在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
你洗耳唔正確?
如果齋水fing 兩fing 應該都無晒
隻耳仔乾淨定污糟?
似有野
黎緊有隻唔夠兩個月既貓仔要養 有咩要注意 未試過咁細隻開始養 屋企本身有隻2歲貓女
要睇住佢食野份量,同埋要注意2歲貓嘅心情,因為2個月嘅幼貓好需要玩同放電,如果你得一隻細貓,仲要同大貓唔夾/大貓唔想同佢玩,可能細貓會成日激嬲佢
所以你要預左同細貓每日放返半個鐘到一個鐘電,同埋要一早等佢習慣剪指甲同刷牙
啲貓蝨跳下跳下 係咪會傳人?好似咬咗幾啖 點搞?
英短5個月
依幾日食少咗 平時最鐘意食嘅凍乾都唔食
前日甩咗兩隻牙仔 今日見開始生緊出黎
係咪換牙唔舒服食少咗
定係食厭咗因為佢寧願食乾糧都唔食凍乾
貓女而家五個月大
兩個星期前做完絕育 一直都健康生活
同住有隻一樣咁大嘅貓仔
琴日帶咗佢去診所洗耳
獸醫洗到耳邊流血
之後返屋企嘔 唔主動食嘢 同埋好攰咁
開ciao棒隊埋口先奶半條
有無巴打試過?同埋洗唔洗帶佢再睇
搵第個醫生睇下

打比原診所講返貓嘅問題問下發生咩事
夠歲數做除蝨未
同埋要做大清潔
有機會換牙未慣
講唔定
有時食食下突然都會厭
2歲幾了 應該夠?
除蝨藥有冇話邊隻好?

我用revolution
一個月滴一次後頸

同埋有冇食杜蟲藥,見你冇做開除蝨
冇食杜蟲藥啊 係咪要同除蝨藥一齊用?
有興趣領養隻約2歲男貓
但隻貓上個月初先絕育 個義工話近日隻貓繼續發春周圍噴尿
義工話正常 要俾時間荷爾蒙退 預半年左右會改善
係咪要做定心理準備其實有機會唔改善 先好接佢
唔係
呢啲係定期要做嘅事
係囉
呢啲嘢點都要定期做
如果有皮膚痛仲有排搞
半歲貓有貓感冒,咳同成日打乞嗤,睇完醫生食左幾日藥明顯係好返少少,覆診時醫生都話無乜事。點知一覆完診又病返
想問下 貓女做絕育手術邊個位置做會比較好

見到有兩種 1)係肚到做 2)側面做 近住後腳

邊種會安全同對復原/健康好啲
4個月大應該幾耐1次杜蟲杜蝨
應該每月一次
食嗰隻杜蟲藥視乎返醫生開嘅藥
因為可能係依照體重比唔同嘅藥你
3.5個月大既猫B應該點餵法?
少食多餐?
你地好,想請各位大大幫忙,呢個問題已經困擾左好耐,希望你地可以幫到我同我主子
我隻貓係英短,兩歲,男,已絕育4kg到
佢一直都係早晚各一個細罐,本身晏就食20g蟲蟲蛋白乾糧,上年10月開始,無啦啦就肚痾。咁我就先停乾糧,咁一停乾糧,佢就唔會再肚痾,咁之後我就尋找佢可以食既乾糧,但凍乾鴨肉,K9凍乾,甚至註方糧(水解蛋白),佢都會痾,反正晏就一食乾糧,佢就會痾。
醫生睇過,話佢腸壁厚,好易發炎,我地食左一個星期抗生素,食曬之後,重新嘗試乾糧,但都係肚痾。
我有買益生菌,玻璃肚粉,酵素比佢食,全部都唔work。
所以佢呢幾個月,一直都只係食早晚各一個細罐就無事。
問題係佢而家只食各一個細罐,佢唔夠熱量,晏就個個返工,屋企又無人,一直都係用自動餵食機去處理,同埋醫生有講過,唔食硬既食物,係會令牙齒唔健康。
而家想問下大家意見,我應該點安排佢食野既schedule好?重有咩糧可以推介我比佢試下,還是放棄乾糧,直接全濕食?如果全濕食,晏就屋企無人,比如可能大家都夜返,咁點安排好?
一次過開一個大罐,佢又食唔切。
我有諗過,會唔會佢個胃同腸消化唔到太高蛋白所以肚痾,好慘見到佢肚痾又肚餓,希望大家可以比d意見我點幫到佢。
P.s. 佢食罐罐係K9雞羊包包同instinct粒粒杯(雞同兔)
新貓入屋依家三個星期,入屋後一星期就無困籠

進食排便完全正常
屋企無人果陣好自在通屋行,會自已玩下玩具

但屋企有人果陣就勁之驚,全程匿係窗邊
伸手埋少少就會"暇"人,甚至會咬或者出手或者再匿入d

但餵肉泥零食果陣就可以親近

咁係正常?會漸漸好轉定要用d方法
本身養緊兩隻貓 一男英短 一女美短 兩隻都約7-8歲
最近執到隻緬因貓 1歲左右
頭個星期都有入籠同獨立房 依家大約第3星期
新貓成日都追住隻女美短撲去佢到 女美短次次都比佢食住 本身都以為佢只係玩吓,但情況好似嚴重咗
有咩方法可以減少呢個情況或者點教佢
少食多餐係好嘅,要返工嘅話最少都比到三餐,如果加埋有糧機嘅話就容易啲就可以造到4餐以上囉
不過幼貓(其實幾大嘅貓都係)最好多啲時間有人陪住,等佢有得放電同習慣人
有冇試過ziwipeak/ purpose 嗰類單一肉嘅凍乾,或者去到盡嘅凍乾純粹鷄胸/鴨肉嗰啲?
因為濕糧/罐嗰啲filler少好多,或者成份通常相對乾糧簡單少少
同埋k9 嘅凍乾係有兩種肉以上,instinct 粒粒其實都有filler,所以諗緊你隻貓會唔會係有啲食物/成份敏感?
又咁講,如果佢呢幾個月淨係早晚一罐細罐都冇輕左磅嘅話又唔使咁擔心佢肚餓嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞