[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
羊哥:
Askeladd同Thorfinn關係情感有d複雜 唔可以單純當係父子咁看待
兩人都對方都有吸引同排斥
Askeladd對Thorfinn無能軟弱係好憤怒 心裡又對自己用不正當手段殺左尊敬偉大戰士Thors感到後悔慚愧 先利用/賠償/栽培佢個仔Thorfinn

Thorfinn由細到大其實所做一切都只為決鬥 包括練武 掠奪 打仗 佢將自己訓練得強大都係為左復仇呢個目的 佢心裡都知Askeladd暗中放水比機會自己先有復仇機會 一個仇人竟然不斷比機會自己復仇 賦予埋自己生存意義 最後直接教佢做人 明知道係殺父仇人但又不得不感謝佢 但竟生呢種感恩之情內心又會自責

點解去到種田先發夢 應該係佢失去左復仇目的先反思自己過去十幾年到底一直為咩而過 殺左既人有咩意義 練到咁強大有咩目的 我覺得本身都係寫得consistent 佢從來無對自己殺人 強大 對團隊有用 得到讚賞感到自豪滿足 每次收工第一時間都係問幾時可以隻抽 第一次掠奪英國阿婆果集都算係foreshadow佢嘗有有良知 但復仇心切好輕易壓過左 以前都可以justify自己為左復仇殺咁多平民 但Askeladd死完就無藉口比自己逃避 自責心情一次湧出黎
"某人係XX團體咁多年 做過咁多XX 多年後先黎後悔"呢種例子係現實生活都唔少
如果真係呢個前提都接受唔到 咁成套基本上第一集就可以棄劇
"Thors個on9仔明明打仗打到做傳奇戰士 殺左到幾萬人名成利就 無啦啦跳海做逃兵金盤洗手翻鄉下耕田 劈撚完友仲話「真正的戰士不需要劍」 扮咩撚野啊"
算啦唔符合佢認為既史實就插
插完又駁唔到嗰下先好嘢
一定要個個鍾意打仗,無人耕田
維京人唔使食嘢既,攞斧頭斬人就過到日晨架喇
啱呀
所以烏仔既Thorfinn會講:
「我都炸瓜左咁多俄佬, 咁我有咩資格嬲普京」
烏克蘭係「東歐穀倉」, 大家都鐘意耕田
應該耕田感化普京, 烏克蘭人唔使食嘢呀?
真正既烏克蘭戰士唔需要歐盟啲豹二坦克
要拖拉機耕田
你講得啱
羊哥係咪偽Vahalla嗰d戰鬥喪屍
我反戰撚黎
但我好唔鐘意左膠式反戰
你講得啱
乜嘢叫左膠?我睇你唔順眼你就係左膠
今集證明咗我嘅閱讀係冇錯

今集算係最勁嘅一集,懸崖跌落去嗰到mappa個張力做到

第二老豆阿謝拉特仲要鼓勵個仔唔好放棄
第一老豆因為對芬仔嚟講太早死,搞到冇乜勸勉,得啲core 意識同種子,不過呢啲都只係芬仔心裏面嘅佢哋。但睇得出佢地係芬仔心入邊嘅地位,阿謝拉特冇成為真正嘅戰士,因為佢根本唔係戰士,但因為佢死前仲係留喺血肉戰場,都以佢以一個唔係行屍走肉嘅形態喺條柱度(高啲嘅位),今集嘅意像正到呢

托爾老豆係地面文蘭,呢個唔使解釋
其實好明顯作者就係講緊佢仲係唔撚明、未搵到,咩叫真正嘅戰士,更何況文蘭。

芬仔而加嘅不殺主義,就係見山不是山嘅階段。

都幾肯定之後,芬仔一定又有不得不出手嘅時候。

有幾多個人可以好似皇子咁,一刻進化。

所以唔好住,呢套野正在呢啲位,啲角色唔明就係唔明。

再極端啲,第一老豆又係咪真正嘅戰士呢? 話唔定之後仲會推翻。
羊可快啲入嚟嚟屌你藍色窗簾
都唔撚係反戰,學識睇吓套劇唔同嘅人嘅立場先啦

王子咪就係知道非戰不可,賦予戰鬥嘅意義。

咁芬仔唔撚係王,而且佢仲係搵緊咩叫真正戰士,佢而加呢個階段嘅思考,就一定柒架啦

如果睇嘅人,呢個階段就照單全收,都幾可悲
套嘢已經少人睇同討論
點知入到嚟,仲有大把人睇唔明。
你係咪盲架ching?
更正:芬仔再黐線啲,佢係不傷主義佢啊托爾g茲先係不殺
佢就係播到果度,你想點悲唔悲?
羊哥個比喻都係其實都話緊佢自己錯
Thorfinn = 烏
Askeladd = 俄(或普京)
咁樣代入season 2, 咁俄(普京)可能俾美國(比喻係Canute) 收咗皮
烏係咪仲要打仗? 見到自己國家熔熔爛爛(Thorfinn 既內心空虛)
咁係咪仲要打打殺殺,點解唔重建自己家園?(Thorfinn 搵自己生存意義)
因為嬲黎無用,仇人都死埋,當下最緊要係尋找生存意義/做D 有建樹既工作-例如種田
下集canute
似喇巴打
比喻響"Vahalla" 有幾離地就等於該人有幾享受戰鬥

Bjorn好撚享受咪響地下
Askeladd唔享受但無乜罪惡感咪坐響碌柱到
鍾意打交咪落去
Thorfinn有罪惡感咪響懸崖邊,睇佢選擇上番去定落黎
Thor已成完人梗係響地面鳩fing ding
估唔到瞇眼佬真係好人黎
庫奴特細個好可愛
Harald 老撚到
就死就死係咁架喇
無種田係咁架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞