在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
知唔知邊度有得配藥?想配返佢上次睇醫生食嘅藥

醫生
想問有冇人隻主子係起跳之前會“嗚~”一聲先再跳
初頭我以為係咪因為痛所以叫,但見佢唔係下下都會叫,跑跑跳跳都好正常

後尾係發現太高既位佢跳上跳落都會嗚一聲先
但長遠係咪點都對佢有影響
貓貓手腳冷凍 肉球凍凍地 有冇人知咩事
想問下隻貓係咁會咬紙皮有冇方法可以解決?
無 佢地天生鐘愛紙皮呢樣野
買其他野俾佢咬
最近天氣開始熱,想問大家有冇買涼墊比佢地?
屋企地板本身用磚,仲有冇需要買?

上網見話閂廁所蓋開埋廁所比佢地入去避暑有冇用?

露台開得兩隻手指位嘅門縫,唔敢開曬,屋企冇人驚返左工佢唔知會做d咩,有做貓網都唔敢開曬,房間有開半隻窗
同你一樣
食左兩個月汪喵
開頭咩味都會食
而家淨係食雞同鹿
有魚果啲寧願餓死都唔會食
好頭痕
想問你係一日兩貓滿瑋罐185g?
以前係兩貓一餐食到185g大罐
但大大下就兩個加埋一餐食半罐大罐
宜家就完全唔掂汪喵
最後我買好多牌子慢慢試先發現佢係想食肉絲罐
但成份好既肉絲罐好似唔多
宜家食緊canagan,feel到好快又會食厭
到時都唔知點算
你啲貓貓好刷得
我都係差唔多8個月大貓仔
一日兩罐汪喵+雞胸
以前半個鐘內清晒
變左而家2/3個鐘先食完
諗緊轉咩罐好
想轉返同汪喵營養差唔多
好似好難搵咁
巴打咁勇我淨係開空氣清新機keep住有新鮮空氣比佢地算
房間窗有網,個網就100%開唔到
但露台要突破都突破到所以人係屋企先敢比佢出去
平時返工留少少縫
主要依家驚佢熱
想問下樓主 貓仔一歲 食乾糧唔痾 食乾+烚雞柳都唔痾
但一食罐就痾 呢隻係佢以前食開嘅罐黎

唔知點解一食就痾爛屎 我比罐嘅時候會加水比佢 ard 50ml 係咪加得太多?

有比過益生菌佢食 都慢慢轉左隻有益生菌嘅乾糧 前排好返痾到靚屎
前兩日一食返罐罐就痾到七彩要追住佢黎抹pat pat
隻貓三個月大突然柯嘔
睇完醫生開左RC腸胃處方罐頭
食緊抗生素 但依然軟便
係咪正常啊?感謝
食藥後幾耐仲柯緊啊
要記得幫佢補水
再唔係可以食吓益生菌
其實可以唔使加水俾佢
同埋啱啱食返罐頭,可能腸胃未適應
食左藥就無柯爛屎
但成個星期都軟便
醫生都有開益生菌
同埋食藥哩期全喂罐之後就唔肯飲水
唐貓仔黎
幼貓5個月大 今日突然聲沙又係咁瞓 但胃口大小二便正常 玩玩具果陣又好好精神 同埋瞓覺呼吸好似有啲急 有無巴絲知佢咩事

瞓覺呼吸片:
https://streamable.com/9pc12b
你一日兩罐係細罐定大罐?有無另外比乾糧?
想知你隻貓幾重
我好驚我果兩隻太瘦,宜家兩隻都~3kg
我都覺得汪喵其實唔錯的
本來想轉汪喵果隻肉蓉比佢地
但開出黎d蓉形狀好似浸住水既貓砂咁我見到都唔開胃
佢地都食到好似食屎咁奶下又唔食
研究左好耐其他牌子硬係會有d成份係唔好的
最後揀左k9同埋instinct比其中一隻
另外一隻淨係肯食肉絲,唯有比canagan
養貓真係好難
可以啲罐唔太適合掛
軟但成形都ok嘅

用水機都唔飲水?
定你推佢去飲佢唔飲
本身幼貓呼吸係急啲
佢比平時急超多?

會唔會屋企冇人時佢玩得太耐 或者叫太耐

聽下佢抖氣有冇雜聲 同會唔會好喘
推佢飲都唔飲 連平時會八卦我個水杯
依家都無興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞