邊個關係 或者好出名得人鐘意
唔即處死都比人玩死 (好似大仔咁樣歐佢)
點解師兄會覺得Thorfinn係暴力至上?
我記得Thorfinn第一次同Thorkell喺York打
Thorfinn唔夠打游水走
扶住骨折嘅手跟大隊去第二個戰場
身邊啲人都好期待
得佢唔明點解其他人會咁enjoy戰爭

突然信咗耶穌好似仲出戲喎
雖然幾有趣
佢鐘唔鐘意好似維京佬咁享受打杖

係唔係用暴力解決一切問題係兩回事喎
仲正玩禁室培育
諗下可以買一條女番黎陪瞓同做心靈寄託
同而家d架仔玩女僕同買VR女友有咩分別
Thorfinnn 賣力地打仗既原因係因為有戰功就可以挑戰Askeladd為父報仇
Askeladd已死佢連揮刀,甚至生存既意義都無
所以先肯為奴為婢
直到第二句都合理
第三句係WTF
如果佢有做人既尊嚴就唔會連蛇既手下響佢身體挑花都無所謂

直到蛇起腳先喚醒佢求生本能

之後要種田先知自己其實對世界唔使一味殺戮同報仇,原來可以創造其他有用既嘢令自己同他人得益,例如種田同整麵飽令人温飽
但以佢既唯一技能點解唔係搵蛇哥搵食而去做零意義既斬樹 仲要唔Q識咁制
要個英國佬教佢用馬先發醒夢咁

拿 如果用後面果句黎做因果 我覺得佢做左耶撚先正係合理
亦合理點解會有心理上既改變
種田其實只係種比個莊園主 斬樹都係
斬樹唔係斬人
如果佢對殺人無乜歉意既就唔會晚晚發惡夢嚇醒
晚晚夢到無盡既敵人殺到嚇醒都證明咗佢根本唔鍾意戰鬥,所以咪揀殺人以外既方法謀生

同埋你諗下自細俾Askeladd帶住打仗打到大
響依個環境長大既男主點會識其他務農技能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞