[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#100 第100個post冇人開 & M9好正,但小心中bug

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
爭成$4000, 值唔值?
想問隻平mon 筆直2000內,諗住文書睇戲用,24"就可以
冇無邊隻介紹?
兩個方向㗎喎,想用盡2000 ,定正正常常1080p 60/75hz
後者 around 1000-1200 咩都夠
用盡就可以睇2k /4k
這個香港評分如何呢?
在這個網站有96分之高
https://versus.com/cn/asus-tuf-gaming-vg28uql1a-28
想去到睇2K片,因為去左澳門,
唔多選擇電腦鋪介紹都係dell s2421nx 同aoc g2490vxa
所以上黎問左先買
同M28u 嗰堆同一個panel 都係群創 揀個最平既買就得
調色
HDMI bandwidth
有差異
有無邊間買mon係包零死點
睇過下資料 依家4k 144主要都係群創e7b同lg nano ips 全部都話群創平啲 但我見出到來xv282k vg28uql1a嗰啲都貴過lg gp95pr 可唔可以話lg依款係性價比好好

不過都見有樓上ching話用落會熱又驚保養唔好 搞到我都驚驚地有選擇困難症
屋企個mon 唔知點解好似愈嚟愈暗,所以換過隻。今日行過深水埗睇到有隻2k 嘅AOC Q27G2S, 但唔知有無伏。請問各位有咩建議,Budget 大概都係3千5內。
aoc係小米等級 自己諗
compumark

但風險係未必係全新機
落場睇實機 睇邊部順眼d

有分區背光係熱d
好,我問下先,多謝你
好彩無買,有無推介
MAG274QRF-QD
小弟第一次買曲mon,想問下有好細微嘅左右高低唔對稱係咪正常的?
其實用oled 電視做Mon係唔係真係好容易有燒印
想買晒啲Mon佢換lg c2,各位ching 點睇
https://youtu.be/QqVwlMmL4mw

利申用緊c2做mon 5個月
Thx ching。感覺如何?

我去豐澤睇,啲sales係咁叫我唔好買Oled 做Mon,話一定有燒印,係咁叫我買嗰部Samsung qled mini led
好爽 睇片一洗 唔想再用返mon
有電視畫面增強算法

當mon用 要set 自動隱藏task bar,wallpaper engine 自動轉wallpaper,程式視窗化得閒移下位,避免長期高亮度

42c2而家咁平 有嚴重燒印我會買過部
不過等到c3出應該都燒唔到印
*睇片一流
咁我要快啲放埋隻4K mon
我都係依隻 用左幾年仲好地地
成日心思思想換隻有usb-c嘅mon方便wfh
但又冇藉口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞