在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
我隻貓之前都係
溝緊糧就挑晒RC出嚟食
之後溝到變晒100%WC就餓到盡頭先食少少
依家轉咗食其他牌子就食到乾乾淨淨
可以嘅如果佢唔抗拒
呢啲睇性格 冇話一定痴你

貓*
想買啲可以看門口嘅濕巾,乜都抹得果種,請問如果買汪喵果隻有無咩大問題
點解無啦啦要轉糧唔食RC? 我個隻都係食RC kitten 食完肥肥白白
穩定增磅,體重好標準
其實呢個brand都大牌子好出名,好多幼貓都鐘意食 宜家特登轉糧嘅話,貓貓食少左 影響身體咪仲衰
$12 有for 寵物用濕巾
垃圾糧,早轉為妙
我買嬰兒濕紙巾
人用總安全過寵物用掛
幾日前領養左一隻一歲家貓

到家頭幾日都住籠,有人係度就好驚唔敢郁
夜晚全家訓晒,佢就不停伸手出籠外,好活躍
今日打開左個籠,日頭就好活躍咁週圍走,無返過籠裡面

係咪代表佢唔住籠會開心d好d適應?

另外,除左Ji Ji之外,乾糧濕糧雞柳都唔太食
一直都只係柯過尿,無柯過屎
會唔會好嚴重?點令佢肯食野?
有d擔心
你個貓籠有冇遮蓋到令佢比較陰暗
同埋你講嘅活躍周圍走,會唔會係跑來跑去定係散步嘅感覺?
佢有冇一啲地方佢係會鍾意匿埋喺嗰度?
因為可能個籠嘅環境,並唔適合佢匿藏,所以佢唔鍾意入去

咩係jiji? 嗰啲一枝枝零食?
如果佢食得比較少食物,當然屎就會比較少
最好唔好比零食佢等佢會習慣咗淨係食零食
試吓放啲乾糧喺度,可能夜晚冇人嘅時候佢自己安心先會食
記得留意佢有冇飲水需要飲足夠嘅水
尤其係佢基本上只係食咗零食
佢係散步感覺,會望下窗外
但好似依一日緊張左,成日匿係窗簾後面
接近佢會出手,我同家人就唯有唔理佢等佢慢慢習慣

食野方便尋晚有食晒d濕糧同飲水,不過都係只有柯尿無屎…
貓貓今日照超聲波 好似照到胃有異物

聽日去做內窺鏡 有冇人呢度有類似經驗
2歲 3.7kg 4分1到半罐 + 45g乾
1歲 3.5kg 3/4到半罐 + 45g乾

應該係大貓食比較多乾少罐
一歲新貓入屋
5 6日都無乜大便
大便就正常

佢仲適應咁所以食得唔多,同埋只食濕糧
會唔會係因為咁所以無乜大便?
想問吓如果搬屋打算滅蟲滅蝨
但係有兩隻貓貓係咪唔可以用普通嘅環境滅蝨蛋?
3個月大嘅幼貓 眼角有時有啲黑色點點同少少甩毛 想問下係咩事
散步應該ok

可以唔洗急住接觸
一歲會警惕正常
慢慢拉近距離

佢幾多日冇屎?
偷望下佢屁屁有冇屎跡
3/4日冇要睇下醫生 假設有食野
最好睇埋有冇係其他地方柯咗
會唔會呢係其他地方柯咗
摸得嘅輕按下肚仔睇下實唔實
最好用啲寫明係安全狗貓使用嘅
比比圖睇
如果係眼屎類 可以濕啲暖水紙巾輕抹清潔
想問下大家有咩主食罐介紹?原本食開汪喵,而家唔肯食
早兩日領養左歲幾貓女返屋企,佢而家仲係關係籠入面。肯用貓砂同埋肯食濕糧。但夜晚我訓教嗰陣就係咁叫,呢兩日我都無教好訓,想問下有冇辦法可以令佢覺得安全d 等佢唔好再係半夜係咁叫。
叫春就唯有等絕育啦,一係就夜晚放多d電。
叫你的話唔理佢,佢知冇用就可能停。
去寵物店掃一堆唔同款俾佢試啦,好難買一款就岩佢。
Thrive, Canagan, Astkatta, 陪心, 好味小姐之類好多都可以試啦。
佢會唔會係驚
試下遮蓋哂佢黑媽媽咁
再唔係掉返轉開個小夜燈比佢
睇下邊種佢會放鬆啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞