[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
不過咁講
好難用現代人權角度睇中世紀奴隸制
真係咁走 未見到北海已經餓死 or 比第二個捉左去禁室
佢跟哥達走表面上係自由,其實都係地獄,可以出海既港口有限,地區人與人間親密消息傳得緊,隔離農場發生咩事都會知,何況一個殺人犯奴隸帶住另一個奴隸,有得食既地方實有人,有工作機會既地方一定會有追兵,前路只會係哥達一路殺追兵冇可能安頓到,得到既唔係自由,係稱為自由既虛幻既夢

條女亦冇退路,前面已經講左鐵拳鍾意佢,冇得好似其他奴隸咁用苦勞工勞換自由,即係表面上佢有條稻草捉住,其實佢仍然冇一個自由既選項

歸根結底佢係奴隸,被販賣,失去左選擇自由既機會,係佢眼前一切既選擇,都係虛幻,呢個遺憾,唏噓,亦係toolfinn佢地心中一個一定要去到文蘭既理由
蛇嗰堆𡃁我都唔係覺得佢哋咁衰
雖然佢哋打打殺 但班撚樣其實幾有義氣
阿奴納個心態改變又值得講
佢起初見完前夫係當路人甲
下定決心幫主人生B忘記過去
諗住幫前夫療傷點知前夫發惡打傷實Q
前夫不斷撩動佢內心記掛既美好過去
尤其係已死既兒子, 先會幫前夫逃脱

但學老場主同蛇講, 做奴隸都係睇運
一個唔好彩我地都有可能變奴隸
哥達同阿奴納因為一時衝動既決定令佢地變奴隸,但內心對自由,過去日子既嚮往令佢地身不由己地做出自由人既行為,先會有咁戲劇化既展開
咁依個係階級觀念帶出既印象
蛇堆手下係自由人,梗係當奴隸唔係人
由其係老場主已經猜到蛇一班人係亡命之徒
一班同生共死既戰友好難無義氣

講起蛇佢地
老場主同蛇講: 喂你把劍都唔係響依度得到架啦,都估到你班友響唔知邊度著草黎依度

蛇同d手下可能都係奴隸出身,加上蛇自己講過響君士坦丁堡人做過打手。可能佢地由嗰頭係下等人身份跟住somehow著草黎北歐做實q
如果哥達滿血健康既可能著草著到去自由人身分
蛇同佢班手下應該就係成功例子
主人癡左線呀 往死裡打
對小偷: 打幾棍咪算
對女奴: 往死裡打

真鐵拳
我就唔信殺人如果合法條女戴你綠帽你唔一棍歐落去佢下面
打到佢流產啦
再強姦屌大個肚再打到流產,不斷循環
Penicillin同Aspirin 未發明架
死撚左啦
諗起蛇質問托生話唔通五個手下嘅死都唔夠一個哥達咩
佢係好老細嚟 可惜天意弄人
咁質量同數量佢咁問都合理
但托生心諗:sor9ly我見eniar做阿奴納新兵好慘,唯有一齊入伍
托爾芬心諗:屌你斬鳩我耳仔
好彩老主人撐托生
蛇: 斬耳仔嗰單咪一拳打咗我條靚找數囉
不過蛇其實都真係對托生佢哋幾好
好想知佢喺拜占庭發生過咩事
蛇應該都係睇老場主頭,佢對托生好佢都ok

老場主都話我聞到棺材香架喇耕唔到田,d 田過繼俾蛇生你啦,你唔好打打殺殺繼續過去既生活喇,試下種嘢生產d新生命啦
蛇應該有一下感動到既,可惜手下一句「女奴隸跟佬走呀!d 手下死埋添呀!」
無奈地將蛇拉回殘酷既現實
老主人就係知自己後生犧牲咗媳婦候選人
先令個仔發哂矛去種田令自己富有
但同時都知辛苦建立既嘢有一日會失去
見到托生對眼無靈魂又迷失,先講:你咩都唔識,即係你個腦有好多空位裝新知識啦

其實已經暗地袋錢落托生袋,無形中幫到托生下決心尋找Vinland
做咩無啦啦住係老野屋企做廢中
好想知
讀聖經又瞓到晏覺
仲可以跟老主人/阿奴納痴餐
我都想廢
唔係埃納爾沉船應該無咁多野煩
而家主人比佢兩個跟雷夫走 唔洗捲入戰爭 照計會有好結局
但睇死埃納爾又要做on9野 報仇之類拖埋芬落水
無阿奴納埃納爾應該自殺咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞