[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
咁點解切嗣同violet唔突兀?
都係嗰句你無嗰種認知係無得討論落去
你講得啱
我唔太記得Violet個故仔
對於一個角色要有大改變
我覺得只少要有progressive咁去改善
而且發生左一啲好大件既事令佢學識左某啲野
好似RDR2既TB, 修女, Charlotte咁
一野變聖人真係唔合理

而家Farmland Saga係 Thorfinn.exe 輕左機既感覺
佢唔係學識左某啲野
種田捉魚唔會教識佢呢啲野
旦那係好人但佢都係當佢奴隸

諗下上季最尾係點?
Farmland Saga第一集係點?
It just happen.
佢老豆都話打到唔想打 想過安寧生活
佢係... 無呀 比人賣左豬仔, Askeladd死左
呢個係輕左機 唔係change
突兀就係呢個位

Anyway 是但 挨埋佢算
呢套野本身係華人地區就冇咁受歡迎邊有得用連登回覆數量咁樣評?

你咁講,出面嗰啲百合賣萌番直程史上神作啦,套千束完左幾個月都仲推緊
Then let it happen, 人生無常

Thorfinn係人生目標報仇無啦啦被收皮所以先無目標,佢自己咪講咗人生得報仇,跟住無得報個人空虛吖嘛?

種田捉魚唔係教佢點做好人,場主都無義務教佢點做人

佢只可以漫無目的響奴隸生活中繼續摸索前路,正如Askeladd最後一句問佢:我死咗之後你點生活?你要向前看,你要超越你老豆,繼續你既戰鬥,成為更偉大既戰士

所以隨住Thorfinn點響務農中慢慢減少睇到Askeladd既幻覺,其實佢已經慢慢放下個仇恨
專心打魚種田去學新技能等自己唔使下下打打殺殺,依個已經係佢新既戰鬥
如果係咁解釋既話 應該唔會有佢個英格蘭friend子
呢個角色應該係合二為一為Thorfinn 要努力做翻自由民
但開頭佢除左斬樹乜都唔識 真係輕左機咁
咁點解唔可以有英格蘭fd子
人生戰鬥一定要孤獨既咩?
你讀書做嘢無同事朋友既咩? 笑死

Thorfinn咪講過佢除咗打打殺殺就唔識其他嘢(基於season 1 setting 正常不過) 咁無fd又無農場幫手肯教佢,你覺得佢會識咩?
問題係佢頭幾集係打算斬樹斬成世咁呢
係呀點解唔可以
佢自己都無斬樹之外既技能
又無人教佢,又無人話俾佢聽前路點行
唔係有einar教佢種田,唔係有老場主教佢捉魚
佢根本唔知打打殺殺外既生存方式
明明有農場阿頭
佢唔寫姐
腦袋是好東西,希望你有一個
唔係einar都係奴隸身份都唔會平等地教哂thorfinn所有務農技能
你都唔明我講乜
而家你講Thornfinn有一個大既change
但劇情明明係佢連個change既動機都無
有Einar教佢佢都係喔喔喔算數
今集突然間變左聖人?
無資格嬲?

我一直講係既係劇情上冇一樣好大獲既野去改變呢個角色既動機同心境
但你覺得有 咪有囉

Askeladd死咗唔叫大鑊咁點先算係?
殺父仇人死咗喎,Thorfinn無哂報仇目標咁都唔大鑊? 劇情無講Askeladd點死咩?
定係你淨係睇season 2 唔睇season 1 吖

Thorfinn晚晚發惡夢打打殺殺嚇醒唔叫change?
eniar知thorfinn係同滅門士兵係同一類人爭d想鍊死佢但見thorfinn 咁慘,放棄咗唔鍊死佢都唔係change? 仲好心咁叫醒thorfinn同提佢晚晚嚇醒都唔係change?

你究竟用咩眼睇套卡通
有冇睇㗎?

咪話佢一直以來都係為咗復仇上戰場殺人搶掠,到之後仇又報唔到,仲要做埋奴隸,開始覺得好空虛唔知為乜,甚至係einar 出現之前覺得死咗都冇所謂
屌你老母樓上條傻鳩可以煩足咁耐
未經他人苦莫勸他人善
家陣又唔係你死咗老豆再去打十幾年仗 跟手死埋第二個老豆
就話人地個生活冇動機去轉變 你唔係thorfin 又點樣知道佢每日承受個種空虛同痛苦有幾大 又點樣理解依家紅毛出現, 對佢心境個影響
咁紅毛仔未嚟之前冇人同佢講野開解佢咪日日斬樹囉仲想點
嚟咗之後好似一道光慢慢咁打入佢心房到個人咪有轉變
講到尾你理解唔到個故事純粹係你同埋心唔夠
痴線講主角動機都可以嘈咁耐
呢套野已經唔係意識流喇喎
畫到出哂腸都重有concern?
條友有心包拗頸
又一直都有唔同人覆佢姐

有d位佢講唔過就轉移話題
巴打們由佢自己單機算啦
佢真係冇改錯名
呢套野如果講種田種到大結局既話肯定係神作
你要咁覺得我都無計
咁巴打,小弟認為你起碼要由
「吓Askeladd死咗唔叫大鑊咁點先算係?」呢個回覆開始講返起wo
想睇你點反駁
我咪講左Askeladd 死左後佢係輕左機而唔係變聖人左膠
樓上啲人話我無同理心理解唔到嘛
咁當我理解唔到囉
我真係理解唔到喎到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞