在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
轉天氣 食濟咗 玩太癲 都可能係原因
唔洗太緊張
冇人/貓 會日日精神 食慾旺盛
藥太苦 就算消化咗 佢都可以嘔返出嚟
唔洗太擔心
份量正確
餵佢個時都好強硬下
佢第2食
不過佢係食少少乾糧 濕糧 零食佢又會食
Hello 想問問如果貓女絕育有無好醫生介紹?

我隻貓女2個幾月大中過FPV (貓瘟)
抵抗力比較差容易病
同埋本身都玩到好癲
想捉都捉唔到

所以想問下會唔會有間開側面手勢好嘅醫生做絕育
我驚佢開中間,個幾日困籠會癲咗同爆傷口
可能都係心情差同有介心
不過輸咗比零食
通常我餵完藥都會俾少少零食佢補救
之前係荔枝角獸醫診所dr natalie幾好
細心 傷口都唔算大
但係側面真係唔清楚

通常最好就着件絕育衫加個冬甩頸箍
如果真係唔鍾意困籠的話,每日搵個時間喺個安全嘅地方佢去散吓步

我其中一隻貓一困籠就好似急住要逃獄咁拆晒個籠
最後只可以困佢喺張床上面訓教
想問下關於杜蟲問題
家有兩隻幼貓
呢排屋企多咗d米色一粒粒芝麻咁嘅嘢
上網search話係生蟲
所以睇獸醫果陣問過有咩杜蟲藥推介
獸醫介紹左隻bravecto話可以滴蚤+杜蟲
尋日幫兩隻野滴完
今朝就見到其中一隻條尾同屎眼位又有果d芝麻粒粒
仲有條蟲捐左出黎郁下郁下
想問下咁樣係咪代表杜蟲成功?
係咪要等佢柯返條蟲出黎?
貓女絕育,絕育衫真係必需,貓女本身又舒服,自己又安心
件絕育衫你地會唔會日日換?
我好怕一除就着唔返
我兩個女都唔需要着
但其實佢唔整污糟嘅可以幾日換一次嘅
可能佢清潔唔到啲毛都會唔開心
我準備下次去旅行帶去朋友屋企 所以依家得閒就會帶佢去朋友屋企適應下 去左3次 先叫做冇咁驚 我得一隻返黎都嗲左 但因為旅行食乾糧 返黎全濕糧食得慢左
咁好唔需要?佢傷口好細?

我諗到頭都痛
又驚佢掙扎會搞到傷口
又驚佢唔開心
寧願係自己扎算
想問下隻貓大部分時間都係軟便
有時就係前面一條正常靚便 但後面都會有啲軟便
有時就成篤都係軟
1日食4餐 多數都係早晚2餐濕糧 中間2餐就係比乾糧
wellness core 易消化 雞/火雞/三文魚 是但一隻味
1罐85g每次比半罐佢食
濕糧半個鐘食唔哂就收走
乾糧就係wellness core 無穀物幼貓成長配方 每餐15g左右
濕糧就唔係好願食 多數都會淨低少少
乾糧就餐餐清
佢而家差唔多11個月大 好玩得 好精神
已經有時會加啲益生菌或者排毛粉係佢啲濕糧度
但都係咁
到底有咩方法改善到佢軟便
留名跟進 我隻貓女都係咁
我隻貓上個月又係咁
之前係食wellness core幼貓糧+汪喵鮮食包
便便情況同你形容一樣
之後轉咗剩食腸胃敏感處方糧一排都冇乜改善
就停埋處方糧
跟咗好味小姐個薯仔雞肉鮮食食譜幾日又有啲改善
之後轉埋食instinct 幼貓糧+汪喵鮮食包
最近就日日靚屎
唔知係糧嘅問題定因為貓貓細個腸胃唔好
唔敢食返wc 本身貓貓都唔算鍾意食
hi我隻貓四歲半
肛門旁邊突然生咗兩粒好似人嘅暗瘡咁嘅嘢
一粒吱到白色膿
一粒啡色膿
聽日會睇獸醫
有冇巴絲有經驗
我隻歲半貓都係咁,食緊instinct雞乾+thrive雞/雞肝罐同canagan吞拿魚/青口罐
一唔落益生菌就軟便/雪糕便
btw兩次屋企有陌生人上黎後就軟便,其實關唔關事
係咪喺肛門大約4點同8點位置?可能係肛門腺腫脹/發炎呀~快啲睇醫生好喎
book咗星期一先有得睇
傷口 兩口針
其實都係一隻指關節咁長
著咗就主要係防止佢
如果帶冬甩都得嘅話都可以
不過着件衫就最安全,因為冬甩都可能會整甩
同埋唔好俾佢跑跑跳跳
果陣買齊晒裝備
最後都係用頭罩+困籠
忍心幾日啦
岩岩琴晚接咗貓貓返屋企 6個月大
到依家佢都仲未食嘢飲水同屙
但佢又會岀黎撩人同佢玩
點樣先可以令佢食嘢飲水同屙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞