[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike

佢只係唔鐘意打打殺殺
其實好合理
佢卜死條友仔少左人種田先正出戲既地方
佢接受咗酗酒神父嘅開化
鐵拳個角色可以歸類為有理想,但冇相應能力/決心去實踐嘅角色

感覺上係某個角色嘅對比

同為異類

用非武力形式建立勢力對比開始傾向用武力形式建立勢力

無決心對比有決心

無心理重擔對比有心理重擔
第一季最尾嗰集咪借喻咗放下屠刀囉

而家主角係一個無生存意義嘅大細路
而咁啱有機會俾佢接觸到務農,借務農為契機比佢重新了解生命嘅意義。

其實用咩方法去重新感化主角都冇所謂,如果佢畀人賣咗去教會分分鐘會做耶撚。依家只不過咁啱佢係佢係去耕田啫。
睇到突然諗起浪客行 比我個feel好似

有興趣既可以睇下 漫畫黎 不過唔知幾時出到結局
浪客行有種競爭心態
同武藏有一種狂野挑機心態
同Thorfinn復仇有d唔同
武藏耕完田都冇乜了
動機唔同但都靠耕田保持心境平和
浪客行仲要有唔少既篇幅去講小次郎
Vinland Saga由頭到尾都係Thorfinn心路歷程既改變

所以兩套既feel點都有唔同
小次郎嘅篇幅其實同克努特大帝嘅差不多

與其話係保持心境平和

倒不如話索爾芬係用耕田充實自己作為人嘅存在;武藏係用耕田體會生命嘅重量
屌 左到
睇完今集我覺得佢撞親果腦多啲
睇完今集,先開始明白雖然冇乜打戲,但耕田編仍然係有必要存在
尊重生命=左
巴打係咪北歐戰士黎?
成年咁辛苦既心血麥田比人破壞哂比啲咁既反應
除左耶穌同撞親頭外我比唔到其他原因 聖人都做唔到
咁樣唔係叫尊重生命囉
你有無睇佢點解釋?
因為佢以前都係做破壞既一方,佢覺得自己無資格去嬲
終極右膠
如果佢信左耶就說服到我
因為我傷害過人 人地傷害我都無資格嬲
聖經故仔黎
托爾芬邊度冇嬲,唔嬲就唔會忍唔住出手
阻止einar係知道咁做唔會有用,而且好大鑊

einar嬲除咗痛心農作物冇哂,重係因為大家身為農夫,點可以做出咁既事
就呢點黎講托爾芬以前做得更過份,咁樣既自己係咪有資格責備他人,亦係咪應該比einar痛恨
佢迷茫既係呢啲,唔係痴咗線
佢要去到比人串先本能上出拳
Emotion上都仲係stay calm and carry on
呢樣野我接受唔到
信咗耶嘅唔會覺得自己冇資格嬲
都係會同其他人一樣識嬲嘅
只係唔會用暴力或報復去宣洩忿怒

而且明白自己既然被寛恕過
都要同樣用寛恕待人
主角呢刻未經歷過被寛恕
所以佢單純只係因內疚而自卑繼而唔識嬲
我明你講既野
我只係想帶出個劇本上Thronfin有個咁既180度改變係歷史上 動機上 情理上都難說服到個合理性
當然你話設定上係咁架啦 種下田捉下魚醫好哂所有PTSD
咁我無野講
我係唔係都會睇呢套睇落去
始終鐘意個歷史背境
設定上真係係咁,你吹咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞