[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
咁點解會霸地先自己撻地種唔到d 糧又俾d 牛羊食哂,係咪要揾其他地方種田養牛先?
d settlement有哂耕田d證據但你一口咬定唔關種田事

咁你講哂啦,又黎我唔知我睇唔到喇
佢有感覺喎你係咪skip咗啲嘢
霸地可以有好多原因
可以係減少再深入raid英格蘭既補給線
可以tax當地既Anglo Saxon
可以係英格蘭氣候舒服啲
可以係同Anglo Saxon Trade容易啲 又可以抽tax
亦可以如你所講 種田
你唔覺得原本已經係農業社會既北歐人去搶劫英格蘭為左種田 呢個理由係unsound?

我又無睇過一本書講 Viking endorsed Agriculture so they raid for land.
佢地唔係忽必列呀
第二季係咩Redemption arc係你認為啫
點解一定要跟住嘅定嘅flow走
佢純粹冇咗方向去耕田姐 冇話要變成一個好人喎

點解殺謝拉特係自欺欺人
第一季後期實力其實已經夠殺啦

俾蛇打識還拖咪話咗係身體本能囉
同埋佢應該判斷到前面幾條友根本殺唔到佢
你睇番後期research唔同model啦
人口爆炸/氣候凍導致農作物唔夠分係咪要搶地
點解唔unsound
同埋呢唔係淨係搶英格蘭囉, 其他國家都有搶
唔該你睇開d
佢話唔啱佢主觀既定史實所以睇得唔開心
但其實史實係講得通但佢選擇性無視都幫唔到佢
如果Thorfinn係Bjorn/Thorkell嗰類Viking
或者我都會認同羊巴講嘅轉變無所適從
但因為Thorfinn唔係套板嘅Viking
佢唔理解戰爭嘅樂趣
決鬥只係報仇嘅手段
會夢到或諗起之前間接害死嘅老婦人
潛意識存在對老婦人嘅愧疚
單純以故事發展嚟講
Thorfinn嘅轉變係合乎人設

有多啲討論係好事
無錯,而羊巴一直loop緊既史料例如係Anglo Saxon Chronicle其實係以英格蘭人角度出發去寫Danes. 以被入侵者角度去睇維京人梗係一味喊打喊殺,講到維京人一定係Thorkell / Bjorn 之流。 就會同Vinland Saga既寫法有出入

而現實中既Saga係維京史料多數用半詩篇半神話半史實模式去講述維京人既歷史梗係講到主角好英雄又點點點

所以一旦要套用史料去睇Vinland Saga依套卡通片就好難單單用英格蘭既史料切入去解釋每個角色既心路歷程 唯有多睇其他書同資料去切入
所以都睇得出作者真係出盡奶力去做資料搜集先寫到依個故仔出黎
你覺得以下幾頁索爾芬嘅行為同表情代表啲咩

理性分析唔想朋友闖禍都俾佢理解做冇感覺
Askeladd係Thorfinn最年輕有為既時期教識佢既係咩? 殺人, 搶掠, 報仇, 呢十幾年同樣做咁既野, 而且做得好好, 呢個價值觀已經入哂落個腦度, 生存/搵食全靠呢三樣野, 殺人, 搶掠, 報仇, 呢樣已經係Viking Raiders既核心思想, 英格蘭人就係佢地既米飯班主, 而且係佢地ideology, 殺人, 搶掠, 報仇係morally positive, 唔係sin, 係榮譽
咁Thorfinn學識既野 既然 殺人, 搶掠, 報仇 被認為係一件合乎道德, 正面既野, 何來有Redemption? 邊個教識佢 殺人, 搶掠, 報仇 係sin?

其實阿謝拉特從來冇教過佢殺人搶掠甚至冇教過佢復仇
首先你要理解阿謝拉特係一個知行不一嘅角色,佢叫手下做嘅嘢唔代表佢全然認同嗰啲行為。加上嚴格嚟講佢自己係冇做過任何擄掠之舉與其話阿謝拉特教索爾芬殺人搶掠,倒不如話一直親自示範緊為殺而殺、為生理需求而殺嘅維京人有幾咁不堪。
再回想返阿謝拉特叫索爾芬做嘅嘢,其實冇一件事會造成過多嘅殺孽,只要解決咗阿謝拉特定落嚟嘅目標對象成件事就解決得七七八八。有目的地行事先係阿謝拉特想教索爾芬嘅嘢。

索爾芬學識嘅嘢又點止殺人佢連食飯都唔跟班維京人食,好明顯佢根本冇興趣同班殺人狂為伍
Season 1 Episode 22 Lone Wolf
Askeladd有以自身經驗教Thorfinn點復仇
呢集啲文戲係我Season Best
唔止Thorfinn, Askeladd都當vikings唔係同一個身分既人
佢自認係羅馬大將軍後人, 正統不列顛皇位繼承者
連Bjorn想同佢做fd都做唔成, 點會玩為殺而殺
老爺話唔想復活節淨係食麵包(天主教守齋期間禁食水產以外肉類),蛇哥瞓覺都攞住本聖經瞓

好感情到傳埋教,到學兩個主角話齋明明更加似兩仔爺
代表係呢個moment
佢要爆啦

但呢個momemt之前佢仲係不動如山
咁你重覺得俾人整爛晒塊田嘅佢真係一啲情緒都冇
羊哥覺得一開始Thorfinn無資格去嬲係唔合理
之後Thorfinn要爆喇又話人地不動如山

咁羊哥講哂啦
搞乜鬼
上面位對琴彈羊師兄

我覺得你諗得太多 第一季成個故事Thorfinn都係因為要幫老豆報仇先會變到一個咁既人
佢殺人/ 幫Askeladd 做野既目的係為左同Askeladd 單挑 打嬴佢 而呢個就係佢生存意義
第8集大老闆都話佢係空瓶 就係因為佢生存意義無左

你太assume Thorfinn成個價值觀係 殺人, 搶掠, 報仇

而事實上係佢只係想打嬴Askeladd 幫佢老豆報仇
芬仔第一次明明咩叫保護、保衛、珍視、珍重嘅情感

憤怒都有分層次,仇恨嘅虛,討回公道嘅實

阿謝拉特臨死前都抗算為芬仔做事係佢第二個老豆嚟
吓? 我嘅理解係芬仔嗰時嘅憤怒係因為要保護朋友喎

佢真心覺得自己無資格嬲人搞佢嘅田,但第一個朋友(將會因打自由人而出事)令佢第一次感受到保護嘅情感,所以自己出咗手先
屌得好

芬仔要靠自己收網整理記憶,同耕種老豆、戰場、阿謝拉特比佢嘅種子。

而佢第一個朋友就係比養份嘅嘅農夫
發覺條友一開始已經錯晒,下睇到佢咬定180度,就已經唔使睇落去,芬仔佢根本唔係咩殺人如麻嘅維京人,係呢條殺係要屈鳩佢,仲要喺度同人坳,唔應佢係放過佢同放過自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞