[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
芬仔挨打就諗起佢老豆萬箭穿身
睇完預告唔知點解覺得芬仔應該會跟王子
艾納爾會跟雷夫返冰島
好睇到傻 集集體感時間得5分鐘
依家睇完又要等下個禮拜
都幾撚悶
真係講農夫生活
王個目的係求財, 同埋做成第1單從地主手上收地收歸國有, 黎作為其他地主既威嚇, 工具芬呢邊根本冇數講, 1係唔夠武力, 2係經已確實派左人黎投降, 3係就算地主死左百幾人但王唔care, 地冇得唔收, 4又冇人情牌打, 5工具芬根本唔算地主代表冇話事權, 佢立場係有d尷尬, 王同農場都可以唔理佢

(純估)除非, 王本身想好黎好去, 但為左show王威+滿足班戰士而用武力, 佢係差有人(最好係非既得利益者, 即係外人)黎俾下台階自己, 重新黎1次好黎好去, 咁工具芬而家食完100拳獲得尊重同時又係第3者身份, 可以純粹俾個建議出黎, 人+地都keep, keep返原地主+人手為國家效力耕作, 原本係planA全員要流放驅逐, 轉做planB人與地全都要, 會係win-win, planA咁嚴苛咁難頂趕盡殺絕+百幾人死+武力鎮壓+焦土, planB還返少少價即刻賺返人心, 對農場黎講亦係唯1生機
d戲劇味都係要谷到尾段先出番黎
1。王子真係純粹求財,佢求財既原因係要維持英格蘭方面軍,怕當地貴族作反又打過

2。王勢力經營農場唔會比鐵拳呢類地主好,呢個第2季前段佢地已經討論過,真係為求財非得已收農場,地主圈地既經濟模式仲有幾百年玩,王政把持農地唔係當時主流

上面兩點基本涉及王子錯判左一樣野,呢樣野對劇情脈絡唔係關鍵,所以如果下一集未講我都會劇透出黎,漫畫只係草草帶過,但我認為解釋下,對唔熟當地歷史既讀者會更好地理解芬仔同埃納爾,有機會下集再講

而王子同芬仔既分別係冇埃納爾呢種百姓小人物係身邊

呢度想替埃納爾平反下
其實呢個人物冇上面講得咁小學雞,而且唔係淨為左襯托芬仔

佢基本上係芬仔靈魂嚮導
埃納爾冇王子芬仔般崇高偉大既理想,只係一名會發下白日夢,因小事而高興感恩,會為他人對佢既善行而理解到要回報對方,但總係唔會第一時間醒悟,勤勉經營生活,對未來有所渴求,做善事唔會超過本人器量,但仍然樂於為善,理解對其他人好會有利自己,亦因為百姓既器量無法忍受被掠奪等無理壓逼

如果係阿謝拉特引導芬仔既志向,指引芬仔追求更崇高既野
咁埃納爾就係帶芬仔睇返眼前,睇返身邊人

係佢令芬仔響理念形成期,知道必不能忽視個人仇恨與憤怒,尊重小人物對幸福既渴求,甚至喚醒佢對無理壓逼既憤怒,到後期佢總係擔當勸喻,甚至指責芬仔行事要顧下自己既角色,係成套野左而不膠既關鍵,甚至我會理解成佢係芬仔身邊既一個右翼判官,芬仔既幸福藍圖入面有佢,先叫完整

所以芬仔會主動要帶埃納爾去見王子,因為埃納爾既意見,會令大家既交流唔會演變成只談理想既形式對話

好耐冇見過一套作品塑造女主角到咁有血肉,對主角又如此關鍵

3。基於上面
芬仔對王子既詢問,唔係俾意見去解決問題既空談
而係一個實際行動,唔係談理想,而係行理想
你真係好有耐性
法國原來係格劍saga
全季唯一女角色都死左
你當農場真女主冇到架
下季會出返真女主架啦
埃納爾其實就係一個平民,令托爾芬變返貼地
似返一個平常人,心靈上填補返阿謝拉特個空位
呢個係一個好重要既角色黎,唔係只係一個普通農夫
除左呢段佢有戲份,之後佢戲份都唔少
知吖
淨係讚樓上講咁有耐性覆
羊哥應該每星期出黎一次
出多兩個禮拜縮番入去個養魚post度啦屌
無¥哥邊有可能推到40頁
仲釣到好多認真高質回覆令我學到好多嘢
¥哥
你都on9
個養魚post都係吹下水
飛機post先係主菜

係呢套野既s2咁鬼有爭議性然後啲過份解讀既fans係咁fanatically priase先咁睇唔過眼
我唔係cctoy果啲右膠下下打佢老母成個Viking Nord戰士咁
只係睇過咁多反戰作品
呢套都左膠到好unrealistic unbelievable
對比下All quiet on the Western Front 完全兩回事

Anyway 嘴炮左膠不嬲係架仔特色 不意外
簡單啲來講就係幫助重新學做人嘅開悟人

因為芬仔經歷太多人一生都未必經歷到嘅事,反而普通嘅人都經歷過嘅事,佢反而一竅不通

農夫比到嘅point of view就係建設嘅可貴,比起搶掠另一個嘅選擇就係栽種。

「但佢喺觀眾眼中,就一定好小丑啦
我諗係你未睇到佢唔左膠個度
下季會有
如果仲繼續出嘅話
開咗post 2
慢慢俾羊哥屌
推埋呢個佢啦
芬仔表示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞