[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
有活用到
得Cnut係正常人
芬仔型到我差啲哭
王好撚中2
又體感三分鐘....
仲有兩集
喺果個年代要做和平主義者真係好難
你好似北宋咁有米可以塞爆啲黃金塞到對面hyperinflation經濟自爆咁咪可以和平主義囉
又要想唔比人打
又要想唔用武力
保護費又交唔出
和你老母呀?
By this standard 咁都中二
咁成個西歐同拜占庭都神經病
今個星期?
今集真係黐撚線

好彩又儲咗幾集一次過睇

庫仔竟然用中二病自嘲方式去講自己嘅理念神到仆街,佢面對着芬仔嘅疑問,用咗一個婉轉嘅方法去回答,你又唔可以話佢冇答到的確佢某程度上現階段佢係答唔到烏托邦呢個問題,因為佢的確繼續製造地獄,但其實佢用控制同領導,成為維京之神,統領住班野獸,只殺害參戰者,而唔係比佢哋無止境掠奪,根本就已經係現代思維,有戰爭罪行概念嘅雛形。

根本佢兩個都走到思想嘅最前端
搞到一介農夫埃納爾動不動上頭成個小丑咁

但以我哋現代人嘅眼光,都係會覺得庫仔講嘅嘢根本就好難駁因為死嘅唔係我
搵個農場同個國家比較好似唔適合
死先係樂土
成套野脫離唔到呢個思考點
其實同蛇嗰啲人一樣,知恩圖報
其實無論邊度
古代打杖都係搶劫架啦
唔係打到邊搶到邊邊養到班軍佬
一係放底全村食物財產 一係就屠殺 / slavery / rape
農場咪最好用黎搶
即使人間係地獄,但我哋依然求生,就好似安樂死嘅討論,第一個point就係,人生出嚟就係求生如果人係求死, 咁我哋應該一生出來就自我了斷。

呢個根本係阿奴納講嘅,咁樣嘅我哋, 都依然會發夢
反而用呢種講法係侮辱咗海盜戰記

我反而覺得係極之滿足嘅20分鐘
羊哥幫手推post啫,唔好誤會佢啦
吹大啲?

佢領地包埋左英格蘭丹麥挪威咁班Viking搶野咪即係搶佢既野
佢係統領左班Viking同佢打統一北海戰
咁咪唔駛係佢地頭even成個北海周圍生事
短暫咁幫英格蘭帶黎短短既和平
同豐臣秀吉點班大名打朝鮮差唔多道理姐嘛

吹到同Viking講現代思維war crime
High 大左?
其實佢越嚟越型喎,佢做得唔好又係過分自信,太多口水

前面都有鋪到庫仔武力有進步勁多,擋到一劍算再廢一把劍算好合理

加上近衛隊長武力值睇士兵反應都唔低,雖然未去到top,當佢中上,佢自問就廢過巨人叔
本身想打啲嘢應羊哥 諗諗吓都係算 會變泥漿摔角
係。
我已經放棄。
講黎都晒氣。
又要睇又要屌,人地同佢討論又唔聽。
不如由佢廢嗡算。
大部份人係一定覺得好戇鳩,因為我哋都有成王敗寇嘅諗法

不過角色上係冇問題嘅(庫 芬都冇問題)

芬:殺咗成百個農夫,農場冇咁興盛,所以止蝕啦

庫:就係咁,我先要收歸國有,我走咗,得每年少少稅收,根本唔夠現金流
仁者無敵,以德服人
咁我又唔覺得王子好中二,
當年佢同神父嘅對話,了解到神對世界萬物皆有愛,只係除咗人類,因為由細到大都見到啲人打打殺殺,了解到人類一早已經被神拋棄。

所以至會出現今集王子講既,如果人跟住神嘅意旨生活,注定只有痛苦。

樂園要自己建立,犧牲少數成就多數就係必要嘅惡。

而佢今集嘗試整停海浪,只係想引證被神拋棄嘅人類係幾咁渺小。

Btw,動畫依家做到漫畫97話

到漫畫202話,都有再一次討論在冇其他手段下,暴力或者武力解決問題係咪可以接受。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞