【奧運刊】Hunter x Hunter 獵人 [4] 旅團結成的過去、古仔一族被滅族的真相(?)終於要開始披露

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
係邊話有講?
睇返388話有提到,但唔記得其他話數有冇提
歡迎指正

咁佢考獵人就係為左復仇 前面講到咩復仇係唯一目標咁,用命做誓約 咁佢依家d能力根本就勁過制約誓約返後果d 仲有漫畫入面既扣壽命根本笑話黎俾籍口主角冇限用bug技
暗黑大佬有乜病都醫到嘅草同長生不老嘅藥,古拿比加食完真係完全無敵絕對時間
乜撚到醫到既好明顯係為左救小岡
暫時制約
爆炸佬
富蘭克林
團長(話自己整咗書籤但有好多限制)
小岡(好可能制約壽命)

樓上上提扣壽命的確無意義
重點唔係講制約啲乜
係個樣野屈唔屈,重而講代價

明顯kurapika同小岡都唔多合理
俾啲單一目標的人學到點用制約,例如宰諾衣想毁滅啲野,鷹蟻狼蟻想殺王,求鳩其話制約淨係可以對王用,一下扣哂啲壽命執到個強制絕,咁就達成目標

事實係制約唔係寫得太好,至少係kurapika同可能小岡上
其餘上面三個都唔係升級到過分
就係呢part
不過睇返佢話未修行過冇乜效,可能真係對能力者buff
小岡本身講佢潛力是勁,唔係個個用命換都得,算係咁啦
其實套漫畫絕大部分能力都有制約規規,只係越後期嗰啲越無明言

好似如果講「普通人」用命嚟換,咪就係二王子玩咒殺嗰堆士兵
帶住張相日j夜j,之後再埋到身就咒殺到,都好勁㗎,視乎你點睇

古仔我覺得佢成個能力對旅團先用得先會合理,屌你剩係封一隻手指,其他都仲好勁
最起碼冇講過佢對其他人有好大限制
小岡嗰part應該完咗,就算講佢而家冇咗念力我覺得都唔多似用新大陸嚟解決
古勒比加可能仲有五隻手指可以玩
仲有腳趾
都好同意阿
俾四王子知埋制約
佢求鳩其制又翻幾倍勁
啲夢想去暗黑大陸的獵人話暗黑先用得又勁幾倍
普通人都係過分勁
根本代價好細,尤其係睇自己性命無咩價值個啲人

古仔呢part好同意
明明姆指夾其他系夾紅眼仲解釋到
食指偷能力,無名測謊搵野
全部都係特質上特質
仲要無名用法唔一定要紅眼
寫佢姆指治療,食指吸氣咪算
至少念系統上合理
你唔好咁啦
搬事實出嚟佢哋可能會嬲嬲㗎嘛。
睇佢哋創作自己心目中嘅獵人其實都富娛樂性。
你睇到𠵱家重有人搬拍賣會預言詩出嚟,
話因為咁凸眼金魚會死就知道係咩一回事啦。
仲未出魔族大隔世,可能唔覺意去到新大陸比東富力士上身操作佢打敵人呢
仲未有397?
如無意外晏晝就有
因為減壽命唔屬於戰力限制 亦唔屬於即時代價
古仔淨低壽命幾多根本無辦法反映出黎
變相同無代價無乜分別 最少讀者唔會感受到
其實以前已經好多人講佢係bug黎
以能力黎計佢限制實在太少
新能力扣命已經好咗
隻中指只要唔對旅團以外用就可以令旅團進入絕狀態真係
連登都好多人講過個問題
仲有就係上面都講「多重特質系」個問題
古仔依家中指能力用唔用都擺啦 直接用食指偷走團念能力咪得
反正富奸可以寫古仔紅眼族身壯力健平均有999歲壽命都得
單講念能力潛質成個hxh佢應該係最勁之一
你個所謂單一目標用制約本身就假設左念係心想事實
咩人都學到用到自己心目中嘅能力
你每日練彈琴十個鐘,練十年練一世就會變貝多芬?
二王子個班日J夜J要一命換一命嘅人都練唔到隔空發動
要接觸目標先有機會成功
不如講會長個光速拳代價仲細,每日練揮拳做代價練幾年就得
Btw我覺得咒術既「公佈術式會令咒術提升」
呢個抄hxh既設定真係抄得好撚柒 為加而加 完全體驗唔琴勁左係邊 純粹on99自爆 但堆fans奶晒鞋底真係好噁心
能力限制寫得最好
應該真係團長打希索加個期
起碼真係解得通晒所有能力限制下可以發揮到既最大戰力
雖然都係屈機 起碼言之有物 用返佢套system黎玩
死就預咗
唔好死喺愛依依班柒頭手上就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞