[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
既然有人屈我包拗頸, 無認真睇, 無同理心
我今日好Q得閒, 認真打過二千字影評又點話

點解Farmland Saga (Vinland Saga Season 2) 唔係一個好既Redemption Arc

正如上面Youtube有個鬼佬咁講, Farmland Saga係一個Redemption Arc, 係講緊主角Thorfinn點樣由一個殺人如麻既搶掠者變成一個好人
而暫時去到呢一集, Thorfinn講既「我之前都係做掠奪既人, 咁人地對我做我都無資格嬲」

乜野係Redemption Arc,
“A redemption arc is a literary term for a type of character development in which a bad or morally gray character turns into a good person by the end of the story. They redeem their worst sins through their actions in the story’s resolution.”

即係話個重點, Character development同埋redeem their worst sins through their actions

先講明我既論點,
1) 我唔認為Thorfinn既180度改變係合理而可信
2) 作為Redemption Arc, 發生左既事唔足以說服到人Thorfinn變成好人
3) 好人既定義「我之前都係做掠奪既人, 咁人地對我做我都無資格嬲」係呢個時代左到mind blown太過unbelievable

由頭講翻個故仔,
細路係冰島時白紙一張 >
老豆被殺 >
Askeladd捉左佢去打杖搶掠 >
要親手殺Askeladd >
Askeladd比其他人殺左 >
比人賣左去北歐 >
斬樹loop >
識左Einar > Nightmare loop > Einar教佢種田 >
種田loop >
「我之前都係做掠奪既人, 咁人地對我做我都無資格嬲」

第一點, Thorfinn既180度改變唔係合理, 之前都講過, Askeladd係Thorfinn最年輕有為既時期教識佢既係咩? 殺人, 搶掠, 報仇, 呢十幾年同樣做咁既野, 而且做得好好, 呢個價值觀已經入哂落個腦度, 生存/搵食全靠呢三樣野, 殺人, 搶掠, 報仇, 呢樣已經係Viking Raiders既核心思想, 英格蘭人就係佢地既米飯班主, 而且係佢地ideology, 殺人, 搶掠, 報仇係morally positive, 唔係sin, 係榮譽
咁Thorfinn學識既野 既然 殺人, 搶掠, 報仇 被認為係一件合乎道德, 正面既野, 何來有Redemption? 邊個教識佢 殺人, 搶掠, 報仇 係sin? 邊個教識佢「我之前都係做掠奪既人, 咁人地對我做我都無資格嬲」?
Askeladd: 「我死咗之後你點生活?你要向前看,你要超越你老豆,繼續你既戰鬥,成為更偉大既戰士」
Thorfinn 已經被教育為 殺人, 搶掠, 報仇 為核心價值既Viking Raider, 你要超越你老豆,繼續你既戰鬥,成為更偉大既戰士, 即係咩? 做個更勁既Viking Raider…. 定係佢細路時都唔理解佢親生老豆講既真正既戰士唔再戰鬥, 邊個可信性高啲?

第二點, 發生左既事唔足以說服到人Thorfinn變成好人
咁列舉翻發生左咩事
- Askeladd被人殺左, 無左人生目標
- 被人捉左去賣豬仔做slave, 就比人斬死都不動如山
- Einar (moral positive character) 教識佢種田
- 大老闆(moral positive character)教佢捉魚, 既然而家空洞左咪再搵過目標

係第一部果陣Thorfinn既唯一目標係親手殺Askeladd 但其實佢本身都知道呢樣野係自欺欺人, 唔講佢跟本唔夠勁去實行到呢樣野, Askeladd已經做左佢第二個老豆, Viking Raider已經佢既人生, 呢樣野係undeniable. 無左Target, 咁之後既Target係做個更勁更惡既Viking Raider? 定係變左個廢人呢? OK next, 被人捉左去賣豬仔做slave

頭幾集Farmland Saga 見到既野, Thorfinn真係變左空洞, emotionless既斬樹機, 比隻きつね任斬都stay emotionless, 明鏡止水咁. 呢段係發生緊咩事? 睇唔起きつね因為果啲唔係致命傷? 定死左去算因為都無左人生目標? 但比蛇叔打又識還拖喎, 前後矛盾既? 咁即係點? 因為覺得係致命傷, 仲有生存意識所以還拖? 但頭先又話無? 意義不明

好 再講, Einar知Thorfinn發惡夢亦認知Thorfinn以前都係果啲仆街但殺唔落手, 點解殺唔落手? 可能因為英格蘭人係耶撚殺人係sin, 可能佢唔係Viking Raider無果啲moral standard, 或者可能佢只係個無膽既人做唔出, 但點都好, 唔足以做成教識Thorfinn呢啲野同消滅左佢十幾年學翻黎既價值觀: 「殺人, 搶掠, 報仇」
“Revenge is a fool's errand, it gets you nothing.”
而家Thorfinn真係「nothing」, 但唔好倒果為因, 無人教過佢 “Revenge is a fool's errand”

咁而家既progress係去到 Nothing, 大老闆聽到, 就叫佢咁而家做野搵翻個人生目標囉
Einar同大老闆教識佢做一個普通人, do “honest work”, 但learn to do “honest work” 唔等於unlearn 殺人, 搶掠, 報仇 核心價值, 佢而家只係做唔到 / 無機會做, 並無一個動機去unlearn 呢樣野

第三點, 「我之前都係做掠奪既人, 咁人地對我做我都無資格嬲」
邊個教佢呢樣野? 無人傳過佢耶教, 無人教過佢講過原罪呢個意識, 種下幾年田斬下樹可以破壞哂佢原本人生既核心價值?
無人教過佢“Revenge is a fool's errand”, 無人教過佢「殺人, 搶掠」係十戒原罪, 最緊要係, 一個嬲左十幾年既人, 再一次比人掠奪, 無資格嬲? Believable plot? For real?

Farmland Saga作為一個Redemption Arc, 都係想將Thorfinn由Bad Character redeem成Good Character. 如果用佢之後去加拿大做既事 or 建設 or “do honest work” whatever, 呢啲只係我估, 我無睇漫畫, 作為一個Redemption, OK. 因為佢學識既野係種田捉魚, 做翻佢親生老豆做既野, 放棄做Viking Raider. This is FINE.

但「我之前都係做掠奪既人, 咁人地對我做我都無資格嬲」咁既左膠行為, 比人踩到上手口依然明鏡止水不動如山, 劇情上我覺得比唔足理由說服點解會有咁既改變, 佢亦無動機去作出咁既改變
Romans 12:14-21
“Bless those who persecute you; bless and do not curse. Rejoice with those who rejoice; mourn with those who mourn. Live in harmony with one another. Do not be proud, but be willing to associate with people of low position. Do not be conceited. Do not repay anyone evil for evil. Be careful to do what is right in the eyes of everyone. If it is possible, as far as it depends on you, live at peace with everyone. Do not take revenge, my dear friends, but leave room for God’s wrath, for it is written: “It is mine to avenge; I will repay,” says the Lord. On the contrary: “If your enemy is hungry, feed him; if he is thirsty, give him something to drink. In doing this, you will heap burning coals on his head.” Do not be overcome by evil, but overcome evil with good.”

Thorfinn既「改變」跟本就係呢段羅馬書12章, 你同我講一個Viking Raiders 無師自通經過做奴隸被迫斬樹種田去換取只夠吊住命既爛麵包, 學識「無資格嬲」, 學識原罪呢個意識, 唔關耶撚事? 個改變唔突兀? 耐人尋味既事係歷史Cnut the Great征服英格蘭同北歐而且耶化北歐人, Viking Raiding先正落入衰退.

Sorry 我唔buy呢個plot.

Thorfinn學識既野, 經過character development係 ”Do honest work, live a new life. ” This is the Redemption.
「我之前都係做掠奪既人, 咁人地對我做我都無資格嬲」, 呢個係唔知邊Q度彈出黎既意識, 無說服力, 唔合理.

以上就係我既「主觀個人意見

BTW 我唔係耶撚
如果我唔係鐘意套作品 駛鬼咁多爹咩
咪玩啦羊哥
你打夠10k字都好,你個思維接唔到就係接唔到
所以你黎緊點講都好,只會應你「你講得啱
I don't care.
你講得啱
出咗喇,條友真係無睇清歷史同太以偏概全
加咗太多主觀意見落去真係接唔到地氣
你都幾搞笑 套野係我睇 我評佢唔主觀點評?
好多嘢無point討論唔到落去
所以只可以講「你講得喎
論點論據論証都比哂你
無point
係無point因為你忽略咗好多巴打都睇到既勁多細節位之後強加自己既主觀觀點落去玩一言堂,討論唔係咁討架嘛

所以你咪俾人屌
即係我唔同意你個point 再搵論証証明呢個point 都係無point?
邊個一言堂呢?
咁叫討論咩?
咁叫圍爐搵yes-man渣
但無計 呢度既文化係咁 Yes-man or GTFO 慣架啦
無人識Agree to Disagree
如果dolphin轉變成另一個宇智波班肯定好好睇
重點係你忽略咗人地個point既前提去不斷push你既point

之前大家都有提到既例如Eniar想鍊死Thorfinn既位你解釋唔到,Thorfinn晚晚發惡夢代表佢有罪惡感你又解釋唔到

淨係一咪講哪來的change但又唔justify到點解有依兩個(仲有更多) 既scene可能解釋到thorfinn改變既過程

你咁樣同叻哥既 「我唔知,我睇唔到」無分別, 叫人點肯同你有禮貌講agree to disagree吖

另外史料嗰度呢你真係俾心機讀下書先啦
1. Vikings raiders 係因為環境嚴寒同男多女少先打打殺殺。當佢地揾到農田,做到買賣同有閪屌安定落黎佢地都唔想動刀槍。 唔俾有d vikings響農田出世(例如細少主)
所以出到農場場主依類人,Thorfinn 打生打死之後無目標鳩fing fing 既人係唔出奇, 唔該唔好以偏概全

2. 哪來的證明證實Thorfinn係因為信耶先會有依個唔反擊既改變?成套嘢無提過你點樣可以無中生有因為佢行為似聖 加上嗰個年代仲係宗教文化衝擊中, vikings era完結係1066 年因為英格蘭同歐洲大部份國家不論係咩人種都以耶教立國, 咁canute擺明響1066 年前就多宗教衝擊,好難似你咁論斷thorfinn既宗教信仰 (劇透埋佢之後都唔會探討)

所以你俾人屌唔係無原因架
Viking 8世紀末 Raid 到十一世紀中期
原來搵塊農田要300年
我都想知你讀邊一本英格蘭史 分享黎比我學下野
我得閒上Amazon買

Einar無鍊死Thorfinn動畫無明確解析點解佢做唔出手
Thorfinn既惡夢係PTSD定係認知呢樣係sins亦無講過

你咁鐘意屌我人身攻擊我又唔會少忽肉 咪屌囉 隨便起筷
係架佢地raid 個農田係要300 年
因為當時英格蘭係正處於7國戰亂時代
國同國中間打仗再加維京人亂入造成土地問題
今日塊田係維京人既,聽日打輸仗咪唔係囉
係咪要揾過塊?

法國揾唔到西班牙又揾唔到田咪去greenland
greenland種唔到田咪去加拿大囉
According to Anglo-Saxon Chronicle, “All of the English people not subject to the Danes submitted themselves to King Alfred the Great”.
你sure 維京人仲「搵緊農田」 英格蘭仲係 Heptarchy 時期?

York已經落左Danelaw好耐啦哥仔
你塊田一早搵到啦

你叫我搵書呀嘛 比本黎啦
邊本教你呢啲野 我好有興趣學野
According to Encyclopædia Britannica,

"The defeat of the king of Norway, Harald III Sigurdsson, at the Battle of Stamford Bridge in 1066 is considered the end of the age of Viking raids. A number of broader factors contributed to the Vikings’ decline: more and more communities previously attacked by Vikings became better able to defend themselves, with armies and fortifications; Christianity’s spread in Europe; and less egalitarianism in Viking society."

但你話 搵農田...
可能果本書就係本作 Vinland Saga
因為種呢塊田睇黎真係幾有魔力
要300年去搵, 而且有導人向善既能力,
可以令到大旦那, 旦那, 同Thorfinn學識Viking should stop raiding England

但Sorry 我對我地個世界既Anglo-Saxon英格蘭歷史有興趣多啲囉
係囉,你睇下行danelaw 中間d維京皇同anglo saxon 皇交替幾密幾唔穩定。 塊田係揾到呀,之後又無咗呢,係咪又要再揾過塊田再打仗先?

vikings era就係搶糧式去打仗,打得成就settlement. settle咗咪好似york咁行daneslaw
之後俾local趕走又要著草揾過塊田再咁樣重複300年

咁仲間接睇得出vinland saga其實作者個research做得足去講唔同維京人有唔同既思路
既有似農場場主settle咗唔想走,都有佢大仔想闖天下想打仗, 更有Thorfinn已經打厭仗想hea既人
你視野睇得太窄喇
縱觀世界歷史黎睇,農田的確對人類有魔力
同打獵為主既社會比,農耕為主社會更可以保障人類食糧有充足,穩定既來源以養活更多人口去建造更大既社會同國家

所以vikings真係去到加拿大東北部都嘗試過有settlement都係以耕田為主
咁切嗣呢?

聖人嘅定義係咩?索爾芬有咩行為符合聖人嘅特質?

其實索爾芬唔係原諒嗰班破壞佢農作物嘅幫工喎,索爾芬喺到諗緊啲乜?

其實你都講得出佢唔係學識咗啲乜,咁佢點解會係聖人?

上季最尾咪親眼見住阿謝拉特俾克努特殺,然後今季第一集咪係一副失去人生意義嘅行屍走肉

咁點解行屍走肉會同聖人拉上關係?
班北歐佬未搞英格蘭之前都要種田架啦大哥
北歐太過凍都要行畜牧業提供肉食 要啲牛羊過到嚴冬都要種定無數既稻草
佢地去英格蘭食大茶飯都係因為好食好好搵
關種田咩事
我OK佢係失去人生意義嘅行屍走肉
我唔OK佢對幫工整爛哂塊田一啲感覺都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞