[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#100 第100個post冇人開 & M9好正,但小心中bug

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Samsung Odyssey G7 / G8 大家會傾向揀邊隻?
NEO G7
但有風險自爆沒保養

個價真係貴, 所以風險唔算細
咁講可唔可以話ASUS VG289Q抵玩啲?
28" 4K , 係HZ數低啲
你打機嘅話一定係上144,M28U or VG28UQL1A兩隻都係28" 4K 144
S28AG704NC加埋呢隻 3選1 又會點揀
請問有無人用緊 MSI MPG321UR ? 我用mon 果個 3.5 mm output 到 speaker 都係無聲出 返而插 底版就work , 知唔知點駁先0岩 ?我想用來打ps5 同pc 2用
同問, 師兄呢隻問得好京東好似仲要有平
4k 144 mon 想問 下 係 咪 插hdmi 2.1 同 display port 都無乜分別 ?
HDMI好似得120
有冇人打算black friday買mon?
唔計價錢

S28AG704NC > VG28UQL1A > M28U

如果有PS5就唔好買M28U

三個mon都係同一塊panel 老實講講差別真係唔大

建議係邊隻平就買邊隻 特別京x M28U做緊2999 抵到爛
同一塊panel但京x 2999 M28U

除非你玩埋Ps5 如果唔係可以狗衝
用27gp95r做例子
HDMI同dp都可以行4k 144
但超頻160hz dp得 hdmi唔得
咁可以 S28AG704NC 滿血HDMI2.1 M28U係閹割
上網搵唔到測試,其實4K monitor 開2K 打機係咪一定差過2K mon 開2K resolution 打機好多
4k mon set 1080p gaming 咪得1個 pixel scale 4個
其他時間4k
怎樣設定的?
Game 內set 1080 resolution 咪得至少喺整數 scale
雖然依家唔係整數 scale 都好靚我 mac 2k mon 都係set 5k resolution oversampling 做2k
windows預設不是整數縮放
要用n卡個整數縮放功能
但其實都好少人用,買得4k 不如儲錢換埋卡
samsung 曲mon仲要大陸買
雙料自殺
S28AG704NC係咪冇喇叭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞