在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
最近2隻貓埋屎都埋得好差, 刮埋D冇屎既地方, 有屎個舍位完全冇刮到
用緊汪喵米粒豆腐砂
係咪要搵返D礦型既黎轉
新貓/幼貓轉環境係會好易病
快啲帶佢睇醫生 要早啲開始療程
越拖只會越嚴重

同求良心獸醫
我隻貓感冒返發
加埋已經睇左3間診所
全部都覺得麻麻地
荔枝角獸醫診所dr natalie
細心問得詳細
對貓溫柔

將軍澳creaturecomfort
好似叫dr jessica
都係細心問得詳細
兩個睇完都滿意

同診所其他醫生唔清楚
已經睇左醫生,佢感冒再加有耳蟎
醫生話要定期杜蟲,各位用開咩牌子杜蟲?
新養隻布偶困籠成日痾爛屎
啲屎又痴住patpat啲毛 隻腳又有 尾又有
濕紙巾又抹唔甩
而家又未3針唔可以比佢沖涼住
點搞好
行上10層樓要幾耐?鏟一次盆要幾耐?

都算係新潮產品 好多地方都出過意外
冇必要唔好做白老鼠搏
想問下有無師兄知咩事
我隻貓11歲
最近牙骹好似有D問題
摸佢左邊下巴會縮同叫
岩岩佢打喊露個時打到一半有d奇怪既嘰一聲
有時食食下乾糧都會有類似既聲
如果係買返嚟既貓 建議你退返比佢醫
醫好先再接
感冒同耳蟎都要時間醫 要每日做清潔同餵藥
同有機會會復發
係你d貓唔識埋砂, 換咩砂都冇用
我有一隻都係咁
間野連打針都係我地帶去打
退比佢地一陣可能食啲藥禁住左,叫你拎返走
問佢仲話每個星期都有洗耳仔,明明係洗唔乾淨/冇洗
唔會一個星期多啲冇洗就有耳蟎
好彩貓貓食完藥冇再打血鼻涕都叫安心啲
啱啱接左隻6個月幼貓返屋企,新手想請教一下:

1. 滴頸係咪都係每月一次,我發現要撥開晒d毛滴好難,滴到少少落毛度係咪都無問題?

2. 驅蟲藥丸就3個月一次?通常係咪撈d藥落濕糧餵好?定成粒丸比佢食?

3: 淚痕的話係咪見到有就用濕布抹到無?定係由得佢?(不算嚴重,痴到d毛有少少紅色only)
好無良祝你貓貓快啲好返斷尾
Hi 想問下隻貓每月消耗3kg乾糧正唔正常
好彩佢合作佢真係好乖
唔係都幾難搞
有冇人試過貓貓突然屙完尿唔埋沙
之前都唔會咁
理論上定時驅蟲穩陣
但實際上唔出街嘅10個有9個一年都唔會滴/食一次
包括食生肉果d

除左心絲蟲
其他有先再驅都唔遲

滴頸蟲譜有機會同杜蟲藥重疊
有可能滴左就唔洗食
配搭要睇清楚說明/問醫生

抹普通眼屎都係想佢舒服
如果驚整得佢唔舒服
可以抹一抹再等佢自己清理
FVRCP vaccine 有冇需要年年打?
布偶今日試食新糧係咁放臭屁 好驚佢肚柯 應該點做!
你唔係一次轉哂㗎喎
要慢慢加啲落舊糧用起碼一星期先轉哂比作食新糧
想問下你地點杜蟲杜蚤的
我依家用緊Broadline滴頸
300$一盒有3枝
咁樣貴定平
隻bb貓久唔久會冇啦啦咬我
我次次都追住佢鬧再鎖佢入籠
定其實有咩方法可以教好佢
牙痕啊
咬咬下,你會上癮
好好享受啦

真係唔想嘅
比啲潔齒嘢佢咬
用開revolution一盒3枝好似都係二百幾三百
1. 之前診所姑娘教,外驅要每個月都做,因為就算貓唔出街,人類都有機會係街帶左啲蟲返屋企然後寄生係貓身上,所以佢話一定要做

2. 診所姑娘教話成貓唔出街半年/一年一次都ok,幼貓好似6個月大前都要keep住每月驅,可以撈糧餵

3. 我自己用緊virbac洗眼液嚟抹眼屎,生理鹽水抹都可以,抹完之後記得要用紙巾印返乾隻眼四周既毛
如果係買for淚痕專用既清潔液,過敏就要即刻停用
其實6個月貓 可唔可以食
THRIVE 貓糧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞