在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
Selehold嗰啲都用處理到出左世嗰啲蚤,蛋都係靠你梳走。
你梳好啲蚤/蛋之前都係困住籠先,同埋記得掂完佢要洗手/換衫,如果唔係你會搞到成屋都係。
隻貓咩情況呀?有減蚤泡泡嗰啲(我唔知邊隻好用,去寵物用品店問問),可以揸上身再用毛巾焗佢一陣,可以唔洗過水。如果情況許可,就沖個快涼,抹乾再吹乾啦~
用暖水濕紗布同佢慢慢打圈「初」下下巴,會慢慢洗走到。
下巴生粉刺都係幾個原因:隻碟唔乾淨,換左瓷碟/不鏽鋼碟,記得要勤力啲洗碟;或者食物太油,可以考慮吓轉糧;或者隻貓油脂分泌旺盛,咁你就真係要勤啲同佢抹咀啦
換左床單都無用
加埋貓薄荷都一樣
一直都係用瓷碟, 餐餐都洗
早餐食nutrience sub zero, 晚餐食罐罐
以前都無生過粉刺
無啦啦上個月連生兩粒 (就快4歲)
由佢生第一粒開始已經晚晚食完飯暖水洗下巴
但好似越洗越污糟咁
我接咗5個月大嘅貓返嚟幾日,到宜家都唔係好肯食返罐罐,明明以前貓舍有食開
宜家見到就一副狗也不屌嘅樣,怕佢繼續係咁會偏食唔夠水份,有餵凍乾加水,佢都肯食嘅

有冇咩方法或者大家都有呢個經驗
想問5個半月大、男、3.74kg
琴日打完第3針,醫生話6個月大就可以開始收返細食量,話消化系統發育得差唔多過左最吸收嘅時間,叫我跟返包裝袋上面個表黎食
但我問佢係咪肥,佢又話唔算肥,都標準身形長

然後重點來了,我由2個月接返黎開始,都係小食多餐用糧機出比佢,每6個鐘出10g,姐係一日50-60g
但如果聽醫生講按包裝袋個表佢建議呢個體重呢個年紀係食80幾-110幾g
我上網睇左台灣嗰邊計糧都係110g左右一日
糧機就大陸app計就60幾g一日
我都唔知跟邊邊好
岩岩開始養大約3個月大 貓女
初初返黎都識係貓沙盆痾屎尿
最近我同老婆返左工就係廳鞋柜底痾,唔留心都睇唔到
幾晚都係我張床 痾屎尿
第一次 就房地下 淨痾尿
第二,三次就痾係床
最幣係佢 痾緊爛屎 已經睇緊醫生

我諗緊係咪我 放個貓沙盆係廳佢唔鐘意,定發緊脾氣
隻貓唔太肯食野 睇醫生又無野 係咪有季節性厭食呢樣野? 另外d糧 成日食食下唔肯食 要換下糧先肯食下 但換左 又唔肯食 係咪要keep住換糧
佢平時會唔會去沙盤痾先?
間唔中比啲唔同類型野食佢食下
一樣一樣咁比佢試下
睇佢中意咩多啲

但又唔好一次太多
腸胃又未必受
跟醫生試下睇下佢重量會唔會大變
同睇下佢會唔會食清定食餘
新環境未放心食野?
啲食物放係佢安心嘅地方比佢自己靜靜食可能
佢怕唔怕你地
佢次次都係食幾日就唔食 蝦味叫做食多dd 但都係食食下唔食
暫時都係餐餐清,出幾多食幾多
但其實每日都係得嗰50幾60g,我都唔知佢夠唔夠食
但keep住呢個量2個月都冇咩問題咁

聽完醫生講我今日開始改左個plan,大約80g一日,唔敢一次過加太多
主要係按個包裝嘅話就一直都比少,2-3個月時係食過百g,我一直都比得60佢,係有時會半個罐加水
已經有 但次次都係食幾日唔食
有人係屋企就沙盤
返左工就地下 ,我地訓左就係我張床
尋晚隻貓一痾我 就俾屎臭醒
反而梳唔到蛋(掂水變紅果啲)
發現咗果日已經三餐瘋狂梳
咁似唔滿意

張床放張易洗嘅係面先
睇下佢仲會唔會痾

我隻貓之前成日有機會就偷係床去廁所
後來發覺佢專係啲靚被度屙
平嘅就唔會
隻貓幾大?

我之前新到貓用revolution 滴完第二日身上啲蟲都死哂
收工又一篤係鞋櫃底
又唔知佢有咩唔滿意好似氹女咁好難捉摸
唔怕啊,係痴身貓,本身開緊個罐罐仲喵喵叫,一開完就唔食,一放低俾佢行開,佢就會跟到實,等到我出門先返去食嘢
唔滿意你返工
你一係封咗個櫃底放個盆係個度附近試下
咁其實未必係唔中意食吧?
咁夜晚你返嚟開糧佢唔食?
一歲唔夠 領養返黎 義工幫佢沖咗涼同杜左蝨
話可能係淨返啲蛋孵出嚟
都安心好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞