在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
大家新貓入屋要幾耐先比兩隻野見面
而家第2日, 兩隻成日隔門互嗄好唔friendly
4個月換牙啦
試下買唔同質地既公仔比佢咬,
麻質, 繩球, 布公仔之類,
佢一牙痕咬你, 就塞公仔比佢咬, 你本人就行開, 正常佢會轉移目標變左咬公仔
我個隻3個半月接返黎, 依家5個月, 仲係牙痕,
搵岩公仔比佢, 佢轉咬公仔, 無乜咬我喇
我貓仔偏好咬繩, 綁繩結比佢咬
你上面有解答
頂我訓著咗冇收埋條玩具繩
隻貓食咗2/3 條繩
大概6-7cm
點算
食吐毛膏 貓草,等佢屙/嘔出嚟
屙/嘔唔出就建議去睇醫生
一係就盡快睇醫生,仲早嘅時候可能用小小儀器就拎到出尼,唔使開刀
過6個鐘應該就落咗腸
粗唔粗?
我都試過
一朝起身食咗啲繩
之後好彩出得返嚟
不過可能痾唔哂你可以要出手幫佢拉 但一定要溫柔輕力
太大力拉出嚟會受傷
貓貓成日用腳r 痕
r 到眼痕眉得返2成毛
有冇計?
新舊貓2個星期未相處到
依加係困新貓係籠 舊貓放出嚟 有時經過新貓籠都會伸手打新貓
一放新貓出嚟就追住黎打 點算好
接左隻3個月既貓來 第一次係屋企痾左個完整既屎
但之後就係咁痾水咁 點搞? 已經餵緊原本比緊佢食緊既乾糧
我同你相反,新貓見到舊貓就會追住舊貓,搞到舊貓好驚
食咩糧又唔講, RC 嗰啲就算啦
問左rc 幼糧來 但因為佢初來 我又唔知咁快幫佢轉糧 會唔會仲衰
貓貓啱啱貓癬好翻停咗藥浴一星期左右,藥膏就停咗差唔多成個月。今朝發現眼下面有一噠甩咗毛,但無紅無腫又無皮屑無傷口嗰啲。係咪貓癬復發,定係有咩成因
你點隔佢哋
之前都係hktvmall買左canagan
肚屙左成個星期
以後唔敢食呢隻牌子了
但之前係其他門市買冇事的
我又衰既
岩岩返嚟頭幾日,換食物兜時俾隻新貓跑左出籠,咁岩舊貓又路過,新貓就開始追舊貓。

新貓身型又大隻,舊貓見到成隻老虎跑過嚟梗係驚啦。
嚇到垂尾再走佬

之後當晚仲要係我張床痾尿

跟住再之後幾日keep 換換毛巾仔俾佢地交換氣味

過左幾日新貓咁岩發情,特別痴身,一見唔到人/貓就係咁叫,我見舊貓都冇咁驚,就俾新貓自由活動

舊貓(仔)見到新貓(女)發情想騎佢,但冇蛋,只好騎係新貓跟住喪叫

新貓發情嗰幾日,都係靠舊貓 陪佢, 我先有覺好訓
有冇人用feliway黎令新舊貓相處好d
我之後門市買 隻貓都屙爛
之後唔敢再比canagan
之前好多人都預過同樣問題
有層灰灰地係面頭
但係問過廠商話係正常
我2隻貓餵早乾晚濕
乾係WELLNESS CORE溝AVP雞加蛋
濕係蒸雞扒+雞柳+營養粉
仔鍾意食乾
女鍾意食濕
2隻貓都食唔足建議份量
好多時都見阿仔食埋女份乾
阿女食埋阿仔份濕
體重暫時都OK
大家有冇咩建議?
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞