在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
貓貓胰臟炎
醫生開咗啲胃藥,收胃酸藥,止痛藥,腸胃抗生素同埋隔一晚打皮下水
係咪跟住食藥同打水就大機會好返好擔心會處理得唔好

另外醫生開咗Royal Canin處方糧
貓貓唔肯食
我餵返平時餵嘅汪喵罐/新鮮雞肉
其實係咪仲好?
佢都肯食 不過冇食得平時咁多

第一次問有啲多問題,唔好意思希望有經驗巴絲可以解答下
想問下新手養貓
單養一隻貓b 定係加埋貓媽媽會容易啲?
thanks
各有各好,
不過唔好分開加貓就少好多問題
呢啲去fb 天貓gp問下可能多啲人有經驗
有貓媽佢會照顧b
但要小心如果b係仔大個會連啊媽都想上

單養靠你自己教

要埋啊媽就叫對個啊媽好啲
請問貓咪絕育後洗唔洗俾少啲糧佢食 本身主子仲係幼貓 需要多啲熱量 所以我餵一日四餐 但依加絕完育 差唔多夠歲做成貓 check返成貓唔洗咁多熱量 我係咪要扣佢糧 佢依加有3.8kg 我驚繼續一日四餐會肥得太快
要埋媽媽
如果講啱啱做完絕育就比佢食返以前咁先囉,等傷口好返哂先慢慢,可以嘅全濕糧仲好,同佢轉一日三餐再去一日兩餐,絕育之後通常都會重得快啲架
咁當然,都要有冇過重都要睇品種啦同埋成貓通常講緊1歲左右
吐毛?

睇下有冇流眼水鼻水
冇吐毛冇眼水冇鼻水
佢有可能吐毛未吐得出, 可以比啲吐毛膏或者youtube睇下吐毛同你隻貓似唔似

如果有眼水鼻水就係病
咁奇怪嘅
當初絕育嗰陣如果有隱睪 醫生應該會同你講㗎喎
做完絕育俾返隻貓你嗰陣冇俾你睇嗰兩粒蛋咩?

不過有啲貓絕咗育都會有呢個行為出現 好正常的
除非你隻貓成日出街,唔需要沖涼,特別係細膽嘅貓
貓貓絕育九龍區有無邊間推介?
因為隻大貓係佢前主人絕咗育,等佢好返晒先俾我嘅。佢俾我之前冇同我講有冇隱睪。

所以我見隻大貓成日不停叫,又時不時咁騎隻細貓以為佢發情,以為佢有隱睪或者未閹得晒
貓b開始養 養咗半年
醫生今日話佢有心漏
應該得返半年左右
本身唔敢去旅行 睇完更加希望貓貓冇事
新手一問 如果貓貓(4個月) 玩到好癲 停落黎之後張左一陣口抖氣 之後訓左左個肚仔起伏都有啲急,但隔左陣又好似無事係咪有問題 好擔心
唔好玩太耐,玩一陣停一停俾佢抖下先再玩
想進一步散養隻貓,家陣就嚟一歲,未絕育,點先知佢會識路返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞