在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
一定會咬兩粒,佢哋都係靠咬下食吓你認知附近啲嘢
豆腐砂粟米砂 食咗都無所謂啦
RC濕,我果隻聞到好似上左電咁會係咁追住我
同埋食完會係咁放屁,我而家都唔敢買住,等見完醫生問下佢邊隻好

乾就冇計喇,抱佢返黎果陣連埋一袋4kg既送黎,賣家話包埋既...
暫時都ok,貓仔都有增到磅,又係到時見醫生再問埋佢點揀,不過睇怕都係要食晒果4kg先...我係驚RC咁重味精,佢會唔會轉第二D糧會冇咁好胃口
佢lam過會知唔食得
但以後會識得聞到隻味就知果度係廁所
我試過有次鏟貓砂倒落廁所俾佢見到,之後唔記得閂返廁所門,佢痾左係馬桶隔離
一定有陣痛期喇.. 好似食開薯片朱古力, 要佢轉食蒸雞胸烚菜你都唔制啦
唯有忍心慢慢溝糧, 餓佢幾餐咁囉
初初我隻貓都係食RC乾, 同佢鬥左3個星期, 慢慢轉返健康凍乾, 毛順滑左, 屎都無咁臭
咁諗囉, 長痛不如短痛, 佢依家食得開心, 但將來睇醫生就麻煩又洗錢
你擺d屎入貓砂, 佢慢慢會識得用, 天性黎, 愈早教愈好
尿墊咁臭你頂得順咩
收埋佢
首先你分開2隻貓 獨立空間
咁會親人好多
我索性掛起條布繩 比佢玩飽佢
最近隻貓仔有耳疥蟲 而家落完耳藥卒耳就叫哂春咁
想知係我落得太多藥定係真係隻隻都係咁
貓貓而家3個半月大
上兩個星期見佢手掌中間有黑點帶佢睇醫生 醫生話唔係貓癬 應該係普通污糟野
但係我地都唔放心 結果返到去真係係腳搵到貓癬😭 加埋手掌2 個位 照燈係綠色
同埋佢耳仔好污糟 醫生睇完顯微鏡話冇耳蟎但好多菌 前後三個星期日日洗衣仔 嘀耳油都冇用 (醫生開個隻滴完10日都係未清😭)
而家日日早晚同佢洗耳仔 滴耳油 再噴古樹靈個隻落癬位
隻衰仔好唔鐘意帶頭套 一套就飛機耳+郁都唔郁好唔開心 唯有等佢乾佐 就除 好在隻野一同佢玩咩都唔記得 唔算經常舔自己啲癬位

但發現癬到而家都差唔多2個星期見唔到有咩改善 但佢又冇擴散😭🥹 諗緊駛唔駛同佢轉隻藥

Ps 已經日日做清潔 喪開抽濕機 食緊怪獸寶寶罐 有補充維他命b 唔知仲可以點好

主子圖 冇訓著 啱啱查完藥帶頭套 就放棄人生
隻耳仔keep 住滴有冇改善?
如果有就繼續啦
隻耳仔有菌係難搞過耳蟎
耳蟎仲可以用杜蟲家專門針對耳蟎嘅耳藥
仲有貓癬係真菌感染所致
有可能啲癬係隻耳啲菌搞到
所以你隻耳未好啲癬都會繼續係度
咁我繼續努力😭
平時貓貓有時都會上床一齊訓
今朝一訓醒貓貓就唔知點解驚左張床
驚到炸尾 用零食引佢都無用
抱佢上窗邊都寧願跳床頭跳出房都唔掂張床
係咪訓教個陣發生左咩事嚇親佢
有心理陰影
可以點幫佢
你係咪琴晚踢到佢啊
之前都會踢到但都無乜事
同埋佢平時係訓我大肶中間
我轉身嘈到佢都ok

但閂房門佢又想入去
入去望一望又走
開門佢就坐門口到望
係咪佢望到啲奇怪野
可能真係太大力車到佢
同佢係房玩下玩具等佢冇咁驚
我果隻都有試過,換左床單佢又冇事
可能氣味問題?

佢而家有時會癲左咁係我張床暴衝,衝一輪就好似驚左某D野咁跑走
我以為佢玩點知佢會大大力抓落黎.已經唔只一次
大家對北角動物醫院點睇?兩隻貓b黎咗差唔多一星期,兩個月大諗住做下檢查之後打針
屋企新貓有蝨
用Selehold好似唔多殺到佢地
不過用蝨梳都梳得出
仲有咩可以快啲好返 佢有時好似係咁R咁
會唔會跳到全屋都係蝨
貓貓 1歲3個月
上個星期六見到左上嘴唇損左一達粉紅色有一粒白點, 去左睇醫生,話撞損左+細菌感染 開左啲消炎止痛藥同洗傷口+外敷嘅藥膏 sofar 搽左3日 都冇咩好轉, 冇惡化 應該繼續搽定再睇醫生,同埋會係咩事... 因為宜家好似冇左忽嘴唇咁
我隻貓下巴生粉刺
超大粒, 用暖水同佢抹成粒甩出嚟直頭會流血
而家傷口好返哂, 買咗支泡泡同佢日日抹下巴
但係抹極都仲有一點點黑色野
撞啱今個月同佢一年沖一次涼
沖完涼都仲有黑色一點點
到底要點先可以清潔哂
三日冇咁快好應該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞