[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
1星期得一集 點忍
見外國好多人話冇fighting scenes就唔睇
好似巨人王政篇無巨人趕走哂啲人咁
已經唔記得上季結局

托爾芬唔係走難比人打撚死咩?
無死比人捉左去賣豬仔?
佢啊叔又知佢比人賣豬仔?
你可以選擇重睇了
冇呢一部分就唔會有後面個轉變
netflix終於有
大推
第一季動畫最尾一幕做到漫畫做唔到嘅嘢

主角想衝去阿謝拉特條屍面前,但係俾啲兵仔拉住

期間力竭鬆手落咗老竇把匕首,匕首墮地一刻反光反射出過去發生嘅事

放下武器
放下執着
放下過去

回應返主角老竇死之前講嘅嘢

你冇真正嘅敵人,勇者唔需要武器

主角正式進入尋找生存意義嘅階段
好睇 推
動畫黨發覺個敗家仔正一巨嬰

又唔似係懷孕不過好任性嗰種,唔知原著同動畫會唔會喺呢季播到佢有成長嘅一刻
壞人
原來有POST
有冇人可以講下點解今季做左三集都好似節奏好慢咁
因為今季講主角點樣從佢以前嘅經歷到覺悟
成季個vibe都係咁 要預咗文戲佔大部分
當呢套係啲即食打鬥番睇係完全錯哂
想同王孑做愛
所以第二季呢套時間線係
佢睇到灰人(唔記得名 但記得意思係灰人)扮傻 > 灰人被人殺死之後 > 失去左生存意義(報仇) > 同時因為傷左王子而被人當左奴隸賣左 > 要搵生存意義 求覺醒
動畫冇講到 唔知會唔會交代返點解去咗做農夫
我動畫黨唔知 都係估估下
不過究竟男主會點樣變成有生存意義 就四重估下
王子咁仆街
依個人理解,動畫第一季係探討復仇意義,第二季奴隸篇係講生存意義。

雖然文戲比較多但係唔可以無,因為只有芬爺找到人生意義之後先可以將故事寫落去,第二季最重要既角色係艾納爾(紅毛)同農場主個女奴隸,呢兩個人直接影響到後面劇情。

想睇打戲可以等到戰士團篇,不過果陣芬爺已經繼承左老豆既虛刀流
我都係去睇返vikings算,呢套野說教味太重。
唔使死已經算執到
Mappa文戲係幾尾機
咪透啦
係咪唔想動畫人討論
呢集好神, 好feel到果種唔係求死只係死無所謂既心境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞