在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
breeder叫我睇多一兩日,話可能係天氣問題
但通常係咪出血都係嚴重野?
同埋其實我唔知果pat係咩黎,只係咁岩佢痾完我撥貓砂果陣見到,佢應該係用手抓過

同埋我發現呢pat野之前佢食玩訓都同平時冇咩分別,但自我清完貓砂之後佢好似知我擔心咁嗲我多左
重點係我唔知呢pat咩黎
肛門裂左係咪即係飲水太少?但佢d便便又正常便黎,冇帶血,pat野係同d便分開既,而且佢明顯抓過果pat野
隻貓9個月大 仲係得3.2 kg
開個罐俾佢食一半左右就唔食
但俾RC濕糧佢就肯食好多
乾糧就間唔中先行埋去食幾粒
養極都瘦猛猛 好灰
之前有朋友隻貓都試過血便 醫生叫佢食益生菌
但D血絲唔係係大便上面搵到,而係係砂盤入面既邊位度
所以我都唔肯定係咪血便
不過佢下星期就會去body check同打針,如果呢2日佢冇咩異樣,我想等到下個星期先一次過問醫生

岩岩睇cam佢又跑跑跳跳乜事都冇,今朝屋企人餵野佢又同平時一樣好正常咁
希望冇事啦頂
佢隔離個啲係屎吧?
仲要咁爛
加上佢有啲透明分泌物

同埋有咩天氣會令一隻動物痾血咁利害

問返佢食開咩糧
有冇做好杜蟲滅蝨
隻貓最近係床踏踏下會追住我啲肉咬,然後越咬越實,仲會發出RR聲,好似狗咁。但係一返屋企都係會撒嬌討摸,係咪精神分裂?
睇住佢痾果舊大便,成舊係好靚仔冇血絲冇盛
係果撻血跡好似痴左少少爛屎咁,諗緊係咪肛門腺液黎
而再之前佢小便果D結塊都係好正常冇異樣

佢咁講我咁聽始終我真係唔識
不過我都周圍問左好多人意見,都話唔使驚住,話貓仔冇咁醒目嘔會識返返貓砂度先嘔,大便上面又冇血(仲幾靚,係靚屎黎)
但如果呢2日都仲有血絲出現咁就梗係一定要去睇啦

貓仔3個幾月食開RC乾糧,杜晒蟲打左兩針先接返黎既
原本係廿幾號去body check+打埋第3針
岑日摸下隻唐貓女 摸下摸下摸到粒波子size 既硬野係肚內面 有冇其他巴打絲打有同樣試過
但隻貓本身行得走得瞓得屙得
會唔會係佢縮埋左d手腳谷起左舊肌肉
因為我早幾日都試過咁,好驚青
如果屎靚都還好啲
肛門線液應該會好臭可以嗅下
透明液有機會係腸道分泌
感覺個啲血係痾出嚟多過嘔出嚟
留意返佢有冇飲足夠水

到時body check問埋醫生呢啲情況
唔該晒
綜合晒意見後我個心都定返d
講真唔係使錢問題,係接返黎冇耐就搞到佢病,個心好唔舒服
應該唔會 係身體入面 摸落去似有血管連著
請問ching一歲貓仔有咩洗耳水推介?
NaturVet/ Virbac/ 其他?唔該
唔係發情期正常都好少會周圍痾 但長期無人同佢玩就另計
如果你真係搵到人幫你手睇住既 可以叫佢地幫你同隻貓玩埋咁情況就會少好多
但去好耐既話隻貓係有機會嬲嬲地扮唔記得你

我覺得叫唔叫都係睇性格 我屋企兩隻小魔怪都好少會叫 有時佢地想摸摸就會叫幾聲
岩岩帶咗貓女絕育 你哋會困佢困幾耐先比佢岀黎
放佢岀黎又驚佢跳上sofa 會爆傷口
家人間公司剛剛黎左隻自來貓,想收養,但本身有原住民貓女,未夠歲數絕育,自來貓初步睇仲有蛋蛋。依架帶佢去檢查有冇病,自來貓剛剛入屋就割蛋蛋會唔會唔係咁好?
3.2都唔瘦啊
當然要睇返性別同品種
最緊要唔好令佢皮包骨
小腸氣?
第一個星期最好都坐喺籠入邊休息 等傷口明顯遇合之後先好俾佢多少少自由
如果你想佢出嚟散吓步嘅話,就睇住佢哋行
個籠唔夠大 放唔到原本個貓砂兜入去
買咗個細既放入去 佢又屙到岀晒界 pat pat濕晒 痴住啲砂 好煩惱阿可以點做
四個半月
晚晚都追住人黎咬咬到我冇覺好訓
貓貓黎緊 2歲
之前隔 3個鐘餵一次糧
係咪可以減少返D ?
佢係咪企都企唔到啊
你係屋企嘅 食飯前後帶佢去廁所睇下佢去唔去

佢地帶咗頸圈 廁所又細一定唔易去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞