在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
我妹夫之前外國返嚟住一個月
我隻貓都係好驚
都係靠餵下肉泥Fd 左
兩日前開始食purpose凍乾鴨肉
尋日開始軟便,今日就痾水了
所以我先上黎求救,已經試左好多隻都fail
陰公仔⋯咁真係純凍乾嘅肉,冇其他添加營養補充嗰啲凍乾肉鷄胸/鴨肉/三文魚,有冇試過?
不過如果唔跌磅嘅,同埋早晚兩餐唔會嘔嘅又真係唔一定要中間有一餐乾嘅⋯
有兩隻貓 一大一細,細貓有時會上床痾尿,四個月左右,屋有一個成貓砂盤,係砂盤唔夠/貓砂唔啱定咩原因?
我應該放棄,唔想佢再試再痾
而家試緊,朝早一個細罐,夜晚一個大罐
希望佢ok
有冇巴絲打屋企有露台而又有裝貓趟門的
你話「有時」其實可以排除左貓砂唔啱呢個原因嘅
兩隻貓起碼都兩個砂盤,同埋每個砂盤都要起碼5-10cm砂。同埋冇得懶,要勤啲清,貓好鐘意乾淨
真係冇位放嘅話,嗰一個砂盤真係要厚砂同埋清得密啲,早晚清可能都仲可以。
當然要排除埋發情或者病左,有病就要睇醫生
唔該兩個砂盤聽講要分開地方擺,定係擺埋一齊都可以?
沙田有咩獸醫好推介?
要帶猫B (就4個月)打第3針了
我既話會分開擺 一齊擺佢地好似係會當做同一個位
沙田圍獸醫診所
想問下嘔毛常唔常見的?
呢排係咁軟便 岩岩仲嘔毛 真係嚇死我
有冇人屋企隻貓嘅耳仔成日都好污糟?

主子成日R耳仔R到損晒用棉花清潔耳仔外圍抹岀黎啡色係咪唔正常?
常見嘅,最好餵排毛粉,唔使嘔咁辛苦
軟便就霸留意下
打針就附近一間都得啦
又唔係睇病
我就去開大圍度嘅
出名嘅應該係俊康嘅闕醫生
我隻就無睇過
係咪有耳蟎啊有冇成日fing 頭嗰啲?
定期做下杜蟲
應該係耳仔痕有野
耳仔入面污糟?
快啲搞啦
遲啲嚴重左有排搞
我有隻都係咁 睇咗醫生話有酵母菌
開咗啲耳藥水俾佢滴
岩岩帶左主子返屋企幾日,裝左貓網以為冇死,點知百密一疏
我屋企慣左會打開大門通風,以為佢捐唔到鐵閘
開頭佢都係企係前面望,點知望望下佢試捐個頭出去,捐到就直頭想衝出去

想問下有冇D咩網係方便我地開閂閘,但又攔得住主子
我原先有諗過落daiso買裝窗網果D,但開閘會好煩
如果身體檢查係咪都喺呢間
我最近會接隻美短(10個月)返屋企 大家覺得洗唔洗身體檢查?
淘佬買兩塊透明膠板
以前我都係咁
係會麻煩小小
可以,你可能要半個月前就要預約
有Keep 住杜蟲,耳仔一個星期幫佢洗一次,可能洗得唔夠密?
接左貓返黎差唔多3個月,仲有幾日5個月大

因為係fd屋企生,一人接左一隻走所以有得比較,同一胎嘅人地2.1kg,我已經3.1kg
但佢係貓女我係貓仔關唔關事,但佢又唔係唔郁架喎,一樣有跑黎跑去,但就見到下身越黎越肥
仔通常身型都係大隻過囡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞