在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
我琴晚打開曬門俾佢自己決定,我見佢主要都係周圍巡邏探險。唔算好大動作,今朝起身我見佢都返左去籠入面休息。有叫少左既
咁就比佢自由行下
可能唔中意比人鎖住
走咗兩下好快做你主人
咁我再諗諗先

有隻係藥黎 止痛鎮定用 你可以問下醫生洗唔洗食
睇醫生前一個鐘食 食完就會想訓教
不過發起癲上黎腦充血 應該都會好精神
冇咩事就真係唔多錢嘅
只係要有呢個心理準備

我有朋友都多出街
養咗貓都係成日出但貓都係最痴佢
呢啲冇講定
反正全家最後都會一齊做隻貓嘅奴隸
個個鬥爭寵
Sorry樓主 正皮禁錯負皮
咁只要你肯定收好哂啲唔咬得,唔食得嘅嘢就得啦
喺條街上面流浪過嘅貓可以對垃圾袋嗰啲會好癲⋯我嗰隻對條狀吊起左嘅野都好瘋狂⋯
比佢嚇死過幾次⋯
新手想問下

剛接貓返屋企2,3日 比緊instinct 幼貓罐 每餐3分1 加一餐乾糧

見到佢柯左兩三次軟便 想請問會係d糧唔岩定轉新環境

另外濕糧其實點解凍最好, 加常溫水攤左十幾分鐘都仲好似好凍, 唔知關唔關事

好擔心佢
新糧係要適應下
乾濕餐最好隔遠啲時間
有啲貓腸胃未必啱 要case by case

我通常雪櫃解凍會暖水隔水浸十至廿分鐘
你常溫水浸到一半要換 因為都凍咗
一定會
邊個喺屋企最耐 邊個餵野食 貓就會痴邊個多啲
新手想問
我隻貓係浪浪 睇左醫生成日個月既結膜炎都未好
去左驗病毒 係中左金黃葡萄球菌
依加食晒一個療程嘅藥同眼藥水都仲差少少
建議再睇醫生定去買抗生素藥水
感謝
如果我買啲好味零食淨係我喂會唔會好啲?(正餐之外
有錢嘅當然係睇醫生睇清楚

假如要幫佢買保險都應該要證明佢係斷咁尾啲病
有幫助
但同佢先玩再作獎勵會更好
冇圖人地比唔到意見
利伸冇經驗
都養左2年 雖然1日得果幾個鐘係屋
2隻主人都好似成日想走同埋唔會主動接近
有隻連摸都唔俾摸
2隻都勁細膽
獸醫開itrafungol要3個月大貓仔連續用2星期再覆診,但我Google過見隻藥instruction係食一星期又停一星期咁

https://www.drugs.com/vet/itrafungol-itraconazole-oral-solution.html
呢啲唔敢答你
問返醫生或者問另一間嘅醫生意見
我有兩個1歲大貓仔🥲已經絕育
兩兄弟由細到大都fd開
琴晚冇啦啦細佬比大哥咬菊花+追住打🥲
宜家分開左佢地一個廳一個房
但細個隻見到大個隻就即刻慘叫
宜家又唔肯食野🥲又失禁🥲
應該點算🥲
咁你咪陪多啲人
一日見得個一陣又唔同玩
點親近
試下噴荷爾蒙?
4個幾月貓女,之前食開rc幼貓罐
轉左怪獸個隻寶寶罐開始食少左,望落仲瘦左小小 暫時試左wellness , 怪獸部落寶寶罐,好味小姐, 成日都食幾啖就唔想食咁各位有冇其他罐推薦?定係應該繼續喂返rc罐
隻貓懷孕緊 50幾日
噚晚見佢pat pat 污糟 幫佢抹左幾下 之後應該嬲左發脾氣 最後襯佢走返入籠果陣關左門 隔一隔離
以為佢過一陣情緒平靜返會好啲
但都而家一行埋去就發惡 又fee又大叫 仲有少少撞籠
想帶佢睇醫生到做唔到
可以點做 好心痛
想問下各位手足petoneer fresco ultra 水貨/淘寶是咪都可以係香港正常使用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞