[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#100 第100個post冇人開 & M9好正,但小心中bug

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
OLED結構唔同 理論上冇曲面LCD咁脆弱
嚟緊想買隻2k144 mon 玩FPS game
想問M27Q同 EX2780q有咩分別 見價錢差唔多
認真問,
LG 最初初出144 1ms ips,果陣都好驚喜有呢樣嘢,
因為用過tn/ips知道分別好大
但後來做功課見網上有人冧屌佢唔係gtg 1ms, 玩言語藝術,就無再留意呢樣嘢

最近上網睇返好多牌子都個spec都寫明 144 ips 1ms(gtg)
請問係咪真有其事?

如有 請問推薦邊隻?(24/27寸都可)
其實由幾時開始買mon係唔包死點/光點?
記得3定4年前係黃金買mon都比你check到滿意先比你買
依加問左幾間 都係比左錢先比試 仲要一兩粒點係唔撚算數
住英國?
3定4年前黃金邊間咁好?
啱啱買左38gn950-b等送貨
好驚隻貓會整爛
唔記得名了但果時試左2次先買
依加個mon中間有粒綠點整唔走真係好撚燥
11月呢個時間買4k 144 27係唔係 27gp95r最好?
Display port是不是比HDMI好的呢?
有沒有4K可以配合將會出的7900 又是32吋以下的推薦 謝謝~
PG32UQX
想問下咁多位用mon 駁ps5/xbox 既巴打多數用咩黎做sound output?

speaker? 電莖耳機? soundbar?

我用緊電莖耳機但覺得太熱
32吋無法放得落... 有沒有32以下的?
M9 lo
Game聲就speaker, 插mon output
Party用番ps4個原廠耳機插手掣,單邊掛耳式,神器嚟除咗淘寶真係唔知邊度有得買
咩speaker, 有無推薦
7900支援dp 2.1
mon 連dp2.0都未有
感覺香港mon價位虛高得好緊要
24吋 1080p 144hz 千5起
27吋 1080p 144hz 千9起
27吋 1440p 144hz 2千幾
那...是要等新出支援2.1的出來才適合7900?
唔洗等 意義不大
例如你買4k 144hz mon
HDMI2.1已夠用
冇必要俾Dp2.1你
...其實dp和hdmi有甚麼分別的? dp是不是更漂亮?
不是
基本上bandwidth夠就可
明白 謝指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞