在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
驚好似應該縮埋唔出聲
絕左育,暫時新到屋企仲係縮埋係佢既安全位置。我成晚無理佢佢就叫足成晚。
我試下睇下邊樣有用,琴晚佢食完糧眼訓嗰陣要我係個籠面前俾佢見到先肯訓,我一行開佢見我唔到就會開始叫。
咁你瞓佢隔離咪得
有冇人隻貓驚青到去睇醫生時喺診所跳到捉唔到咁滯?有冇熟手醫生推介?
我養貓頭幾日都訓地下陪佢
睇醫生前食鎮定劑?
今日第5日啦
但真係食得少
佢完全唔掂得,近少少都會好驚
想問下有寵物既鎮定劑? 係醫生打針? 唔係好識呢d
想了解多d 因為上網搵都係d貓草之類既
因為主人真係好驚生人
唔好意思,我領養咗隻貓,男仔,差唔多7公斤
醫生話估計佢係3-5歲,想問問佢要食幾多乾糧/濕糧/罐罐先夠?
5日無屎痾
想問下6個月大貓女,正常食野,正常大便,大便亦成形
但有時會磨pat pat, 偶爾會磨左條屎路出黎
好飲人熱氣炆唔乾淨啲屎咁
請問係咩事?
每隻貓食量都唔一樣㗎
你帶返嚟餵多幾日都知佢食幾多
再睇返個身型需要增肥定減
再逐量加減啦

請問呢個情況係咪要帶佢睇醫生
第一次遇到都係去睇醫生啦,有經驗先自己搞。
你都唔知係咩黎
琴晚我遮曬個籠黑媽媽,一開頭佢都無叫既。大約去到12點左右就開始叫同埋由佢個安全位置跳落嚟想望我咁。然後佢都係繼續係咁叫,由1點叫到3點幾,我今朝起身見佢有咬部分遮住既布同埋將條貓爪板碎左一半。將我放係入面既小量乾糧同濕糧都食曬,想問下呢種情況係可以點處理?
琴晚餵左杜蟲藥 (唧入口果隻), 今朝起身即刻見到佢少嘔 + 少瀉。想問下駛唔駛繼續第 2 劑 第 3 劑 本身醫生叫連續食 3 日。
我估我打去診所問 都係姑娘聽電話 未必比到有用意見我
嗰啲係焦?
生癬定點
個啲就係好驚 覺得有危險個啲

有另一種就係驚或者叫唔中意
有可能怕黑怕自己一個而不停叫人關注
有 冇用過但係
一係帶定貓帶扣住係個籠度
睇睇醫生啦 比佢地摸下就知肚仔點
新到一定會驚
痕掛
幫佢抹下?
有呀,有幫佢抹。
想知每次要幫佢抹係正常還是唔正常?
還是糧唔係好啱
攬住佢瞓

可以試吓瞓覺之前同佢玩多啲等佢太攰瞓足一晚
或者留返少少窗口俾佢望吓你

另外可能太足夠嘢食,我啲貓通常瞓覺前都會食一餐一早起身,佢哋又會再去食一餐,所以小食可能唔夠
區紙皮除咗去,因為想出嚟都有,可能佢可能肚餓搵嘢咬
打去問咗姑娘先,可能佢哋之前都如果已經有經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞