在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
睇下啲砂多唔多粉塵
我嗰隻都係
隻嘢3個月見到乾糧好似見到鬼咁老閪都唔食
凍乾同罐罐就秒速ko
hello 雷神
我屋企老貓 而家12 歲以上. 最近幾日嘔多左, 係黃色既, 有少少毛,主要係液體, 平時放長糧 , 食乾糧為主, 可以點幫佢好
有冇啲未咬碎嘅糧啊
有時食完或者飲完水 跑都有機會會咁

比啲吐毛膏佢食下睇下會唔會係有毛球係胃未出到
正常5個零月貓女食幾多先正常
屋企長放乾糧 罐罐大嘅一日一罐到
一個月食左2包2磅乾糧算唔算正常

同埋發現鼻好似有鼻涕塞左咁 點樣可以幫佢了返舊鼻涕出黎
成日都話N1貓砂多假貨:質素差
其實係咪?

(買開小白/植物之芯)
求意見:貓仔打完第一針一星期左右出貓癬(腳)之後keep住搽藥膏,搽左兩個幾星期,到打第二針時去診所,醫生睇完貓癬話好小事(撻癬皮膚已黑晒出緊少少毛仔)可以繼續打針,淨係俾左枝三條毛話每星期洗腳兩次(本身枝藥膏佢話OK 就無開藥膏俾我),打完4-5日又出新貓癬(兩隻耳仔)

依家仲有兩星期就夠一個月打第三針,已決定唔打住,佢腳繼續出緊毛仔 用燈照佢綠點已少左好多,耳仔又好轉緊 廢事又爆過。有冇家長有類似經驗:

1.如果之後再打針,由頭計過定淨係打埋第三針?
2.如淨係補埋第三針,可以隔幾耐?推遲兩三個禮拜得唔得?

唔該晒
想問下隻貓一直都吐唔出毛, 有咩方法可以幫到佢?
因為我隻大貓成日幫細貓清潔, 之前都成功嘔到一次毛球出嚟. 但最近一兩個星期見佢想嘔又嘔唔出, 冇咩胃口, 成日瞓覺唔願郁咁. 又買過化毛膏, 南瓜, 貓草俾佢唔肯食, 好擔心佢會病
sorry 可能有啲離提
但大家有冇智能餵食器推介?
女女一歲幾
食乾/濕都正常
飲水都無事

但食湯罐就食得好快 之後就嘔係咪飲得太急
小米 平
分幾次餵
PETKIT 無咩問題
屋企隻成貓啲大便間歇性有血,想問多數係咩問題?
但佢好好胃口,又唔會無精神
睇獸醫啦
隻貓突然鐘意食嘅罐頭同零食都唔食,但活動又正常,啲尿又冇特別顏色唔知佢咩事,已經book 左醫生希望冇事
試下唔同牌子吐毛睇下佢食唔食
小心係腫瘤
睇埋係鮮血定係深色嘅血,通常鮮血可能係肛門裂咗少少爆拆咁樣,可能係便便太乾都會爆拆,都叫做可以觀察下先
深色嘅血就要小心啦,可能係消化道上遊位置有問題,要盡快睇醫生
想買貓, 請問有無邊間信譽好?

岩岩接返屋企一個月,摸佢發現呢撻冇左毛,係唔係貓癬但冇乜見佢R呢忽
隻貓比人抱養左兩年了
唔比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞