在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
revolution好似可以防耳蟎
不過都係去睇醫生先會開
都試過滴埋
想問下港島邊間診所好 隻貓嘔咗幾次 想帶佢睇急症
通常我會抱起佢坐喺我隻腳上面先咁樣做
咁樣佢難啲逃跑
你應該睇吓佢嘔啲咩同咩原因嘔

佢哋本身可能食嘢太急,或者因為要吐毛所以嘔

如果都唔係以上嘅,就要快啲睇醫生
黃色汁唔似耳蟎嗰啲喎,有冇睇過醫生呀?可能要種(真/細)菌先知係咩事,同埋要用藥膏呢。
不過我地都試過,前後用過兩隻藥膏,之後keep住用抗真菌耳仔水洗左幾個月先好返。而家都一個月洗一次耳仔都有啡色,但係隻貓已經冇R耳仔R到不受控制咁
買左隻布偶女
貓舍個人話返到屋企佢要住1個月籠先
係唔係真?好慘
佢5個月大
兩個星期大多都
又冇話唔比係放佢出嚟玩
同埋你屋企都未必100%安全 可能有危險位
冇人時冇人睇住都危險
第一次養貓
主子佢冇人係到就唔肯食野 可以點解決
佢知道兜糧放係邊個位 但完全唔肯食
要等我地返屋企先食野

佢8個月大了
由佢得㗎啦
餓就會食
去旅行真係唔知點算
想問下 最近屋企嚟左隻新嘅幼貓
已經同舊貓分隔左 一個係飯廳一個喺房
而家已經第四日 這隻貓喺房就算見唔見到人都好
都會係咁叫 想知原因 另外今日比佢哋隔籠見左一陣
舊貓係咁對住幼貓哈氣 點樣可以令佢哋融洽相處?
今日帶左隻大約4個月嘅貓貓去打針 醫生話聽到心臟有少少雜音 佢話要等再大啲再聽 想問下各有有冇呢方面嘅經驗
同埋想問下大家貓女最好幾多個月先絕育好啲
會叫都正常
因為求救新地方
你比幼貓一啲喑啲細啲地方佢 叫做當呢埋 佢會安心啲
都可以而家陪下佢玩打好感情

舊貓當佢搶地盤 正常
要慢慢拉近距離
一開始新貓坐籠遮住比老貓習慣啲味先再隔住見面

同埋最好兩隻分開兩星期 因為唔知新貓有冇病
前者冇經驗

6個月到都絕得
早絕就健康啲
最好一歲前絕

我自己唔捨得佢地咁細隻就要做手術
就8-10個月做
佢等你地返屋企先食嘅意思,係有人係屋企先肯食長糧,定你地倒新糧俾佢先食?
睇左醫生確定冇癬冇蚤冇耳蟎
喺貓砂盆痾過
確保門窗安全 屋企冇細件雜物
就可以放

如果有房逐步開放空間會好d
太大會驚
試過返黎見到佢 訓係兜糧前面 完全唔食 一返屋企摸2下就餓狗搶屎咁食
都試過返到屋企 我地要亨下個碗 佢先食
我地唔係放長糧呀 如果超過7-8個鐘冇人係屋企先放定兜糧比佢

平時我同女朋友係屋企 睇電視唔理佢 佢會自己去食⋯
我以前試過咁樣但隻貓都係LUR返出黎
但係見過一條片都有呢個情況
之後佢有個方法成功左
就係側面入藥 之後快速捉住貓頭轉同搖下 咁樣先令隻貓食到
可能無人係屋企,無運動、無周圍走唔太餓
可以試吓自動餵食機嘅
餵個陣睇cam,開咪叫佢埋嚟食
都唔知佢點諗 好困身
我都見好多人好早就幫貓貓絕育
想問你8-10個月做係過咗發情期未?
我上次問獸醫
佢話建議等過埋發情期 肯定mature咗先絕育
初初嚟到唔慣姐
唔怕㗎 佢地覺得餓就會自己食
唔識咪由佢餓下
隻隻貓都唔同 我都係8個月帶佢地絕育
一隻發咗情,另一隻未發情
兩隻都五月就發情
做手術個期就冇發情
發情期 其實五月後大概每兩三個星期就連住3/4日係到發姣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞