在線解答養貓新手問題(7)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
一係唔舒服,一係要轉罐頭啦
檢查下眼耳分鼻泌有冇多左,大小便正唔正常(順暢度/顔色)之類
身體冇問題就可能要買一堆新罐試啦
似係想同你玩多 … 但大力咬係咪日常都會對你咁做?
有時玩得太high 就會追腳追背咬
有時咬到勁撚痛
應該點教佢唔咬人好
你幾大開始接? 似係佢唔識控制咬人力度 單貓又太早接就有機會發生
小鳥醫生隻貓都qq
問個好白痴既問題
話說接左貓返黎都一個星期有多,頭幾日聽到佢叫聲都係好尖聲咁"嗚~嗚~"咁
但最近幾日唔知係咪我唔俾佢抓牆紙,佢有D唔開心之餘,叫得比之前嗲好多,但佢叫到有D似人有痰係喉嚨咁"咕咕咕",係正常?但朝早佢同我講早晨果幾句又有返最初果隻尖聲嗚嗚叫,定係純粹唔同聲係佢既語言黎?我有D驚會唔會我屋企仲係唔夠乾淨佢氣管會敏感

不過so far佢食欲玩同訓都仲係好正常,係腳掌太多毛成日急剎果陣成隻撞埋牆同sofa,每個位要撞返一兩次佢先醒水早D剎制
唔係好想像到你講嘅叫聲
但如果古古聲可以搵下係咪所謂貓煲水聲
係就冇問題
其他聲就答唔實你

至於抓野 就買啲貓抓板比佢抓下
早啲教好就唔會破壞比較

最後可能轉環境未慣地面係要慣下
如果係bb貓就最好比啲紙皮個啲有grip啲嘅比佢學行
想問下如果隻貓未接返屋企前已經打曬三針
係咪比佢適應兩星期再去睇獸醫同驗血
如果都無問題就即係健康
呢排隻喵無咁活躍成日都訓故 同埋 食量好似少左
想帶佢去做個身體檢查 求推介 定其實係我過分擔心,因為佢都係食得柯得
你隻貓幾大呀?食少左幾多丫同埋維持左幾耐?有冇轉過糧食/開左新一包都計,佢有冇輕到呀?同埋你最近有冇咩轉變,屋企環境或者附近裝修嗰啲,你嘅日常起居作息嗰啲有冇唔同?
通常有啲獸醫診所,你接咗隻新貓返嚟都會叫你隔離兩個星期先去診所
至於驗血 除咗基本驗血之外,仲有貓愛滋或者其他嘢好多嘢可以驗
要睇你本身諗住驗幾多嘢
就黎兩歲,因為佢係食生肉的,比番平時個量佢都食唔曬,一係就隔勁耐先食曬,屋企就係有屋企人番左黎一齊住咁囉,多左兩個人。
唔該曬
另外如果本身有其他貓(大概一歲半)嘅話,係咪都要隔離一段時間熟左對方嘅咩先見
有房就用房黎隔開 無就可能要困籠再用布蓋住
之後慢慢就俾佢地接觸下會好少少
咁樣衝突會少好多 唔係好多時好易有敵意
雖然唔知你隻貓本身係咩性格
唔知關唔關呢個po事
最近食多左柑橘類水果
咁貓最討厭就係呢種味架啦
剝完皮成手橙味咁我自己唔敢貓都唔會比我摸
有冇咩方法可以食橙又唔怕有味
下個月會一次過接2隻貓,唔同品種但差唔多歲數同大小。買一個大籠放2隻,定係兩個細籠分開放好?
要睇返幾大 如果年紀好細 6個月內一個都可以 如果一歲後最好分開
慎入

有冇人知係咪血黎...琴晚鏟屎既時候係砂盤邊發現
有D擔心
你屋企人同你住同你隻貓食少左野係咪咪同唔時間?係嘅,可能係你隻貓緊張仔,試吓用feliway嗰啲幫手,如果你屋企人係長遠同你一齊住嘅就等同隻貓關係好啲,應該會好嘅掛。
向好嗰邊諗,會唔會你屋企人餵多左零食所以佢唔太食主餐咋
2隻貓係尼自同一個地方可以一齊嘅,唔同地方就穩陣啲分開好,驚有啲未知嘅傳染病啫。通常都係隔兩星期。
有冇ching 嘅貓咪膀胱生結石,要食酸化膏
有啲擔心食咗三個月之後都一樣 要做手術
咁不如一開始直接做
先隔開
再慢慢拉近距離距離,而且最初隔離以免新貓有咩病未發出嚟傳染到
明顯係血
即刻睇醫生
一定有問題
快睇!
係喎,咁新鮮似係肛門裂左少少喎,觀察下先,唔係就睇醫生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞