[1月新番]Vinland Saga/海盜戰記/冰海戰記/農夫戰記 第二季

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
係囉
咁呀旦那仲搵佢種田斬樹 傻左咩
旦那係農場場主咩?邊個係老細買奴隸番黎
旦那都係打場主份工做實Q咋點話到事吖
旦那 日文 係 腦細
即係講緊鐵拳佬
蛇既手下叫蛇做旦那,麻煩你重睇
同埋鐵拳佬佢自己都話所有戰功同朵都係老吹,一位唔識武力既人點識睇Thorfinn識唔識打仗
同一個字
都係大佬 腦細既意思
但第一集都已經講緊鐵拳佬係旦那啦
蛇有無被叫旦那
之後你講既job role問題就已經解釋咗
無 佢地叫蛇做アニキ
旦那由頭到尾都係鐵拳佬
大旦那係阿伯

ok
但你都諗下Thorfinn個心路歷程點解場主唔叫佢打手係有原因
我都唔係講緊呢樣

就係奴隸係物品,佢地既係人亦唔係人

鐵拳做嘅係less evils
鐵拳其實都無當奴隸係人
只係一位有人性d既奴隸擁有者
佢只期望買番黎既奴隸發揮出佢應有既功能
Thorfinn耕田, 囡囡侍枕

其實12歲做成年男人仲要係咁大隻既戰直打
應該一下就碎骨
咁歐法已經內臟撕裂過唔到幾日啦
其實唔L係lesser evil
佢只係同佢細仔一樣
無浮哂出腸姐
佢真係有原則既就歐落過地下度放人啦
佢一定要咁做,首先佢本性懦弱、怕暴力,但佢出身高位,維京人/甚至中世紀社會嘅常識唔容許佢寬恕,所以一定要打鳩個小偷,如果唔係佢嘅地位同啲𡃁都會不保

作者勁嘅位係好角色本位去思考

睇得太多巨人同炎拳,搞到下下預計下一嘢會有咩大反差

反而被誤導
始終佢都係個古代人
就算有良心都唔會否定奴隸制
果個時代冇奴隸好難發展
大把苦工冇人肯做唯有迫鳩人做
好似騎馬咁冇可能唔騎馬/用馬車運野
靠行路發展唔到落去
最多俾足野D馬食同唔再擺太重既野迫佢頂硬上已經算好人
所以我話已經係lessers evil
我動畫黨到而家位子係咁判斷啦
其實連evil都談不上
因為奴隸制對當時社會黎講係好似街市買餸咁正常不過既事
鐵拳既懲罰準則肯用童工同杖刑已經比當時9-10世紀文明勁多
諗下嗰陣郁d就火刑烹人
童工呢樣野唔成立 因為5歲左右就做得野
火刑就更加唔店 你諗下主角果兩條契弟斬一棵樹要搞幾耐
火刑係好貴好貴好撚貴 教庭咁有錢先玩得起
無藥物既中世紀仆一下街都隨時感染死
咁歐人基本上當左係殺佢架啦
拉番你去個重點唔係點行刑點有錢點貴法咩5歲可以做童工

係個懲罰係咪人性化
鐵拳同佢個財政佬重點係點令罪犯受罰同時都令佢對社會有用,所以先有杖刑同童工
相比下佢個仔同蛇行開武力既淨係識講打講殺,偷嘢要斬手會令罪犯失去工作能力,無錯係有阻嚇性但同時都斷送咗罪犯改過+還錢能力。係相對地唔文明

所以先覺得鐵拳係走得太前既文明人
但可惜故事之後 ......
因為偷野十戒一條 偷左可以捉你去見上帝
我覺得個問題係偽善 因為鐵拳咁歐個小朋友係100%殺死佢
比起英格蘭人即刻拉去吊頸咁歐法明明仲殘忍咁慘死
除非作者話佢唔死

故事之後唔知 請唔好劇透
照歷史應該係戰火就吹到黎
信仰響嗰個年代既英格蘭同北歐係衝擊中
北歐諸神同耶教總之邊個有用就拜邊個
(詳情睇番種田時唔理拜Freya定YHWH總之work就得) 而有睇歷史都北歐人想融入中歐,東歐咪hea住信天主教同東正教,一個屈尾十又可以信下Thor

所以用十戒同偽善去做解釋唔太講得通, 如果係既鐵拳就唔會有相對務實,以人為本既判斷能力,仲知道佢既價值觀同嗰陣既世界觀唔相容而心靈受折磨所以先揾囡囡安慰自己

不過想知你個思路點解可以咁得意
人性化個罰則就變偽善
我用現代人眼光去反思啊

鐵拳佬簡直維京人異類中異類悿啦
其實鐵拳唔算異類,因為維京人種即日耳曼人其實主要都係務農打魚同買賣維生,海狼mode咁去攻城掠地其實都係為勢所逼,一來嗰陣地球正處於小冰河時期,北歐凍到田都耕唔到所以逼到佢地搶其他暖d 既國家既資源同地去定居

二來北歐當時男多女少,咪搶埋人地d囡囡去啪啪啪

同埋後世睇番佢地個海狼形象有d錯誤宣傳既,因為史料比較寫得豐富同宣揚得開放d一定係信耶教既中歐一眾國家,傳教士作為被打既一方梗係寫到異端邪教既維京人有幾邪惡得幾邪惡 但維京人作為文化傳播者,營商同傭兵係有正面影響,西有Thorfinn去加拿大(正史) ,再唔係就營商貫穿西中東歐,又可以歸化成法蘭西人(Normandy大公前身前身係維京人Rollo) 同羅斯人(即俄佬) 同做埋君士坦丁堡d強力僱佣兵守住東正教stronghold

鐵拳可能係文化傳播嗰類文質彬彬維京佬,去到有得耕田既福地梗係唔想打打殺殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞