[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
而加開始睇第12集

估唔到啊哥又唔係咁乞人憎,甚至明白咗好多佢份人,只係價值觀唔同,但佢份人真誠,守信用。

呢樣就係海盗戰記癲嘅地方
睇海盜戰記第一定律就係套嘢無完全嘅衰人
呢樣嘢國王排名都想講 但execute得好差
唔應該話冇完全嘅衰人

而係其實個世界未必可以話有衰人

唔同人有自己行事嘅邏輯,人類嘅歷史發展,又係不斷咁樣統合呢啲邏輯,去達致一個標準
托生打蛇嗰陣
阿謝拉特個幻影咪話你真係打得落佢?佢哋個原因都好合理喎
又要等多過禮拜
想快d睇佢地打
成套嘢根本全部都係靈魂嘅拷問

就算去到現代,呢堆問題都一樣大量存在

而我地發達地方就轉化左另一樣嘢,其實都叫係進步(掛)
國王排名又唔同
因為佢突破大家對童話故事角色既既定形象去寫角色
當個個心諗後母對波吉刻薄就如白雪公主既後母/灰姑娘既後母咁對公主s
但其實最錫波吉王子就係後母
多得童話故事太深入民心,作者唔需要靠勁多劇本刻畫角色既改變就已經製造到反差同話題

而vinland saga正因為一開始我地個框框係維京人打打殺殺但其餘知識甚少,所以作者需要做足research 同寫勁多劇情去慢慢描寫人物心理成長
其實正史中既維京人唔係個個都海狼,有D 都係搵餐飯食,有溫暖地方過冬同做買賣過人世都可以。

所以就唔似樓上某巴打打足成千字無point 地請務農嗰part 唔掂而又搬哂龍門實則off topic 地覺得自己100% 正確咁一言堂
呢套作品首領級人物通常天生異稟

所以佢先統領到咁多壯漢

當古代人野性強啲/三國人物咁
為愛付出,女神唔係用嚟屌架
人類嘅進步就係打破規則

呢樣嘢有排坳

直覺上蛇根本啱晒悿

老先生就係行過晒,就知大家都冇錯
芬仔隱隱約約都feel到阿謝拉特對佢來講唔單只係仇人咁簡單啦
咁推下囉
維京人會令我諗起廣東啲海盜
佢哋係蛋家人 比朝廷歧視先要局住做海盜
但係如有得穩定都會肯招安
就好似開埠幫英國人手咁
青年漫畫有兩種
一種就係講dark 同人性黑暗
一種就係講就算社會黑暗都有人性嘅好
感覺國王排名就係後者 犬屋敷又係呢類
依個真
所謂viking age既完結並唔係殺哂維京人
各國只係半殺半招安地令維京人捨棄自己文化
去融入唔同土地生活
每日做兵咁幫阿奴納擔水洗碗已成eniar最大心靈食糧
維京而家一啲喺俄羅斯
一啲喺英國德國
一啲就返咗北歐
真係一集改觀 為左家人官位都唔要二話不說同國家挑機 又錫細路唔會因為佢廢就bully佢 又有勇有謀真男人
以為一介莽夫,得好打

點知悟性咁高
雖然咁講好似有d中二病 但睇完海盜戰記真係睇唔入眼其他動漫...
覺得好低質 人物行為動機無說服力 文戲分鏡完全唔掂 淨係靠垃圾設定去吸引人睇 消費完堆設定就無內涵
又唔好咁講
歷史番仲有黃金神威可以支持
招安得最入骨一定係Rollo
被法蘭西國招為諾曼地大公
仲娶埋當地公主日日啪啪啪
真識食
羊哥公子獻頭
黃金神威應該比啲日本右翼睇
佢哋嘅民族主義搞死幾多愛奴人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞