[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
夏蘭特
工具芬果邊咁就3年
btw王子越黎越型棍
期待芬仔見返王子

估計之後劇情係 芬仔為咗創造一個冇奴隸冇戰爭嘅世界 跟返王子打天下 到時芬仔上到戰場一定又要殺人 佢嘅思想層次又會再提升
而家每次出場都唔同樣靠條疤認人
冇睇漫, 但之後個劇情比較高機率係丹麥王死前讓位, 但d權貴唔妥要搞事, 咁王子咪帶兵掃場, 掃到去工具芬果度然後變戰場, 農場領主話見完丹麥王就返去解除工具芬奴隸身份, 但呢句野似flag, 丹麥果邊似乎會政變etc, 睇怕冇命返去
人地做埋英格蘭王仲叫人王子
你又啱,同埋農場領主死咗,奴隸女先會有自由
王子多咗佬味
查理斯一樣成日畀人叫錯 Prince Charles
叫慣咗唔易改

第一季想放條賓周入佢口
第二季想放條賓周入我口
啲回憶原創黎(好似係)
加得恰到好處
又唔係既, 每個人個體驗都唔同, 無經歷過, 人地講完最多只係故仔
每個人都創造緊自己既人生
你同我講嘅有咩唔同
做乜前嗰幾集老過而家今集勁型棍
今集個勢係王子因權力而腐化喎
即係每個人都有自己獨特寶貴既經歷, 無咁可悲既
佢season 1就已經要為生存而腐化
只係一直都係大臣保護住佢幫佢防腐
season 1後期其實已經講王位之爭
老豆當細仔canute係士啤,大仔harald先係正選
老豆唔想有王位之爭所以先諗住俾3k咁少兵力俾佢打英格蘭,借英格蘭刀殺細仔但唔成功

askeladd見canute有potential先埋堆
再殺埋身邊大臣,最後仲公子獻頭俾佢上位
如果canute響season 1 最後一集仲唔識做既就一早俾佢阿哥收皮

所以而家老豆個死人頭先迴光返照symbolic番canute既不擇手段,但暫時統一英格蘭同挪威就on course既(史實最後係成功)
好撚好睇
佢根本說服唔到自己點解要殺自己啊哥,阿哥臨死嘅時候仲係為佢着想。

佢承認咗王冠(權力)有一種無形嘅力量,驅使佢為王冠服務,緊抱權力、 驅除威脅&潛在威脅、擴展權力,愈咁做就越空虛,根本同初心已經好行得好遠。唔係行緊必要之惡。

當初就信譬但但唔會比皇冠操控可能芬仔會返嚟屌醒佢,巨人啊叔都睇唔起佢。
所以佢第一季唔可以叫做腐化,反而係覺醒
睇觀眾點定義
借Askeladd手殺自己老豆咪腐化
借Askelasd手趁未俾老豆殺自己前先下手為強咪覺醒
其實season 1 都講埋
國家既大臣都分兩派,一派擁護Harald , 一派擁護Canute. 仲要國王都擁護大仔Harald分裂實在太深
就算個死人頭父王話兩兄弟打天下先最強,加上Harald真係有出兵支持細佬打英格蘭但Canute 一撻朵話自己已經繼承先王既駐英格蘭兵權就已經無彎轉。

Canute為求自保同權力先會咁做,其實都無可厚非
其實佢無借啲咩,而係Askelad送俾佢幫佢做決定,將自己嘅願望夾硬塞俾佢,咁結果威爾斯真係無被攻打,但佢冇冇成為仁皇就要睇劇情發展
阿謝拉德無論如何都會殺國王 如果王子先下手為強咪即係喺所有人面前弒父奪權 
佢以為佢使計借Canute上位,借Canute咁愛好和平既心令攻打Wales既計畫流產,之後咪慢慢plan奪權

點知Sweyn仲老奸巨猾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞