[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
雖然咁樣有少少貶低海盜戰記

不過我諗起刃牙,冇力唯一用唔到上場嘅一件事係,你精神上同肉體上都冇辦法戰勝佢

就好似奧叔輸刃牙咁
佢用中二去講自己嘅理念,諷刺返自己,型到仆街喎
唔緊要呀咪當我廢嗡囉
而且呢段中二就係想fake讀者以為佢走火入魔

點知型到咁

講返當年神父講嘅嘢
都想補充下一點,其實神父講嘅,都代表着人間唔會係天堂,所以人死咗先會得到愛,先可以上到天堂,而信主得愛,就係因為死咗先可以上天堂。

但庫仔唔同意要死先可以有愛有天堂,所以要自己製造樂土(文蘭)
見係魚post同你傾過計
想問下你睇左漫畫後面未
睇左故事大綱渣喎
咁你其實動畫漫畫睇到邊?
咪而家既progress 唔鐘意睇漫畫先過動畫
唔緊要
講完唔鍾意又無point先係問題
咁你有咩唔滿意呢套動畫?
暫時睇到呢度黎講
唔滿意S2 Thorfinn既設定
好唔合乎歷史同當地文化
係個武力至上弱肉強食文化既社會講啲左膠野
無敵人呢句野同果一百拳膠到震
邊有敵唔敵人姐 啲維京人純係想打交同搶野姐嘛
唔武裝自己只會比人打 就係咁簡單
但佢係經歷完打打殺殺之後,一開始都係求死,唔係求生
佢係一個由幾歲出入戰場既人,突然間拎走佢目標(阿謝拉特死左)
行屍走肉咁生活,然後到呢一集最後個變化,只係因為佢係農場做奴隸
維京人單純想打交同搶野其實同佢價值觀冇關係
佢呢一刻已經唔係單純一個維京人,佢只係一個唔想無啦啦殺人既戰士
無敵人呢句說話係佢老豆講,佢一直都唔明,直到尋日個集先明咩叫「我沒有敵人」
如果你係因為呢句野同一百拳覺得膠,咁你下集應該要睇埋落去,因為THORFINN下集採取既行動好合理

而家其實你同D維京人一樣,只係諗住兩樣野:
殺人或者被殺,人地打我所以我要打返人
但仲未諗到第三個選擇
你面前有個人俾你打咗一百拳而唔死甚至冇瞓低嘅人,你睇晒全程,你真係會唔覺得震撼?

負責打嗰個人,仲係公認嘅強者
你由page 14 爬啦
你要講既咁撚多巴打都講哂
我唔爬啦
講一次就算
創作嘅嘢 發揮空間好大 如果全部要跟當時主流嘅話

耶穌左膠又變戲法 唔合乎當時文化同思想
唐吉訶德唔合乎史實 已經唔係中世紀 邊會幻想自己係騎士
羅蘭之歌藐視歷史 格硬寫成宗教戰爭
布蘭詩歌唔應該存在 內容露骨 當時教會社會咁高壓 點會有咁嘅思想
馬克白耶撚年代仲信咩三女神 又攝埋啲17世紀野去影射
你回錯人了
回緊你上面 懶得滯用咗你個chain
所以先唔可以獨沽一味去用單一史料切入去解讀vinland saga
羊哥就係太單一又無視其他史料地反依套嘢, 不如有佢單機算
其實都仲對應返

跟神條路黎行會柒,唔單止係講緊佢信既耶教

仲加埋當時地道既北歐神話

都係神既行事方式黎左凡間搞到個世道冇左人性
最後個段庫仔係咪想考驗芬仔?
明明佢自己都無話想要屠村

定係其實佢都想知道除左征服以外既答案

其實伏筆左
芬仔上一集問雷夫大叔,佢地先祖因咩事去冰島生活,佢覺得佢先祖好了不起
好期待下集會點!
佢應該唔係想考驗
佢只不過係想拋條問題:而家我唔停手,咁你會點做
想睇托爾芬會點做,亦都預計托爾芬會同佢嘅人大打出手
不過最尾結果好有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞