有無人有食supplement 嘅習慣

890 回覆
583 Like 38 Dislike
片中0既科學家做0既大型research
證明vit D係降低左癌症死亡率 (大概咁意思 冇詳細聽)
仲未ready可以正式publish
但佢本身都推介during covid可以補充1000~2000IU vit D
同埋佢都強調要配合飲食
如果唔係食再多supplement都冇用
佢埋佢一開波就反對mega dosing
記得佢話beta carotene 同 vit E 呢D食太多會出事
b complex
fish oil
multi vitamin
magnisium
biotin
係好訓左
可唔可以幫幫手 condense 下內容
感謝感謝,已經好詳細了

呢隻 啱啱再買嚟食半個月 未知
呢個係咪好誇張 但係佢iherb長期排第一
每日食一粒ok嘅
食緊魚油丸同南瓜籽油丸
有冇食過fancl果20代30代
睇官網佢入面都包左好多唔同野又維他命又鋅鎂鈣
不過就冇乜人討論,唔知係唔係伏
其實你肯打咁長已經好好,講真普通人都唔知邊隻supp 係冇污染 , 好似d nmn 咁裡面冇nmn 都係照賣街。

見到10000% 12500%心都寒埋

其實呢個一次過咪搞掂曬使唔使識咁多隻
Multivitamin & multi mineral
食左差唔多2年
朝早食完早餐即刻食返一粒
最近睇twitter d 人傾開 supplement
好多鬼佬都係提 Vit D, 其他vit 反而少提

係佢地特別需要
定係Vit D 近年證實特別有用?
vit D係essential
諗下點解人類要進化到接觸紫外線會產生vit D
入面有講主要係建議在冬天
應該光照時間比較短
可以補充
我都係食開呢隻喎
但佢成份係兩粒一日

我最多每日一粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞