在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
想請問下 見啲人英短會話低糧
其實姐係咩意思?
宜家食緊呢隻Orijen - 6 Fish 無穀物六種魚 (貓) 配方
又有無咩問題?
想問下有冇人知呢啲係咪蝨?喺自己件衫發現咗兩次 但屋企兩隻貓又唔覺有

利申 有定期幫貓貓做杜蟲

第二隻係啦
雖然養咗隻貓十年 但佢一直無病無痛都唔使帶佢睇醫生
近排好似有便秘問題 (無柯屎三日)
想帶佢睇獸醫唔知邊間好,有無人有推介
養左女女一年幾 由bb開始養
有時哄埋去佢會lam下我個鼻
但佢好唔痴人 本身訓係度 我訓過去佢就會走人
或者抱佢過黎隔離佢都會即刻走人
同埋叫佢佢都無乜反應唔理人 有無得教
仆街貓點解咁堅持係張床痾尿e我起身沖個涼就上去痾,我係到就去砂盆痾..
我e家成張床鋪左兩層枱布加尿墊...好影響生活
三日 睇下獸醫好喎 你貓貓幾歲?
絕育衣真係無得彈
想問下貓女個傷口都好返好耐,但摸落個位係突起左,好似有啲野係入面咁,係咪有問題
我覺得有問題 我個隻做左一次絕育手術一次大手術 傷口位好返之後摸落都係無野既 你個隻絕左幾耐?
十歲啦 而家就係唔知搵邊間好
你邊區?
比較長少少 唔好意思

屋企兩隻貓就黎兩歲 仔黎 但係一路都無做絕育 其中一隻因為心臟有事做唔到 另一隻就一路都相安無事 所以都唔理佢住 跟住早幾日無心臟病個隻因為牙肉發炎所以就帶左去睇醫生 睇完返黎就之後就無點叫 無平時咁雀躍 跟住到琴晚餵藥既時候唔知係咪搞得太耐 佢已經開始嬲嬲地 而另一隻又好鐘意係呢d時候黎搞下佢 跟住佢兩個就開始無啦啦暴走 炸曬毛 哈曬氣 扭打做一團 搞到我都成身傷曬 咁琴晚就分開佢地兩個唔同房 今朝想再試下比佢地接觸既時候 又黎打過 打到塊面都穿左幾個窿

所以想問下到底係因為帶完其中一隻出去 佢身上可能有其他貓味搞到佢地打交 定係因為兩個都未絕育 所以依家發情期就要爭地盤?求解答同埋想知有無咩解決辦法
我都隻仆街仔都係
平時返工唔會係床上面屙
放工返到屋企 睇少陣就上床屙
我覺得係冇人同佢玩
推推
應該幾大去絕育
貓女就6個月可以絕 貓仔就大約一年
要睇吓你隻貓咩原因軟便喎
我隻貓唔係屙軟便,不過啲屎長期都係好濕
發覺佢食高蛋白質嘅糧,就會再濕啲
轉咗食成貓糧就慢慢好啲
問左,佢話正常,要等佢慢慢分解,大概半年就會消失
你係做溶線?
返到黎唔認得阿哥陣味
有冇Ching養過驚青貓?上排接咗隻驚青貓翻嚟,晚晚都喺到叫,想請教有無咩可以做令佢無咁緊張,at least適應咗呢個地方唔會叫先睡眠質素好差
比啲貓草佢?
同埋有冇一個地方成會安心呢埋

佢係媽媽定小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞