[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#100 第100個post冇人開 & M9好正,但小心中bug

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
直mon 嚟㗎
會差d
去左腦場黃金睇左下d monitor
心水都係LG 34吋Curved (雖然用開13吋macbook 都覺得有d大,但係到時搬左屋,有另個書房應該就唔會覺得大)
大家覺得4款34吋Curved
IPS vs VA 如果主要文書,得閒睇下netflix / youtube
邊一隻最好?
如果玩埋PS5 會有問題
唔好意思 想問下滿血HDMI2.1係點解?
同m28u分別係咩?
其實我上網睇分數嘅話 G704NC 都係輸比 M28U的
所以想問下兩隻其實 實際差異係邊?定都係錢嘅問題大啲?
其實差距唔大
今日收到京東直送隻mon,原盒外再包左兩層, 4條邊再加波波紙, 開心使用中
邊一款?
PHILIPS 279M1RVE
另外AG704NC 同 700NCXXK 有咩分別?
thanks, app 版無問題了
正常HDMI 2.1 bandwidth係48Gbps,雖然PS5嘅HDMI 2.1都係得32Gbp,但M28U得24Gbps,所以用M28U玩PS5淨係出到 4K 120Hz 4:2:0,出唔到PS5 最高嘅4K 120Hz 4:2:2

#492覆咗

同一塊Panel所以差異真係唔大,其他差異就睇價錢,做工,外觀

最大差異就係M28U有KVM Switch,呢個就睇你用唔用得著
如果用電腦玩嘅話,應該係咪更大?
感謝
電腦你可以用DP所以還好

滿血HDMI 2.1 > DP1.4 > 殘血HDMI 2.1
我睇返S28AG704NC原來唔係滿血HDMI 2.1,係得40 Gbps,但VG28UQL1A嘅HDMI 2.1就有48 Gbps
如果想要27吋 4k 文書用嘅mon ,
又要有 usb-c port
Innocn 27C1U 係唔係好嘅選擇?
滿血 = ???
殘血 = ???
Win11 hdr 係咪睇戲先開個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞