【奧運刊】Hunter x Hunter 獵人 [4] 旅團結成的過去、古仔一族被滅族的真相(?)終於要開始披露

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
吸塵機好正,唔想佢死
點解我唔知
點解仲未有熟肉
愈出愈慢
點解次次生肉出3-4日都未有
呢話覺得睇英文都K
中間一大段都係講套rangers
講啲Line, 紅橙戰士講乜, 如果唔係仔細睇富奸有冇咩隱喻, 可以快臘一臘
同埋唔多角色名講過, 唔駛諗返中文佢係邊個
我都係睇左英文版了唔太難明
其實中文有先行版好耐
知,有咗好幾日添
但張張圖都一大劈水印,翻譯質素麻麻

有個仲離譜
直接喺原文隔離放返翻譯後嘅文字

中文寧願等耐啲都唔想睇先行版
睇返拍賣會篇,今話有啲位都呼應返
隔左差唔多廿年,可能意思有少少出入,但整體都無咩矛盾
1. 窩金的遺願

2. 旅團就係有以一敵百嘅力量

3. 創團人數
拍賣會篇話有六個人,但睇完呢兩話唔知點計六個人,如果計配音人數只得四個人…
等足四年,其實幾值得等嘅
agger
呢D H漫都識畫啦
佢應該係指在場嘅咁啱淨翻嘅人數,
係一開始就係旅團嘅初始人員。
因為咁啱係6個同佢左輪一樣。
可以理解為:
「當初成立旅團嘅團員到𠵱家重健在嘅,
咁啱同我左輪手槍子數一樣係6。」
總人數應該就係396入邊嘅人。
之後你對翻你果幅圖,
係兩個場合重在場嘅就淨翻:
富蘭克林、先達佬、信長、瑪奇、芬克斯同飛坦。
所以可以知道其他人都唔係當初創團嘅團員。
因為當時窩金死咗、團長比古仔捉咗,
由記憶知道睇書妹之後都死埋、
孖辮妹下場應該兇多吉少;
而派派佢當時要發動能力之後身亡。
所以富堅係可以兜翻派派死之前嘅遺言,
𠵱家知道回憶之後亦更加明白到點解旅團佢哋係旭日市嘅情緒同行為。
我理解都係咁
似係啲鳩屎翻譯問題,揾人搵返日版睇就一清二楚
如果唔係都解釋唔到點解揾呢6個人射啦
初創6人,咁岩在場又6人?咁佢本人同團長同胡步勁呢?點睇個表達都係有問題
不過佢哋每次出現都會慢慢解開少少佢哋嘅秘密,
慢慢更加明白佢哋啲目的同情感。
真係好引人入勝。
嘩!屌,睇完今集好撚想喊。
一班咁有夢想嘅𡃁仔究極係點樣變成十惡不赦嘅壞人。
睇尚方對團長嘅對話,再諗反尚方點死。好撚touch
理解做成立時既成員 就ok
3.秒殺聞風喪膽既陰獸部隊
係街笑撚左出聲
公道講句蟻依個種族本身戰鬥力高學念又快
做得師團長水平應該已經等同人類高手
不過寫得太雜魚feel
難得連登有論點清晰留言
對鍾情於個體戰鬥力,拳頭鬥硬嘅人黎講
無蟻王,會長級數佢地都睇唔上眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞