【奧運刊】Hunter x Hunter 獵人 [4] 旅團結成的過去、古仔一族被滅族的真相(?)終於要開始披露

1001 回覆
26 Like 6 Dislike

淨係呢頁 D 人物動線+分鏡已經好鬼好睇
點解冇人學到佢個隻 d 人物識 跳出框框個種畫法

比其他人畫呢d 回憶係 做唔到可以一睇再睇既效果
團長細個不知不覺咁用左念?
好撚神

團長細個擅長代入唔同角色配音演出,演繹不同神粹
又鍾意周圍吸收不同知識

大個左可以偷人能力為己有活用,個人能力就係從書導出
跳框畫法唔係隨便用,識幾時用去強調主題,先係真高手。

呢d創作,漫畫分鏡原理其實有得學,雖然要去到富奸呢種程度真係要天份加持,但有學的話最少會睇得出呢d細節,更明白高手如富奸點解會咁安排。
就算富奸係咁開新分線 但每條線都好吸引尤其係旅團呢條線好鬼好睇 本身對佢地一般般 但講返佢地細個已經有個羈絆喺到 同埋個個都咁純真 尤其係團長 真係憎唔落

BTW想問平頭大眼仔個派派係之後旅團既大鼻妹?
就咁睇呢個時間流星街應該未同黑幫有協議?
最後孖辮死左 團長想復仇但唔夠打
流星街長老就協議每年交人 團長佢地唔認同 之後出走
跳出框點會冇人學 / 用呀
大撚把

最出名之一就係足球少將

搞笑漫絕望先生仲要每一話都有
signature 一樣

仲有大把都有用
富奸d 野好睇
但吹奏過龍就勁 on9
旅團回憶咁好睇
種綿花屌你
黑幫
好鍾意獵人啲角色塑造
人物性格有多面向嘅描述
咁樣先至有一個“人”嘅感覺

有啲漫畫boss(例如我的xxxx)
性格就淨係典型反派
個回憶懶係講到佢有幾慘咁 完全得唔到讀者同情
理念又係好片面咁表達出嚟

而家比較似群像劇feel 冇一個真正嘅主角
如果集集都係呢兩集咁高質 一年出到一本已經好開心雖然而家係幾年一本不過富奸上咗神枱 又整親
佢肯出已經係恩賜
有啲小說家都係幾年出一本 jump又唔係靠佢
好過隔離one piece個個禮拜畫1pat野
富奸d重要角色好小有絕對邪惡 王想殺人 但係有理念 想整個更好既世界
旅團周圍搶野殺人 係因為生長環境逼成 加上唔會無拉拉殺d唔關事既人
出名殺人既殺手家族 其實都只係做生意 更加唔會亂殺人
個個角色都好立體 唔係咁簡單2極化 非黑即白 睇落先會似"人"
能成為密友總帶着愛
做詐騙
窩金為咗飲啤酒痾水蛭,闖入民居,殺人搶啤酒喎

團長同畢索加決鬥,都用觀眾同評判做武器

基路亞阿爺係生意人,殺個人都要計住值唔值,無故殺人等同蝕本,所以唔會隨便出手,但基路亞阿哥同同基路亞搶妹嗰陣,就隨便搵路人攻擊基路亞

而基路亞喺獵人考試,搶唔過會長,就隨便殺兩個考生洩憤;最終考試更加殺咗對手求出局
咪係
角色立體咪立體, 無啦啦讚佢地無亂殺人
講緊佢地唔係絕對邪惡wo
上面講既殺人都係手段 方法 唔係為殺面殺
飛坦同轉手佬係拍賣場見到小岡佢地都唔會亂殺啦
你上面先打完「無拉拉殺d唔關事既人」
同埋你咁講都幾偷換話題
你定義絕對邪惡係「唔係為殺而殺」
團長搵堆無辜人就有目的啦, 你基本上數Jump歷史上的漫畫, 有幾多個係絕對邪惡, 啲想征服世界, 毀滅世界你又可以話「唔係為殺而殺」
呢個定義下都唔太明有咩好討論
只可以講hunter嘅故事你唔會捉到佢路
好似希索加咁,鍾意就同你慢慢玩
唔鍾意就話你係咪旅團都秒殺你
富奸話事

夠邪惡未
短短一話 失蹤妹性格特徵出晒嚟
富樫真係富樫
會唔會喺流星街搵到黑之章
洗帶錄清潔戰隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞