【奧運刊】Hunter x Hunter 獵人 [4] 旅團結成的過去、古仔一族被滅族的真相(?)終於要開始披露

1001 回覆
26 Like 6 Dislike

保底至少出20話
目前富樫畫緊401 - 410話既原稿
———————————————
富樫義博Twitter [不定期更新原稿]
https://twitter.com/un4v5s8bgsvk9xp?s=21&t=j7_v4_ATdvG6WNL7bKYpRw
生肉:星期三~四
熟肉:星期五~下星期一
王位繼承篇 主要人員名單[截至394話]
感激「柒柒伯伯」巴打 無私分享

念能力 設定資料
[出自於富樫義博展 場刊,本人設定]

念系統

念修練度

不同系統的念修練度分為4個等級
天賦
越靠近圓心的位置,修練度越高

修練度高並不代表戰鬥能力一樣勁,該評價基於修練速度、體能、精神以及該人物的「現況」而決定

天賦型的人如沒有持續修煉或其他因素,有機會一瞬間掉落到「秀」或「優」

「極」只是說這個人已經把自己的技術修煉到極致,並不代表與生俱來的才能

凡是身處於「屬性圓」內的人都有可能修煉到「極」。但能否達到「極」,除了努力修練,運氣和機緣巧合也很重要

位於兩系正中間的人若要達到「極」,需要持續修練兩個系統的能力(E.g.基路亞、古拿比加)

位於兩系正中間的人持續修煉自己與生俱來的系統,有機會進入「屬性圓」的範圍

特質系的人和其他系不同,即使位於「屬性圓」內,亦無法靠修練達到「極」。而且他們達到「極」的條件相當複雜,無法一概而論
395 生肉
奧運刊
如果滅族同追憶篇條女有關…
成件事真係悲劇來…
每4年一次
希望快D 396 話
車上個三位小朋友會無事
屌,點解我有東京復仇者既視感

唔好黑色衝動啊富奸
搵垃圾同hunter比
痴撚線 你點撚樣睇到黑色衝動呀
好撚侮辱
鳩估 流星街渣住本書條女 入左去古盧達族識左古勒比加
之後比左本書佢啟發佢做獵人 條女走個陣比人殺死左
流星街既人知道左就好嬲 亦都係古盧達族入面搵到條女本書 所以認定兇手就係古盧達族 然後搵旅團入去殺晒古盧達族d人 之後有人黎將佢地個頭割走 拎火紅之眼
成件事既幕後推手就係四皇子 因為佢想要火紅之眼
長畫長有
巴打未來人
回憶? 立flag?
翻睇追憶篇
- 希拉有帶電話 而且電話係有訊號

- 希拉離開一年後 先發生長老藏起《D·獵人》嘅事
即係應該直至一年後長老至知道古拿比加接觸過外面嘅人

所以希拉應該真係唔係間諜
因為如果佢嘅任務係確定古魯達族位置嘅話 有電話嘅佢當時馬上就可以通訊

另外 長老應該冇殺到希拉 因為直至一年後長老先知道古拿比加有同外介接觸過 並且收起《D·獵人》
即係一場誤會
童年嘅旅團
庫洛洛 柏古 查路拿古 富蘭克林係一黨
瑪奇係Uvogin跟班
芬克斯同飛坦一齊老笠庫洛洛

大家都好純真 搞咁多嘢只係為咗睇超人卡通片
為咗大家都可以聽得明 庫洛洛重去幫卡通配音

到底發生啲咩事會黑化到而家噉
有一部分原因係流星街排外嘅價值觀,再引伸到去旅團覺得唔識嘅人(唔係自己友)就可以殺
團索一戰,團長覺得屍體=死物
念能力原有者就覺得有別,搞到要用鬼太郎能力copy完先做到人偶
然後佢都話長老同佢睇法差唔多,呢啲位就反映到流星街嘅人生死睇到好輕,可能因為成日發生
獵人角色死前或者唔再出場多數會有回憶
同埋比較有趣嘅係,流星街都唔係用共通語?
冨樫應該想將個世界觀更加嚴謹化
好似古仔條村都係唔識外面嘅語言
其實都冇乜出過回憶啫,你估呢套係火撚咩
你講起我剩係記得會長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞