在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
我隻貓仔之前都係咁,淨係得最尾嗰粒屎係軟
平時一日比三個罐,唔比乾糧
發覺一俾肉絲罐就會有咁嘅情況,如果淨係比肉泥罐就無事
見啲人話好似蛋白質太多就有機會咁嘅情況
同埋間唔中比益生菌都有用
如果佢係拎埋嘅話,將啲水同埋廁所放喺佢附近,夜晚佢自己會去
新手養貓 六個月左右
想俾佢食生肉糧
應該比品牌生肉糧好定係脫水生肉貓糧好啲?
定係兩樣都比曬,分開早晚咁

如果兩樣都比晒嘅話,大家都係生肉糧會唔會令到佢啲腸胃適應唔到?
琴日接左貓貓返屋企 本身都好快適應環境 同埋開始食野飲水
但今朝起身見佢就係咁打乞嗤同少少大細眼
依家情況好啲但係咪感冒左? 另外想問九龍城黃大仙區有冇邊間獸醫推薦
我隻貓貓4個月打第一針 啱啱5個月打完第二針
醫生話仲有一針應該係bb 個陣免疫力未成熟先要打
而家已經大個成熟左所以其實可以skip第3針。但如果堅持想打都可以
大家貓貓有冇差唔多嘅case苦惱緊打唔打
可以嘅話索性比品牌生肉糧/自製生肉啦 吸收得好啲
唔岩食梗係轉啦
想問下你地會唔會幫d貓貓刷牙?
買左潔牙手指套
但無從入手
或者你打去診所問下要唔要隔一排食多次
因為藥可能杜蟲唔杜卵
即係d卵仲孵到
仲夠膽試?多數係敏感
希望冇事啦
屋企貓公8個月, 有少少發情, 岩岩收養左貓女, 3個半月
貓公成日跟住貓女, 又聞下佢, 會唔會有問題
無試過
不過建議你下次可以買剪頭髮果啲較剪幫佢剪屁屁毛
好過剃又唔會整親佢
普通莎莎果啲美妝舖就有得買
會啊
會想上佢
幼齒都會?
到時大肚唔好上黎叫救命
要搵一間可以照 xray嘅診所照下,我貓一歲大但太遲發現,無其他辦法下就剝左,醫生話早發現係可以有機會留住隻牙,例如補牙或者杜牙根
唔該想問下最近呢幾日主子夜晚突然不斷叫,以前都唔會咁樣, 肯食野肯飲水大便小便正常究竟會係咩事好擔心
隻貓半個月前肚柯
柯左一次爛
然後就一路軟便(比益生菌都係keep住軟便)
胃口唔算好,食得慢,但都食得哂
上星期嘔左一次
我嚇到即刻帶佢睇醫生
醫生話應該係腸胃炎,開左抗生素比佢
佢而家仲未完個療程
但成日都瞓教 同埋胃口大左
佢而家比以前瞓多左好多
我想問佢係咪有其他唔舒服
佢之前腸胃炎都有食呢隻藥 又無眼瞓成咁..
發情?絕育未呀?
似發情
結果絕咗育就留意下會唔會夜晚有奇怪聲搞到貓貓驚
2個月英短女 平時好活躍成間屋跑嚟跑去
肯飲水 會食濕糧但好少食乾糧
體重0.55kg係咪太瘦?好驚佢長唔大
今朝仲痾咗啲軟屎
一日餵幾多餐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞