在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
正常應該佢哋自己會清潔
有冇做好杜蟲?
俾你提一提應該差唔多時間做
以前屎比較硬(粒粒屎),無呢個問題
而家軟屎成到形(條狀屎,軟身有光澤) 但就出現左有屎跡同磨pat pat 問題
隻貓好驚我老豆
每次見到我老豆經過都會望實
然後我老豆行近佢就會越縮越入
究竟要點樣令佢地關係好d
隻貓成日瀨尿 都係我老豆洗(佢唔敢去老豆床度痾)
可能係有段時間日日瀨 我老豆打咗佢pat pat幾下
同埋隻貓黎我間房訓覺既時候
我成日忍唔住摸佢
但一摸佢佢就醒
然後佢就會舔我一陣繼續訓
咁樣對佢健康有無影響
佢而家兩歲
日日都飲好多水
黎緊加貓
新貓大舊貓一年,同性
有咩注意
有時啲成貓入屋會係咁叫,因為終於佢咁大個先去轉去陌生環境,如果佢見到你會唔叫,就真係試下陪佢訓,如果本身屋企冇其他貓,環境你check過晒冇危險冇得匿埋搵唔番佢嘅話,其實可以放佢出尼,可能佢會自在啲
利申:試過有收左一隻成貓入屋,因為做左手術同本身有貓,冇得放出尼,佢叫左成個月⋯(我地試過開燈陪佢訓,最後係用耳塞⋯)
本身無其他貓,我都有考慮緊放佢出嚟睇下佢會唔會自在d。我無得訓算係小事,我係驚嘈親隔離俾人投訴
貓貓三日都未屙屎洗唔洗睇醫生?
可以佢覺得痴patpat
比啲零食你老豆餵下佢

或者係你老豆房 你餵佢
都係主要令佢將開心野聯想到你老豆

貓嬲咗就嬲好耐
佢地本身係醒訓

影唔影響就唔知

飲水多係好事
唔飲先大件事
要比舊貓知佢自己係大佬or at least 唔係冇咗地位

一到要分房訓佢地兩個
比新嘅坐籠
慢慢交換衣服嗅同拉近距離

新貓最好隔離兩星期習慣同睇有冇病
好似有種射藥入喉的注射筒,問下獸醫
你可以打開門比佢自己決定嘅
小心放好哂啲野就ok
怕佢探險整跌野
幾大
食開咩
有轉變?

咩都冇突然發生就睇醫生
睇埋有冇食多食少咗
2歲大,飲食冇變過,有一日突然嘔同屙屎屙唔清,係咁屙啲透明野出黎,去左睇醫生話係結腸炎打左三支針同要食藥,但我隻貓唔肯食藥所以冇餵到佢食,而家過左三日都冇再屙屎,但係其他野一切正常食得訓得玩得
3個月貓女照鏡突然畀自己嚇親弓背炸毛應激瀨屎瀨尿 係咪之後都應該阻止佢照鏡?明明之前照鏡都無嘢
想問下大家養貓大概平均一個月洗費係幾多?(計埋間唔中又病下睇醫生個啲
好想養翻隻最近開始做嘢終於出糧有錢養 但份工又忙到pk平時可能冇咩時間見要屋企人湊 好猶豫
呢啲要問返醫生好啲
唔知道藥對佢嘅影響
同唔食藥嘅影響
慢慢比佢望下慣下囉 可能太大塊
細細塊佢覺得窗口仔咁開始先?
好難成世見唔到塊鏡
唔計醫生
三隻一千到
貓砂二三百
糧一包400 但應該一個月食唔哂
外加罐同零食玩具
睇醫生基本3-400起未計藥或者其他野
冇時間就唔好了
同埋冇事時唔洗錢
有少少突發都洗你一筆
養咗貓窮咗時間少咗好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞