在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
其實唔洗咁多餐吧?
我係早午晚訓前4餐
我每餐5g 乾 2 餐10g 其實好少
因為之前佢食得急會嘔
但聽人講大左唔駛咁多餐
你慢慢加返少少份量啦
我隻都係太急會嘔
有時見佢餓狗搶屎會停一停佢 要佢慢啲
想問下隻貓1歲幾 啲鬚一直都又短又攣曲 係咪姐係營養唔夠咁解
但我平時濕乾都有比佢 又有加營養粉
有時都會整雞肉 蛋黃當小食
我應該要點
RC味精垃圾糧, 好似人類細路食薯片咁, 一定搶住食wor
RC味精重麻, 香口一定搶住食
屋企隻貓6個月
最近不斷傷風感冒 差唔多一個月
咳都有痰
眼水分泌都多
睇咗兩次醫生 都係食完藥好返一陣之後又病過
佢無咩胃口 烚雞胸罐罐都出齊晒
諗緊應唔應該再睇多次醫生
最擔心佢唔食嘢

同埋好驚佢會變長期病
本身食開wellness core幼貓乾糧
見佢1歲大諗住轉怪獸隻鮮肉主食糧
過渡期都無屙軟便之類 但全怪獸糧就屙軟便..
好傷心 係咪應該買返wellness
我見有人話7個月開始轉成貓,咁其實幼貓罐幾時轉得,我見磷同熱量個要求都差好遠咁
溝返少少wellness比佢習慣多陣?
領養左兩隻貓b,呢幾日會到,想問下係唔係應該帶佢去檢查先?
有啲診所會要求坐屋企兩星期先
記得問問
同跟樓上少少個回覆準備照顧用品
點樣易啲幫到隻貓洗耳仔?
佢好咬得,又瘋狂跑走
每次試都著好衫先夠膽試
啲用品我準備好,咁我坐兩星期再帶佢去檢查巴打有無獸醫介紹?
求救:養咗兩隻同胎黃貓,一男一女,已絕育,剛好一歲。養咗10個月
最近1個月,隻仔經常咬隻女既耳仔,咬到出血同甩毛。通常係互lam 梳毛,演變成咬。

隻仔講極唔聽,而家暫時分開左唔同房訓,但係一齊既時候仔就會即刻咬隻女
倉庫有隻貓仔,之前都好哋哋,今日發現佢唔係好掂,應該就嚟唔得了

你打去問下先 未必一定要
獸醫好難推介
咁就帶佢睇吓醫生啦
或者至少上Facebook天貓group 搵人幫手
外國鄉郊,牧場主人話由得佢

上網睇過應該係fading kitten syndrome, 嘗試緊救佢,不過都係盡下人事
就算有人同佢沖涼都要記得提佢地要抹乾吹乾呀,而家雖然回暖啲
毛巾你要準備多啲,每日換起碼,預左bb未識用砂盤,同埋貓b食嘢好論盡架,預左食完要換毛巾
如果未識食肉泥kitten 罐嘅話,都可以試下開貓奶粉比佢用個碟仔試下lam唔 lam,實會搞到成個鼻都係架啦,睇實啲,唔對路就抹面再手餵啦,好似雷神咁講,記得唔好反住肚咁餵呀~
佢識lam碟可以試下比kitten 罐/加貓奶溝稀比佢地試下,bb最好唔好成日轉食野,要慢慢尼~唔係肚仔受唔住就大件事
你會唔會乾糧都轉埋RC?
我啊哥隻貓b都係食rc乾
糧+濕糧,食完肥肥白白 ,feel到上手一次重過一次啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞